Samenwerken in de regio, cruciaal voor de toekomst
Voor een toekomstbestendig zorglandschap moeten we de zorg zo organiseren dat mensen die dat nodig hebben in elke regio langdurige zorg kunnen ontvangen. Hoe complex de zorgvraag soms ook is. In veel regio’s hebben zorgaanbieders de handen daarvoor al ineen geslagen. Daarmee ligt er een mooie basis om verder te bouwen aan een toekomstbestendig zorglandschap . Een zorglandschap waarvoor samenwerking met Wlz-partijen en tussen de domeinen troef is. Het inkoopbeleid voor 2022/2023 focust nadrukkelijk op zo’n regionale aanpak. Wij vroegen zorgaanbieders om met ons mee te denken over de invulling daarvan.
Het is een gegeven dat het zorglandschap er in elke regio en elke sector verschillend uitziet. Ze hebben ‘eigen’ knelpunten in het zorgaanbod, er liggen andere accenten in de zorgvraag en er heerst een geheel eigen dynamiek in kansen en mogelijkheden. Voor een toekomstbestendig zorglandschap is een regio-specifieke aanpak daarom cruciaal. In zo’n landschap trekken partijen in die regio samen op. Ze benoemen bijvoorbeeld de uitdagingen in hun regio, zoals crisiszorg of de aanpak van de arbeidsproblematiek. Daarna spreken ze af hoe zij deze samen aangaan.
Gezamenlijke ambitie bij regionale aanpak
Een dergelijke nauwe samenwerking is geen droombeeld, maar dichterbij dan ooit. Dat blijkt uit de gesprekken die we met zorgaanbieders voerden – en nog steeds voeren. Daarin komt naar voren dat zorgaanbieders steeds meer regionaal samenwerken. Deze aanpak heeft in veel regio’s in deze coronatijd een impuls gekregen. Ze geven aan dat ze knelpunten en kansen steeds meer regionaal willen oppakken op basis van gezamenlijke lange termijn-afspraken. Verder zien ze veel potentie in een meerjarige agenda, in meer focus en in beperking van het aantal onderwerpen. Het inkoopbeleid kan aan al deze voornemens bijdragen, vinden ze. Daarmee hebben we een gezamenlijke ambitie te pakken: waar de zorgaanbieders hun (regionale) slagkracht samen vergroten, is het zorgkantoor de partij die de regisseursrol wil en kan vervullen.
De rol van Zilveren Kruis bij de regionale ontwikkeling
Het ondersteunen van zorgaanbieders bij het samenwerken in de regio doen we door te regisseren, mee te denken, mee te doen en kennis te delen. Dat is conform de wensen die we bij zorgaanbieders ophaalden. Dat betekent concreet dat we:
- de analyses delen die wij per regio maken op basis van indicatie- en declaratiegegevens. Daarmee creëren we inzicht in de mate waarin de zorgvraag zich verhoudt tot het zorgaanbod;
- inventariseren welke knelpunten, kansen en signalen er zijn om de opgave voor de regio vast te stellen. Die kunnen zich bijvoorbeeld manifesteren op het gebied van complexe zorgvragen, de inzet van – schaarse – professionals (zoals SOG’ers en AVG’ers) en de arbeidsmarkt;
- samen met de regionale partijen vaststellen welke ontwikkelingen of initiatieven er nodig zijn en hoe we deze gaan aanpakken.
Een plan voor nu én later
We zijn ons ervan bewust dat zorgaanbieders behoefte hebben aan oplossingen waarmee ze nu al geholpen zijn. De veranderende zorgvraag, de arbeidsmarktproblematiek en de beperkte intramurale capaciteit zorgen vandaag de dag namelijk al voor hoofdbrekers. Daarom combineren we in de benodigde aanpak per regio de vragen van nu met een gezamenlijke stip op de horizon. Dat leidt tot focus en fasering. Tot een gezamenlijke agenda en gezamenlijke keuzes die onmisbaar zijn om beweging op gang te brengen.
Financiële ondersteuning voor opzet regionale aanpak
De aanpak van regionale uitdagingen vraagt van alle betrokken partijen de bereidheid samen te werken. Ze vraagt ook tijd en inzet. Het is afhankelijk van het onderwerp en de individuele mogelijkheden wie wanneer een steentje bijdraagt. Om vrijblijvendheid te voorkomen, zijn voor de ontwikkeling van een regionale aanpak duidelijke afspraken nodig. Dat betekent dat partijen moeten investeren om tot een gezamenlijke aanpak, rolverdeling en eventuele activiteiten te komen. In ons beleid voor 2022/2023 nemen we daarvoor een speciale voorziening op. Hiermee kunnen zorgaanbieders de opzet van de gewenste regionale ontwikkeling financieren. Dit bedrag kan de inkoper in overleg met de regionale partijen inzetten. Naast een financiering zijn ook andere aanvullende afspraken mogelijk die bijdragen aan het realiseren van de doelen in de regio. En we gaan we door met het organiseren van bijeenkomsten waar we kennis of ervaringen met zorgaanbieders delen. Deze sessies hebben hun waarde bewezen.