Slaaprobot

Een slaaprobot helpt een cliënt om te ontspannen en om makkelijker in slaap te komen.
Doordat mee geademd wordt op het ritme wordt de ademhaling vertraagd en daarmee ook de hartslag. Hierdoor komt het lichaam in een staat van ontspanning én het brein heeft de focus op iets anders dan piekeren waardoor een cliënt sneller in slaap kan vallen1. Met het gebruik van een slaaprobot kunnen cliënten in sommige gevallen met minder of zelfs zonder medicatie in slaap komen. Door een goede nachtrust verbetert het alledaags functioneren en de kwaliteit van leven. Daarnaast zorgt het voor een positief effect op klinische behandeling2,3.

Geschikt voor

  • V&V
  • GZ
  • GGZ

Situatie voor en na de slaaprobot

""

Voor

  • Cliënt slaapt slecht, ligt wakker en heeft meer zorg nodig.
  • Zorgmedewerker wordt opgeroepen door cliënt voor bijvoorbeeld slaapmedicatie.

Na

  • Cliënt slaapt beter in en is minder onrustig door de slaaprobot.
  • Zorgmedewerker wordt minder of niet meer opgeroepen in de nacht door cliënt.

Resultaten""

Uit pilots bij GGZ Centraal blijkt dat de inzet van een slaaprobot een helpende interventie kan zijn bij inslaapproblemen naast de al bekende niet-medicamenteuze interventie slaap hygiëne en/of CGT-insomnie4.

Leveranciers van slaaprobots

Dodow

De Dodow is een slaaprobot die licht projecteert. De cliënt past de ademhaling aan op het lichtsignaal2.

Somnox

De Somnox is een slaaprobot in de vorm van een kussen die tegen het lichaam aan gehouden kan worden. De cliënt past de ademhaling aan op de beweging van het kussen. Daarnaast is het mogelijk om rustgevende muziek af te spelen.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over de slaaprobot vindt u op de website van Waardigheid en trots voor de toekomst en Zorg van Nu. U kunt ook luisteren naar een podcast over slaapinnovaties in de psychiatrie.

Terug naar het overzicht

Bronnen

1) Deze informatie komt van de website van Zorg van Nu.
2) Deze informatie komt uit het boek Insomnia Comorbid to Servere Psychiatric Illness van Soehner, A. M., Kaplan, K. A., & Harvey, A. G. Pagina 361-371.
3) Deze informatie komt uit het boek Insomnia among current and remitted common mental disorders and the association with role functioning: results from a general population study van Ten Have, M., Penninx, B. W., Van Dorsselaer, S., Tuithof, M., Kleinjan, M., & De Graaf, R. . Pagina 25, 34-41.
4) Deze informatie komt uit de presentatie van GGZ Centraal. N=75.