Sociaal arrangeren

Bij Sociaal Arrangeren wordt, in overleg met huisarts of wijkverpleegkundige, een sociaal werker ingeschakeld die zich als sociaal arrangeur richt op de kwetsbare oudere én het netwerk daaromheen.
Daarbij wordt ingestoken op vroegtijdige betrokkenheid, al voor een Wlz indicatie, om zwaardere zorg te voorkomen of verminderen. Ook wanneer de oudere een Wlz indicatie krijgt blijft de Sociaal Arrangeur betrokken. Het doel is dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen met behoud van kwaliteit van leven. Dit is mogelijk door continuïteit van zorg1, welke op elkaar afgestemd is onder leiding van casusregie. Sociaal Arrangeren onderscheidt zich wegens het domeinoverstijgend samenwerken tussen verschillende disciplines. Er is een nauwe samenwerking tussen de huisarts en/of praktijk-ondersteuner, de wijkverpleegkundige en de sociaal arrangeur. Ook wanneer de oudere een Wlz indicatie krijgt blijft de sociaal arrangeur betrokken. 

Geschikt voor

  • V&V

Situatie voor en na sociaal arrangeren

""

Voor

  • De oudere en mantelzorger hebben verschillende aanspreekpunten voor zorg- en welzijnsvragen.
  • Zorgmedewerker verleent zorg binnen eigen domein. Er is weinig interactie tussen de domeinen.
  • De oudere ontvangt versnipperd zorg, regie ligt bij de oudere en mantelzorger zelf.

Na

  • De sociaal arrangeur is het aanspreekpunt voor de oudere, mantelzorger en alle betrokken zorgverleners en stelt een integraal plan op.
  • Zorgmedewerker verleent de zorg minder geïsoleerd en met meer afstemming. De sociaal arrangeur behoudt het overzicht en heeft de regie.
  • De oudere kan langer thuis blijven wonen, heeft minder zorgvragen (dit ontlast ook de wijkverpleging) en ervaart een betere kwaliteit van leven.

Resultaten""

Na een pilot van Sterker Sociaal Werk wordt het uitstel van zwaardere zorg geschat op gemiddeld 7,18 maanden (20 mini-businesscases). In de Wlz dalen kosten met € 39.372 per cliënt2

Wilt u meer weten?

Meer informatie over sociaal arrangeren vindt u op de website Actie Leer Netwerk en Vilans. Of in de factsheet sociaal arrangeren (pdf)

Terug naar het overzicht

Bronnen

1) Deze informatie komt van het Handboek Sociaal Arrangeren (pdf) van Lentl.
2) Deze informatie komt van het Factbook Sociaal Arrangeren (pdf) van Sterker sociaal werk.