“Je maakt geen bewuste keuze om te gaan mantelzorgen, het gebeurt gewoon”

“Mantelzorg begon bij mij met een kopje koffie zetten, helpen in huis en een paar keer per week koken voor mijn moeder. Het begon met kleine dingen en langzaam kwam er steeds meer bij. Je herkent en erkent jezelf ook niet meteen als mantelzorger. De behoefte aan informatie over ondersteuning aan ouderen wordt groter naarmate de zorg voor naaste(n) intensiever wordt. En, waar je terecht kan als mantelzorger als je extra hulp nodig hebt”. Aan het woord is Marlies, inmiddels 18 jaar mantelzorger voor haar moeder (89).

Volledig afhankelijk van mantelzorg

“Mijn moeder heeft inmiddels ernstige dementie. Ze kan niets meer zonder hulp. Zo kan ze niet meer zelf eten of douchen. Ook kan ze zichzelf niet meer aan- of uitkleden en is ze volledig incontinent. Ze woont bij mijn broer in huis maar we zorgen samen voor haar. Ik ga er twee keer per dag naartoe. We zijn de afgelopen jaren allerlei uitdagingen tegengekomen. Incontinentie, een simpel bijvoorbeeld. Dat losten we eerst maar op met inlegkruisjes en maandverband. Ik wist niet dat er incontinentieluiers waren speciaal voor ouderen. Had ik dat wel geweten dan waren mijn moeder veel ongelukjes bespaard gebleven. Wij hebben in het begin echt alles zelf uit moeten vinden”.

Brochure ‘Veilig en verstandig wonen in uw eigen huis’ is een uitgebreide bron van informatie

Marlies: “Mensen die aan het begin van mantelzorg staan hebben veel baat bij de brochure. Het is een bron van informatie en het geeft rust. Er is namelijk heel veel ondersteuning voorhanden die ingezet kan worden maar die niet zomaar gevonden wordt als je aan het googlen bent. Want dat deed ik als weer op zoek was naar een oplossing voor iets waar we tegenaan liepen in de dagelijkse zorg. Door de grote hoeveelheid aan informatie zag ik al snel de bomen door het bos niet meer. Het was lastig om een keuze te maken die passend was voor onze situatie”. Een brochure zoals ‘Veilig en verstandig wonen in uw eigen huis’ had ons daarbij goed op weg kunnen helpen”.

Er is gelukkig genoeg hulp en steun om langer thuis te blijven kunnen wonen

“Je kan als oudere veel hulp thuis krijgen en ondersteunende middelen inzetten zodat langer thuis wonen veilig en realistisch blijft”, zegt Marlies. “Ik zie in mijn omgeving vaak dat ouderen al wel nadenken over het nemen van maatregelen. Bijvoorbeeld het realiseren van een slaapkamer beneden voor als ze slechter ter been worden. Ze passen hun huis alvast aan voor later omdat ze zolang mogelijk thuis willen blijven wonen. Maar verder dan dat gaat het niet. Zo’n brochure is dan een mooie aanvulling en helpt ouderen en mantelzorgers goed op weg. Er staat ontzettend veel informatie in over veilig thuis wonen voor ouderen”.

Besef als mantelzorger dat je zelf ook een eigen leven hebt, hoe graag je het ook doet

“Laatst sprak ik een man die mantelzorg geeft aan zijn vrouw. Hij had voor de eerste keer zijn geduld verloren en was heel boos op haar geworden. Daar was hij erg van geschrokken. Het geeft aan hoe zwaar mantelzorg is. Daarom is het belangrijk om te weten wat je kan verwachten en waar je aan kan kloppen als je het niet meer redt. Wat ik aan andere mantelzorgers wil meegeven is: besef dat je zelf ook een mens bent en een eigen leven hebt. Hoe graag en goed je het ook wilt doen. Neem ook af en toe afstand en een moment voor jezelf. Want jouw leven is net zo waardevol als die van degenen waar je voor zorgt. En als het er toch van komt dat je naaste naar een verpleeghuis moet door omstandigheden, zie dat dan niet als falen. En, heel belangrijk, praat met je naasten of mensen die je begrijpen over het mantelzorgen zodat je je verhaal kwijt kan”.

Uit privacyoverwegingen is de naam van de mantelzorger in dit artikel gefingeerd.

Naar de brochure veilig en zelfstandig wonen in uw eigen huis

Terug naar alle interviews