“Door de versnipperde informatie is het voor ouderen een zoektocht naar passende oplossingen om veilig thuis te kunnen blijven wonen”
We zijn zuinig op mantelzorgers want zij maken veilig thuis wonen mogelijk voor ouderen
Peter: “We hebben vaak contact met naasten die gemachtigd zijn. Dat zijn meestal ook de mantelzorgers. Het onderwerp van gesprek is de cliënt maar ook aan de mantelzorger besteden we aandacht. We zeggen ook letterlijk tegen deze mensen, ‘we zijn zuinig op u want we hebben u hard nodig. Wat heeft u nodig om het goed vol te houden? Bijvoorbeeld een dementerende partner die de mantelzorger erg claimt. Dan kan dagbesteding een uitkomst zijn. Zo krijgt de mantelzorger weer wat lucht. Maar het komt ook voor dat een naaste geen extra ondersteuning wil. Dat is heel moeilijk voor mantelzorgers. Ik had laatst iemand aan de telefoon die zei: ‘Ik ben van alle kinderen de enige die nog de energie heeft om de verzorging van mijn vader op zich te nemen’. In de brochure staan adviezen en instanties waar mantelzorgers terecht kunnen als ze hulp nodig hebben of overbelast raken”.
Mensen blijven steeds langer thuis wonen, maar als het niet meer gaat, dan lijkt opname de enige mogelijkheid
“We missen hier nog een tussenstap. De wachtlijsten zien we oplopen. Daar moeten we oplossingen voor bedenken. Woonvoorzieningen bijvoorbeeld, waarbij ouderen dicht bij elkaar wonen en elkaar helpen. Dan kan er ook gemakkelijker gebundelde zorg geleverd worden. Daarnaast kunnen ouderen met hulpmiddelen nog best lang thuis blijven wonen. Een alarmknop is al aardig ingeburgerd. Maar veel hulpmiddelen zijn voor ouderen vaak nieuw en onbekend. Iets simpels als bijvoorbeeld een bedmat is al een uitkomst voor als mensen gaan dwalen. Als iemand ’s nachts een half uur niet op bed ligt, dan krijgt iemand in de buurt een seintje zodat ze op tijd in kunnen grijpen. Maar er zijn zoveel meer voorzieningen waar ze geen weet van hebben die in de brochure allemaal mooi gebundeld terugkomen”.
Domotica zou in de ouderenzorg veel meer ingeburgerd mogen worden
Peter: “Ik ben bestuurslid van een ouderinitiatief, een woonvorm voor jongeren met een lichamelijke beperking. Daar hebben we domotica zover doorgevoerd dat de mate van zelfstandigheid zo hoog mogelijk is. Bijvoorbeeld iemand die zwaar gehandicapt is en in een elektrische rolstoel zit. Er zijn afstandsbedieningen die op de rolstoel bevestigd kunnen worden waardoor iemand heel veel zelf kan doen in huis: de lichten aan en uit, gordijnen open en dicht en bed bediening zodat ze zelf in- en uit bed kunnen komen. Zo zijn er allerlei technieken beschikbaar om mensen zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren. Dat zou in de ouderenzorg veel meer ingeburgerd mogen worden”.
Naar de brochure veilig en zelfstandig wonen in uw eigen huis