Het organiseren van passende zorg voor cliƫnten met een complexe zorgvraag
De zorg voor mensen met een complexe zorgvraag staat al meerdere jaren op de agenda
Ook zijn er regiotafels en andere initiatieven waar gewerkt wordt aan passend en nieuw aanbod. Toch levert dat nog niet voldoende beschikbaar aanbod op, ook omdat het vaak sector overstijgende problematiek betreft. Het aantal mensen met een complexe zorgvraag is wellicht relatief klein als we kijken naar het totaal, maar de impact van het uitblijven van passende zorg voor deze mensen is groot. Een tekort aan aanbod leidt tot (risico op) verschillende problemen.
Wat er mist qua aanbod kan regionaal verschillen
Samen met zorgaanbieders brengen we daarom regionaal de benodigde (woon)capaciteit en de bijbehorende cruciale voorzieningen voor de complexe zorgvraag in beeld. Waar relevant haken we hierbij aan bij het IZA en is ook de gemeente betrokken bij dit proces. Vervolgens gaan we in de regio in gesprek met zorgaanbieders om voldoende passend aanbod te realiseren.
We passen verschillende tariefmaatregelen toe
Om voldoende aanbod te realiseren voor mensen met een complexe zorgvraag, ondersteunen we in dit inkoopbeleid zorgaanbieders met een tariefopslag op de hoogste CIZ zorgprofielen. Ook bij andere zorgprofielen is er soms sprake van een complexe zorgvraag en een tekort aan passend aanbod. In het inkoopbeleid hebben we door middel van ‘gerichte contracteren’ de mogelijkheid om aanbod te faciliteren wat op dit moment nog niet, of te weinig, geboden wordt.
We zetten actief in op de bemiddeling voor cliënten met een complexe zorgvraag
In de regel organiseren zorgaanbieders in samenspraak met cliënten de zorg en eventuele woonplek, die aansluit op de zorgvraag en wensen van de cliënt. Wanneer dat niet lukt door de complexiteit van een zorgvraag kan Zilveren Kruis een rol spelen in de bemiddeling naar zorg.
We bemiddelen voor mensen met een Wlz-indicatie die gebruik maken van de Maatschappelijke Opvang
We horen van gemeenten dat ook mensen met een Wlz-indicatie soms gebruik maken van de MO. Deze mensen hebben vanuit de Wlz recht op structurele zorg en indien nodig een woonplek bij een zorgaanbieder, dus in principe zou dat niet nodig hoeven zijn. De Wlz is een recht en geen plicht. Als cliënten niet in zorg wil, zijn de mogelijkheden vanuit het zorgkantoor beperkt. Dit betekent echter niet dat we stil zitten. We zetten ons samen met de betrokken partijen in de regio in om de persoon die het betreft te bemiddelen naar passende zorg en gebruiken dit ook als signaal richting zorgaanbieders om passend aanbod te ontwikkelen.
Lees het volledige inkoopdoel in het Inkoopbeleid GGZ 2024-2026 (pdf)