Het bevorderen van herstelgericht werken en zelfredzaamheid

Om kennisdeling- en ontwikkeling te stimuleren, organiseren we kennissessies over herstelgericht werken. Zorgaanbieders realiseren voldoende beschikbaarheid van ambulante ondersteuning en voorzieningen, waardoor cliƫnten zelfstandig kunnen wonen en er doorstroom is naar passende woonplekken. Hierin vergroten we de doelmatige inzet van de beschikbare middelen door VPT en MPT meer in te zetten

Het bevorderen van herstelgericht werken en zelfredzaamheid

Eén van de doelen in ons meerjarenbeleid is het bevorderen van herstelgericht werken en zelfredzaamheid. Met herstelgericht werken stimuleer je iemand binnen zijn mogelijkheden zo goed mogelijk te functioneren en participeren in de maatschappij, met zo min mogelijk professionele hulp. Herstelgericht werken bevat meerdere kenmerken. Bijvoorbeeld het belang voor cliënten om eigen regie te voeren in welke zorg en ondersteuning er wordt gegeven, en de inzet van ervaringskennis door te werken met ervaringsdeskundigen. Herstelgericht werken draagt daarmee bij aan persoonlijk, maatschappelijk en sociaal herstel en bevordert de zelfredzaamheid van cliënten. Het vraagt om meer aandacht voor zaken zoals positieve gezondheid in plaats van focus op beperkingen van de ziekte. Met herstelgericht werken gaat het om zorg bieden die zo veel mogelijk aansluit bij de keuzes en mogelijkheden van de cliënt zelf.

Binnen de GGZ Wlz kan de term ‘herstel’ verwarring opleveren

Het woord herstel kan veronderstellen dat er wordt gewerkt naar herstellen van je psychische aandoening. Dat is niet wat we hier bedoelen. Zilveren Kruis volgt de uitleg zoals deze door het Trimbos instituut, kenniscentrum Phrenos en de Vereniging van Ervaringsdeskundigen wordt gegeven. Kort gezegd gaat het om sociaal, maatschappelijk en persoonlijk herstel, waardoor de kwaliteit van leven toeneemt en iemand een zo zelfstandig mogelijk leven kan leiden met een psychische aandoening.

We bevorderen de doorstroom in de keten

Herstel kan ook betekenen dat iemand doorstroomt naar een beter passende woonplek. Deze doorstroom is essentieel om plekken te kunnen (blijven) bieden aan mensen met een complexe zorgvraag. Maar ook zodat cliënten zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen. We horen regelmatig van klinieken dat zij voor mensen met een zorgprofiel GGZ-W op zoek zijn naar een beschermde woonomgeving, maar dat het lastig is een plek te vinden. Beschermd wonen aanbieders kijken op hun beurt naar woonplekken in de wijk voor mensen die de stap naar zelfstandigheid kunnen maken. We stimuleren doorstroom in de keten door middel van een tariefopslag op de leveringsvormen VPT en MPT, en een tariefafslag op de intramurale zorg voor mensen met een zorgprofiel GGZ W1 of GGZ W2.

De inzet van herstelgericht werken

Vanuit het IZA zijn er regionaal investeringsmiddelen beschikbaar voor inloopvoorzieningen, zoals herstelcentra. Met betrekking tot dit zorginkoopbeleid hanteert Zilveren Kruis een aantal uitgangspunten voor het faciliteren van herstelgericht werken die zijn genoemd in ons inkoopbeleid.

Lees het volledige inkoopdoel in het Inkoopbeleid GGZ 2024-2026 (pdf)