Een toekomstbestendig zorglandschap
Ontwikkeling in de regio
We zien dat elke regio ‘eigen’ knelpunten en behoeften heeft in het zorgaanbod. Voor een toekomstbestendig zorglandschap is een regio-specifieke aanpak daarom cruciaal. We maken met zorgaanbieders afspraken over regionale ontwikkeling. De inkoopdoelen geven richting aan de inhoud van deze afspraken. Zorgaanbieders krijgen, indien nodig, een financiële bijdrage voor de activiteiten die nodig zijn om de gezamenlijk afgesproken resultaten in de regio te realiseren. Dit financieren we vanuit de transitiemiddelen zoals door VWS beschikbaar gesteld voor de periode t/m 2026.
Borgen van essentiële voorzieningen in de regio
Voor een toekomstbestendig zorglandschap is het van belang dat essentiële voorzieningen in de regio geborgd zijn en dat we deze efficiënt organiseren. Hiermee borgen we dat de zorg voor klanten beschikbaar blijft, maar ook dat we het beschikbare zorgpersoneel en kennis en expertise optimaal benutten. We zien dat er zorgaanbieders zijn die een grotere rol pakken in de regio ten aanzien van essentiële voorzieningen en ook vaak klanten met vaak een relatief zware en/of complexe zorgvraag van zorg voorzien. Over de essentiële voorzieningen willen we met een beperkt aantal zorgaanbieders per regio gerichte afspraken maken.
Onnodige versnippering voorkomen
Goede samenwerking tussen zorgaanbieders, efficiënte inzet van personeel en binding met de wijk is belangrijk. Te veel versnippering staat samenwerking in de weg en daarom willen we onnodige versnippering zoveel mogelijk voorkomen. We hanteren om deze reden vanaf 2024 een klant-werkgebied ratio.
Lees het volledige inkoopdoel in het Inkoopbeleid V&V 2024-2026 (pdf)