Het zijn roerige tijden
Voor de GGZ is in 2021 is de Wlz opengesteld voor mensen met een woonindicatie
Een nieuw meerjarenbeleid betekent leren van wat je deed en vooruitkijken naar wat je doet. We ervaren namelijk dat het knelt. Dat merken we aan het aantal mensen dat we bemiddelen naar zorg, omdat ze geen passende ondersteuning en zorg krijgen. En onze inkopers voeren regelmatig gesprekken in de regio, omdat bijvoorbeeld behandeling voor klanten lastig te organiseren is. Als we vooruitblikken, dan stemt dat niet vrolijk. Personeelstekorten worden groter en de zorgvraag neemt toe. We gaan het niet redden als we doorgaan op dezelfde voet. Kortom: het moet anders! Zorgprofessionals, zorgaanbieders en andere partijen binnen zorg- en welzijn; we kunnen het niet alleen. Een bredere maatschappelijke beweging is nodig. De zorg voor onze ouderen is alleen toekomstbestendig als we meer voor elkaar gaan zorgen, zowel ouderen onderling, als in de buurt of de wijk, als ook familie.
We willen anders, tijd voor echte keuzes
Het was een voorrecht om tijdens dit beleidsproces met enorm veel betrokkenen uit de langdurige zorg samen te werken. Het valt ons op in de gesprekken dat we het gelukkig eens zijn over de richting. Klanten willen graag langer zelfstandig blijven wonen en zelfredzaam blijven. Dit gaat echter niet vanzelf. Dit vraagt om een andere manier van kijken naar de zorg. Het is tijd voor echte keuzes. We staan graag zij aan zij bij het uitdragen van de die keuzes, de betekenis ervan en de maatschappelijke beweging die nodig is.
Het kan anders
De afgelopen periode hebben we voor de beleidsontwikkeling gesproken met veel betrokkenen uit de langdurige zorg. We horen het niet alleen, we zien ook in diverse regio's dat het pad naar anders, door diverse partijen is ingeslagen. Door goede samenwerking tussen partijen in de regio kan de zorg slimmer en efficiënter georganiseerd worden. Het is hiermee mogelijk om voor meer mensen ondersteuning en zorg thuis te bieden. De plekken met zorg en verblijf blijven dan beschikbaar voor klanten met een complexere of zwaardere zorgvraag. Ook de inzet van informele zorg en innovaties zijn nodig om in de toekomst mensen passende zorg te kunnen blijven bieden. In combinatie met de landelijke akkoorden zoals het IZA en WOZO, gaan we in dit meerjarenbeleid weer concrete stappen zetten. Samen met u. Het moet namelijk niet alleen anders. We willen ook anders, en het kan ook anders. En dat gaan we samen doen!
Marti Paardekooper
Directeur Langdurige Zorg
Zilveren Kruis Zorgkantoor