De voorwaarden voor nieuwe zorgaanbieders
Op 1 juni van ieder jaar publiceren wij per sector (V&V, GGZ en GZ) ons inkoopbeleid. Hierin leest u onze visie, het beleid en op welke wijze wij het tarief vaststellen. Het is belangrijk dat u, voordat u inschrijft, goed kennisneemt van het inkoopdocument van de sector waarin u werkzaam bent of wilt gaan zijn. Alleen het inkoopdocument van de sector waarin u werkzaam bent of wilt gaan zijn, is voor u van toepassing.
In ons inkoopbeleid Verpleging en Verzorging in hoofdstuk 8 (GZ en GGZ hoofdstuk 7) wordt uitgebreid beschreven waar nieuwe zorgaanbieders aan moeten voldoen en waar wij u op beoordelen.
In paragraaf 8.5 (of 7.5) staat beschreven welke documenten wij tijdens de inschrijving van u verwachten.
Wet Toetreding Zorgaanbieders
Een belangrijk onderdeel van de inschrijving is de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza). De Wtza kent een aantal regels voor nieuwe zorgaanbieders. Zoals een meldplicht, vergunningsplicht en de eis van een interne toezichthouder. De mate waarin u als Wlz-zorgaanbieder aan de regels moet voldoen, hangt af van het type zorgaanbieder dat u bent en/of uw situatie.
Meldplicht
Een instelling die wil starten met het verlenen van Wlz-zorg en voor het eerst onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) valt, moet zich binnen 3 maanden voor de start van de zorgverlening melden bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG). Enkele categorieën van zorgaanbieders zijn hiervan uitgesloten. Deze vindt u op de website van het CIBG.
Vergunningsplicht
Zorginstellingen die starten met het verlenen van zorg, moeten bij het CIBG een toelatingsvergunning aanvragen als jij:
- medisch specialistische zorg (doen) verlenen, of
- Zvw/Wlz-zorg (doen) verlenen met meer dan 10 zorgverleners
Enkele categorieën van zorgaanbieders zijn van de vergunningsplicht uitgezonderd. Deze vindt u op de website van het CIBG.
Zorginstellingen die op 1 januari 2022 als zorg verleenden en die per 1 januari 2022 Wtza-vergunningplichtig zijn, vragen voor 1 januari 2024 een vergunning aan. Tenzij zij een door het CIBG verstrekte WTZi-vergunning hebben. Dan hoeven ze niets te doen. De WTZi-toelating geldt als Wtza-vergunning.
Eis van een interne toezichthouder
Alle vergunningplichtige zorginstellingen dienen in principe een interne toezichthouder te hebben. Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Deze vindt u op de website van het CIBG.
Bij het CIBG vindt u meer informatie over de hierboven bedoelde onderwerpen en uitzonderingen, de jaarverantwoordingsplicht, de regels die gaan over een transparante financiële bedrijfsvoering en de derivatenregeling. Heeft u vragen? Neem contact op met het CIBG en bespreek uw situatie.