Hoe gaat Anne om met stress?
Liever lezen dan luisteren?
Voice-over: Een eigen bedrijf, een peuterpuber, een videobellende partner en een verbouwing. Hoe blijf je daar rustig onder? Presentator Arjen Banach spreekt er vandaag over met treffoblogger Anne de Buck. Van meditatie-expert Maarten van Huijstee horen we heel graag hoe je dat nu doet, meer ontspannen. Dit is een podcast van Zilveren Kruis.
Arjen: Anne, allereerst welkom in de podcast. En de belangrijke vraag; hoe is het op dit moment met je stressniveau?
Anne: Ja ik moet zeggen dat het eigenlijk wel redelijk oké is al was het begin dit jaar natuurlijk heel erg anders. Ik zag echt met Your Little Black Book waar ik acht jaar keihard voor gewerkt heb, eigenlijk tijdens die lockdown volledig instorten. Er waren geen bezoekers meer die op zoek waren naar reisinformatie, alle samenwerkingen stond on hold, buitenland reizen werden direct natuurlijk gecanceld of heel erg lang uitgesteld. Ja komt er natuurlijk nog bij dat die kleine ook gezellig thuis was fulltime en we zaten ook nog midden in een verbouwing. En ja dat was een hele heftige periode waarbij alles tegelijk leek te komen. Wat ook echt interessant was en wat mij heel veel stress gaf ook wel is dat mijn partner heeft een hele andere baan dan dat ik heb. Die is continu aan de telefoon en ik hou juist van lekker in mijn eigen bubbeltje.
Arjen: Ja.
Anne: Verhalen schrijven en alle rust. Dus dat zorgde bij ons thuis ook nog weleens voor wat spanning.
Arjen: Wat was jouw reactie daarop?
Anne: Ja dat is heel wisselend. Als het in de privésfeer zit dan ja weet je kan het weleens in een ruzietje eindigen of zo. Wat dan eigenlijk negen van de tien keer om niks gaat. En ja wat doet het verder met mij? Toch ook wel dat ik bijvoorbeeld door de drukte thuis ook weleens een keer richting Loods Vijf gereden ben en daar tweeënhalfuur op een bank heb gezeten, die we uiteindelijk wel gekocht hebben. Dat dan weer wel maar gewoon om even een momentje voor mezelf te creëren tijdens die lockdown, terwijl het thuis gewoon te druk was met bouwvakkers, een peuter en non-stop die irritante videocalls.
Arjen: Ja. Nou naast jou zit meditatie-expert Maarten. En ja als je dit verhaal zo hoort hè is dit een beetje ook het nieuwe normaal, dat we zo druk zijn, zoveel ballen in de lucht moeten houden?
Maarten: Ja ik denk als je naar de cijfers kijkt dat dat het nieuwe normaal is. Ik denk wel dat je ziet dat heel veel mensen ook naar een ander nieuw normaal willen. De mensen vinden het niet prettig om stress te hebben en dat is waar meditatie kan helpen. Nou en mediteren is eigenlijk leren om beschouwend naar je eigen gedachtes en emoties te kijken en ook de vrijheid creëren om sommige gedachtes en emoties gewoon te laten gaan en daar niet op te reageren of te handelen. En dat kun je doen door in de stilte te gaan zitten, dan zul je merken dat er continu gedachtes en emoties zijn. En omdat je er niet op reageert en dus die observerende kwaliteit of die beschouwende kwaliteit die de geest of de mind ook heeft, om die te trainen eigenlijk. Dat is mediteren.
Arjen: En je had het net ook dat die stress ook ja misschien wel heel erg ontstaat omdat we natuurlijk ook in een maatschappij zitten waar we veel moeten bereiken. En we willen natuurlijk allemaal misschien wel het beste van onszelf zijn of iets goeds doen. En ik ben ook even benieuwd Anne hoe dat voor jou is, wat is voor jou normaalgesproken de respons als jij stress voelt opkomen? Wat ga jij dan doen om te zorgen dat je wat minder gestrest bent?
Anne: Ja goeie, ik zoek wel heel graag de natuur op. Dus lekker een stuk wandelen. Natuurlijk voel ik me ook beter als ik drie of vier keer in de week sport, maar daarvoor moet ik dan wel weer heel eerlijk zeggen dat dat als het dan echt druk is het er ook wel weer eens bij inschiet maar ik probeer wel echt die rustige momenten ook voor mezelf in te plannen en voor mijzelf maar ook voor mijn gezin om een beetje die rust en kalmte te bewaren.
Arjen: Ja. En nou heeft Maarten het veel over meditatie. Is dat ook iets wat je hebt geprobeerd?
Anne: Ja zeker. Ik ben zelf ja dat zul jij misschien natuurlijk meditatie voor beginners waarschijnlijk, maar ik vind zelf de Headspace app heel fijn. Luister ik bijvoorbeeld als ik een lange vlucht had of zo dan kon ik dat wel echt heel prettig vinden. Een tijdje echt wel redelijk structureel gedaan ook, iedere avond wel proberen en soms toen ik zwanger was zijn we nog mindful birthing cursus gaan doen. Ik moet zeggen dat was voor mij wel… ja dat was heel erg uit mijn comfortzone maar het is ook wel weer, ik vond het ook wel weer heel erg interessant daardoor. En ik moet wel zeggen dat… er zijn altijd dingen zeg maar die ik daar dan wel weer uitpik. Ja het werkt wel heel goed maar ik doe het eigenlijk veel te weinig, terwijl ik weet wel dat als ik het zou doen en structureel zou doen dat het me ook wel weer heel veel zou brengen.
Arjen: Ja. Nou en guilty hier ook, we weten allemaal dat het goed is en het is ook allemaal wetenschappelijk bewezen maar we doen het te weinig.
Anne: Ja structureel denk ik want het komt echt een beetje in fases. En ik merk wel dat je op het moment dat het dan een hele drukke periode is, dat ik daar dus weet je wel, wel echt tijd voor wil maken, maar op het moment dat het eigenlijk zoals nu allemaal prima te doen is qua stresslevels en ook werk-technisch… ja het is lekker druk maar niet te druk, dat het er dan eigenlijk ook heel snel ook weer een beetje bij inschiet. En dat is eigenlijk heel erg jammer want volgens mij is het juist zeg maar om het structureel te doen word je er ook beter in.
Arjen: Ja. Nou dat moeten we aan Maarten vragen of dat inderdaad zo is. Kan je dat eens uitleggen? Allereerst hè is het belangrijk om het structureel te doen in plaats van incidenteel? En hoe kan het dan dat we dat niet volhouden?
Maarten: Nou ja het is in periodes goed om het structureel te doen, omdat je dus echt een nieuw patroon in je leven introduceert en ook een techniek. Kijk uiteindelijk is het een… het wordt ook niet voor niets een practice genoemd. Dit is niet… je hoeft niet goed te worden om gekruist met je benen op een kussen te zitten, maar je moet goed worden om het de hele dag door te mediteren. Daarom oefen je twintig minuten of een kwartiertje of een uur of soms een hele week om het ook nu te kunnen doen, dus… en je kan mensen eigenlijk heel snel daar naartoe brengen. Hè voor de luisteraars is dat ook maar ook voor ons hier aan tafel. Ik bedoel als jij in contact staat met je lichaam en je binnenwereld, dus je bent de observeerder ook van wat er gebeurt. Dus je ervaart nu jezelf als zijnde ook degene die kijkt naar wat er gebeurt. En heel veel mensen verliezen dat als ze gaan praten met andere mensen of als ze op straat rondlopen of als ze een boek aan het lezen zijn, maar je kan het gewoon de hele dag door doen…
Arjen: Ja.
Maarten: Maar als je die… dus de benefits ziet in het dagelijks leven van mediteren. Gewoon dus continu in een meeting rust kan blijven dat als hetzelfde patroon met je ouders weer opspeelt omdat je vader een opmerking maakt aan de tafel waarvan je weet dat is al dertig jaar aan de gang, dan whoep daar gaat die. En dat je daar dan dus gewoon relaxt in kan blijven en om kan lachen. Als je die benefits ziet in je relaties, in je werk, dat je meer creativiteit voelt, meer focus ervaart en dan denk je van: ik moet dit gewoon elke dag gaan doen.
Arjen: Ja.
Maarten: Weet je dit is gewoon winnen. “You think you don’t have time to meditate, you probably need twee sessions”.
Arjen: Ja mooi. Nou die houden we erin.
Anne: Ja nu even praktisch dan hè want jij hebt zelf ook kinderen, maar hoe doe je dat dan ’s ochtends de dag daarmee beginnen. Stuur je dan je vrouw alvast naar beneden of naar de kids toe, want dat vind ik het allerlastigste weet je wel. Eigenlijk zodra de wekker gaat sta je vind ik in deze fase, zeker met een peuter van tweeënhalf, als je al niet midden in de nacht naar ons bed toe is gekomen, eigenlijk al een soort 2-0 achter of zo voor mijn gevoel.
Maarten: Ja als je… ik heb drie kinderen dan. Acht, zes en drie. Dus ik zit er ook vol in, maar ik heb jarenlang bijvoorbeeld met het naar bed brengen ga ik ’s avonds gewoon in de stilte zitten naast ze op een kussen tussen de bedden in. En dan kun je in het begin nog een beetje praten, maar op een gegeven moment word je gewoon langzamerhand stil en ja mijn kinderen liggen dan gewoon een beetje naar mij te kijken en vallen op een gegeven moment in slaap. Dus het is best wel een heel natuurlijk moment creëren of inderdaad ik heb een hele lange tijd gekozen voor niet meer fietsen maar alles lopend te doen. En dan moet je wel inpassen in je schema dat je tussen twee besprekingen loopt, maar dan maak je van het lopen een meditatie.
Anne: Ja grappig, want ik ben nu ook begonnen met lopen. Ook een beetje omdat ik dacht: oh weet je soms op een dag tweeduizend stappen zetten of zo. Dus nu ben ik ook alles aan het lopen en dan is eigenlijk ook wel een hele goeie. Ik ben dan als ik ergens in Amsterdam loop weer heel erg aan het kijken. Oh dit is gesloten, oh hier komt iets nieuws weet je wel. Dus eigenlijk heel erg met werk bezig, terwijl ik dat misschien wel veel meer zou benutten om juist even compleet af te sluiten.
Maarten: Ja of ga zien wat je ziet en wat je vertelt. Ik heb jarenlang als creatief directeur gewerkt in de reclame, dus inderdaad als ik door een Utrechtsestraat rijd, daar is een nieuw restaurant, een nieuw logo dan vind ik daar van alles van hè.
Anne: Ja.
Maarten: Verkeerde font gekozen of ze hadden een andere kleur moeten nemen of dit past beter of dat zo. En op een gegeven moment zie je dat verhaaltje gewoon afspelen waar je je allemaal wel niet tegenaan bemoeit in zo’n wandeling. Dus ik zeg niet dat het goed of slecht is, maar het is grappig om dat ook als oefeningetje te zien, dat je dat in zo’n wandeling dat je bewust bent van die interne stem want als je dat dan op een wandeling doet waar je waarschijnlijk niemand gaat lastigvallen en de meeting begint met je team of het gesprek ontstaat met je vrouw of er is onenigheid over de kleur van het schilderen wat de aannemer heeft gedaan, want jij had toch gezegd dat en hij zou het doen en weet ik het allemaal. Dus die interne stem gaat, dus dan heb je ook al een paar keer die dag zo’n oefening gedaan en dat maakt dat je ook in dat gesprek ruimte hebt om die stem af en toe te laten gaan.
Anne: Ja dat is wel een goeie, maar ik denk dat het ook voor mijzelf wel weer verklaard waarom ik dan echt veel liever naar het bos ga, omdat ik daar eigenlijk op een natuurlijke manier al heel veel prikkels die ik hier in Amsterdam wel heb eigenlijk al compleet uitschakel.
Maarten: Ja. Ik denk ook dat dat de natuur is gewoon een wondermiddel…
Anne: Ja helemaal eens ja.
Maarten: … weet je, dat is voor iedereen want je wordt inderdaad niet naar buiten gezogen, want je gaat niet zeggen van: nou die eekhoorn die echt… nou dat ik vind het maar helemaal niks hoor die kleur weet je. Of die bomen die groeien wel weet je en die bladeren die worden geel, nou moet dat nou elk jaar. En ze kijken ook niet terug naar jou, dat is ook zo lekker. Dus je identiteit wordt ook niet de hele tijd… je gaat niet denken: nou wat zou die van me denken, hoe zie ik eruit.
Arjen: Maar ja één van de lastige dingen is natuurlijk wel aan dat mediteren zelf hangt nog wel ja een soort zweverig karakter een beetje aan vast. Het zou best kunnen dat er nu een aantal mensen aan het luisteren zijn die denken van: ja mediteren dat is helemaal niks voor mij. Zou je dat kort eens kunnen ontkrachten hè waarom mediteren bijvoorbeeld niet zweverig zou zijn?
Maarten: Dat is eigenlijk het tegenovergestelde. Mediteren aard je enorm hè. Tuurlijk er zijn allerlei zweverige filosofieën rond allerlei practices ontwikkeld. En daarvan zou je kunnen zeggen dat mensen allerlei gekke ideeën zijn gaan bedenken, maar puur alleen de practice van mediteren aard je juist enorm in het moment. En tuurlijk je kan ook wel wegzweven en in je gedachtes omgaan maar heel veel van die practices zijn juist het tegenovergestelde van zweverig en aarden je in je lichaam en in het moment.
Arjen: Wat zou nou echt een goeie manier zijn om eventjes toch meditatie in je leven te integreren? Hoe kan je dat kleinschalig doen zodat je niet gelijk na één keer denkt: ja dit is niks voor mij en ik stop ermee.
Maarten: Ja wat ik mensen altijd uitleg: probeer ’s ochtends een klein ritueeltje te creëren. Dus dat kan zijn dat je bijvoorbeeld je bed uitkomt en dat je alvast de kleren neerlegt waarmee je even een rustig moment voor jezelf wil creëren. Dat kan zijn gewoon de kleren die je aan wilt, maar dat je bijvoorbeeld die tien minuten uittrekt om even rustig een kopje thee te zetten, een bepaalde favoriete thee en daarna… je kan gewoon heel simpel ergens op een stoel of op de bank gaan zitten en gewoon heel even genieten van de stilte en even niets doen. En dus ook niet bezig zijn met de hele tijd doe ik het nou goed en mediteer ik nou goed en kan ik wel mediteren, maar eigenlijk is het gewoon heel even de binnenwereld ervaren van wat speelt er nou in, wat gebeurt erin.
Arjen: Is dat haalbaar voor jou Anne als je dat zo hoort?
Anne: Ja ik denk dat het absoluut haalbaar is. Het is weet je wel meer een kwestie van het weer onderbrengen eigenlijk en het inderdaad echt een ritueel maken en een routine in plaats van het maar één keer doen.
Arjen: Ja.
Anne: Ik denk dat… weet je het is echt wat gedrag veranderen. En dat is natuurlijk het aller moeilijkste wat er is, maar ja ik ben wel weer geïnspireerd om hier echt wel meer focus op te gaan leggen.
Arjen: Ja en een mooi advies wat je daarbij geeft vind ik dat Maarten is: als je dan toch wil zorgen dat je het echt wilt gaan doen, koppel het aan iets wat je al doet hè. Dus dat is misschien dat kopje thee of kopje koffie ’s ochtends. En spreek dan nu met je af als je dat in je hand hebt hè even, als het inderdaad kan maar ik denk je dat ook moet creëren, dat je dat moment dan even… nou laten we zeggen vijf minuten even op de bank zitten, even niks, geen scherm, geen krant en dan even je momentje pakken. Dan is de kans natuurlijk al veel groter dat je het gaat doen.
Maarten: En als je dat gewoon kan meenemen in je dag ja dan creëert het heel veel vrijheid.
Arjen: Ja.
Maarten: Ja.
Arjen: Ja. En dan tot slot vind ik dan nog één interessant ding, want je moet het moment natuurlijk ook herkennen tussen het stukje inspanning en ontspanning hè, die balans de hele tijd daartussen. Dus dat jij bijvoorbeeld ook in je drukke bestaan waardoor oké nu is het nog stress maar zo meteen wordt het chronisch. Heb je voor jezelf een moment dat je ook ervaart van nu wordt het me te veel, dat je ook echt merkt van hé dit is een triggerpoint nu moet ik even een stap… een pas op de plaats maken?
Anne: Ja ik denk dat het iets is wat ik als ondernemer echt wel al een aantal jaar geleden… ik eerst de druk en de lat heel erg hoog voor mezelf leggen, want als ik wil dan kan ik gerust tachtig uur in een week werken…
Arjen: Ja.
Anne: …, maar als ik tweeëndertig of veertig uur werk, dan niemand die merkt dat er iets niet gedaan is.
Arjen: Ja.
Anne: Je bent natuurlijk weet je wel toch ook echt je eigen baas. En ik denk dat ik dat dat één van mijn inzichten was in het begin dat ik stopte met mijn fulltimebaan en Your Little Black Book fulltime ging doen, toen legde ik eigenlijk nog steeds mezelf van alles op, alsof ik mijn eigen manager was. Ja ik moet dit doen en ik moet dat doen. En nu denk ik ook wel regelmatig van: oké maar wat gebeurt er als dit volgende week pas live gaat in plaats van morgen. Is het echt zo’n ramp? Dus eigenlijk veel meer voor mezelf beslissen van: oké dit hoeft eigenlijk niet nu, wat is er nu echt zeg maar de echte prioriteit en daar zeg maar aan vast te houden. En alle andere plannen en dingen gewoon ook echt eventjes te laten dan voor wat het is, om echt te zorgen dat die ruimte gecreëerd wordt om ook even echt die rust te nemen.
Arjen: Ja.
Anne: En ik denk dat dat wel weet je wel echt één van de belangrijkste dingen is, want als ik het niet tegen mezelf zeg, ja er is eigenlijk niemand die dat managet ook verder.
Arjen: Nee.
Anne: Ja dus eigenlijk vooral ook mezelf gunnen dat het soms gewoon goed genoeg is. Ik denk dat dat wel echt een belangrijke is.
Arjen: Maarten heb jij dan tot slot nog een belangrijke tip om dat bij jezelf te herkennen van hoe die balans in ontspanning of die gezond is?
Maarten: Ja ik zou aanraden gewoon de volgende keer dat je een lang weekend hebt gehad of dat je je echt even ontspannen na een vakantie of een periode is, creëer… besluit in jezelf van dit is zoals ik me eigenlijk zou willen voelen. Neem niet genoegen met hè en natuurlijk we worden allemaal weleens ziek of er gebeuren altijd wel dingen in ons leven die ons er heel even vanaf, maar probeer gewoon weer terug te kruipen naar het moment waarin je je echt goed voelt. En doe dat experiment ook met wat je eet, hoe je slaapt, hoeveel rust je jezelf gunt, hoeveel je wel of niet in de natuur bent. En als je daarmee gaat experimenteren en ook een beetje structureel mee experimenteren, dan ja werk gewoon naar prettig, vrij, open goed gevoel toe.
Arjen: Ja. Mag ik jullie beide hartelijk danken voor je inspiratie.
Anne: Graag gedaan.
Maarten: Graag gedaan.
Voice-over: Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Van genoeg bewegen en ontspannen tot gezonde voeding en goed slapen, maar ook de omgeving waarin je woont en werkt en de dierbaren om je heen. Zelf aan de slag met het totaalplaatje van jouw gezondheid? Ga naar ZK.nl/magazine voor praktische tips, handige tools en meer inspirerende podcasts.
Hoe ga je gezonder leven in kleine stapjes? In onze podcastserie gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen en experts op het gebied van ontspannen.
Na inspanning komt ontspanning. Alleen vergeten we dat laatste nogal eens. Er moet zoveel: werken, zorgen, verbouwen… Interviewer Arjen Banach praat hierover met de 37-jarige travelblogger Anne de Buck van het platform Your Little Black Book. Meditatie-expert Maarten van Huijstee vertelt op welke manier we dat kunnen doen: meer ontspannen.