Werkgeversorganisatie WENB en Zilveren Kruis houden elkaar scherp

WENB vertegenwoordigt werkgeversverenigingen in de zogenaamde vitale sector. Energieleveranciers, telecom- en internetproviders, waterleidingbedrijven en vitale infrastructuur: alles wat Nederland draaiend houdt, rekent op de expertise van deze organisatie om medewerkers fit en gezond te houden. Op het hoofdkantoor in Arnhem maakt WENB samen met Zilveren Kruis de balans op van de afgelopen 5 jaar – én kijken de partners vooruit.

Floor van den Heuvel is Programmamanager Fit & Vitaal bij WENB. Samen met Fondsmanager Pim Beljaars is ze verantwoordelijk voor het mantelcontract voor de collectieve zorgverzekering. "Vanuit het werkgeversperspectief heeft het welzijn van medewerkers onze hoogste prioriteit. Zij moeten hun werk met plezier, gemotiveerd, fit en productief kunnen blijven doen." Daar zit meteen ook de uitdaging, volgens haar collega Beljaars, want "de grote verzekeraars kijken daar anders naar. Voor hen gaat het om de kosten van de behandeling. Maar voor onze werkgevers en de medewerkers van al die bedrijven gaat het om het effect van behandelingen en preventietrajecten – om het resultaat van alle mogelijke interventies." 

Inzicht in alle relevante resultaten

"Dat was 5 jaar geleden bij ons niet anders", zegt Matti Paulissen, Senior Adviseur Gezondheidsmanagement bij Zilveren Kruis. "We gingen uit van de kwaliteit van onze collectieve zorgverzekering: de beste zorgverleners in de markt tegen de beste prijs. Maar voor WENB was dat niet genoeg. Zij wilden meetbaar bewijs zien." Op zich niet meer dan logisch, vindt zijn collega Frank Kroeze, Accountmanager bij Zilveren Kruis. "Als zorgverzekeraar zou je dat zelf ook moeten willen weten. Wij betalen er immers voor. Als een medewerker last van zijn rug krijgt, komt hij bij een kliniek die wij hebben gecontracteerd. Dan ligt het voor de hand dat je wil weten wat het effect is van die behandeling. Maar zo werkt het systeem niet in Nederland."

Beljaars: "Daarom is de samenwerking met Zilveren Kruis voor ons de juiste keus. Als enige van alle grote verzekeraars nemen zij dat werkgeversbelang serieus." Van den Heuvel beaamt dat. "We hebben samen een platform opgetuigd dat onze werkgevers inzicht geeft in wat voor hen relevant is. Welke aanbieders er zijn, wat de wachttijden en doorlooptijden zijn, hoe processen verlopen en hoe werkgevers en hun medewerkers de behandeling beoordelen. Dat geeft voor andere werkgevers dan weer een indicatie over het nut van die interventie."

Gezond en vitaal inzetbaar

Aan het begin van elk jaar stellen WENB en Zilveren Kruis nieuwe doelen vast, vertelt Paulissen. "Dan komen we bij elkaar, met WENB en een afvaardiging van hun werkgevers, om te bepalen wat we gaan doen. Waar gaan we ons op focussen? Wat zijn de thema's, voor welke doelgroepen? Dat gaat vaak om grote maatschappelijke kwesties. De arbeidsmarkt in het algemeen is krap, maar de arbeidsmarkt voor technisch personeel is nog veel lastiger. Dus de hamvraag is: hoe kunnen we de mensen die we hebben zo gezond en vitaal mogelijk inzetbaar houden?"

"Het zorgsysteem in Nederland is curatief van opzet", zegt Beljaars. "Het draait om behandelen in plaats van preventie. Maar we hebben er allemaal, ook als maatschappij, veel meer aan als we uitval kunnen voorkomen. Voor ons als werkgeversorganisatie is dat al veel langer een speerpunt. Wij willen inzetten op preventie, re-integratie en welzijn van medewerkers. Dat is dus in een notendop waarom we ook voor de rest van het decennium verdergaan met Zilveren Kruis."

Best practices voor mentale weerbaarheid

Welzijn en mentale weerbaarheid zijn de belangrijkste factoren bij het voorkomen van uitval, vindt Van den Heuvel. "Je hebt aan de ene kant programma's en initiatieven voor fitheid en gezond leven. Aan de andere kant heeft de interactie tussen medewerkers grote invloed op hoe mensen hun werk ervaren. Daarom werken we onder meer aan projecten om kennisdeling en uitwisseling van ervaringen te stimuleren. Met een verkiezing bijvoorbeeld, waarin technici elkaar kunnen nomineren voor bijzondere prestaties op het gebied van vitaliteit. Dat levert meer op dan alleen waardering voor het werk en het vakmanschap van mensen. Je haalt er ook best practices uit die met het hele bedrijf kunnen worden gedeeld, en zelfs daarbuiten, met andere werkgevers binnen onze sectoren."

"Het zorgsysteem in Nederland draait om behandelen in plaats van preventie. Maar we hebben er allemaal, ook als maatschappij, veel meer aan als we uitval kunnen voorkomen.”

– Pim Beljaars

Beljaars noemt de samenwerking tussen WENB en Zilveren Kruis uniek. "Dat zit hem in de benadering. Naast de individuele verzekerde richten we ons ook op werkgevers en sectoren. Om een voorbeeld te noemen: met onze leden vertegenwoordigen we heel veel monteurs. Hoe zouden we die monteurs kunnen helpen om gezond en gemotiveerd te blijven? Als je aandacht hebt voor wat het collectief nodig heeft, kun je veel efficiënter werken aan duurzame inzetbaarheid. Dat moet je ook bottom-up doen, in plaats van top-down, want medewerkers weten zelf het best wat ze nodig hebben."

Op de foto (van links naar rechts) Matti Paulissen - Senior adviseur gezondheidsmanagement, Floor van den Heuvel - Programmamanager Fit & Vitaal, Frank Kroeze - Senior Accountmanager Gezond Ondernemen, Pim Beljaars - Fondsmanager en secretaris

Bottom-up innovaties ontwikkelen

Van den Heuvel: "Op die manier hebben we al een aantal jaar een project lopen, waarin we technici van verschillende bedrijven bij elkaar brengen rondom een probleem waar ze dagelijks tegenaan lopen. Dan komen ze 3 keer samen bij steeds wisselende werkgevers om te kijken hoe andere bedrijven omgaan met dat vraagstuk. Daarmee gaan ze vervolgens aan de slag, onder begeleiding van coaches, en aan het eind van het traject presenteren de technici zelf hun uitkomsten. Dat kan een oplossing zijn, een methode of een proces, of zelfs een product dat bijdraagt aan een betere manier van werken."

"Persoonlijk vind ik het voorbeeld van de veiligheidshesjes heel mooi", vult Beljaars aan. "Dat is door medewerkers van verschillende bedrijven bedacht om de veiligheid te verbeteren. Met sensoren, metertjes en verlichting erop; heel innovatief. Dat hesje wordt nu in serie geproduceerd en daar zijn ze enorm trots op. De grote winst daarvan is natuurlijk dat mensen het hesje ook echt dragen en zo hun eigen veiligheid serieus nemen. Als werkgever kun je zoiets niet bedenken, en je plukt er wel de vruchten van."

Leren van elkaar: een absolute win-win

"The Challenge was ook een succes", herinnert Van den Heuvel zich. "Gedurende 6 weken kregen teamleden via een app challenges aangeboden van maximaal 3 minuten, bestaande uit filmpjes, quizvragen, hoe-zit-het-bij-jou-vragen en inspirerende weetjes. Zowel de deelnemer als het team met de meeste punten werden gehuldigd als winnaar. Ik vind dat een goed voorbeeld van hoe je serious gaming kan inzetten voor bewustwording. Het is laagdrempelig en draagt op een sympathieke manier bij aan een betere gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid. Iedereen vond dat echt leuk, om met collega's te strijden tegen andere teams, terwijl je er ook echt wat van opsteekt." Paulissen: “The Challenge is om meer redenen een goed voorbeeld, want er zijn veel van dat soort apps, maar die zijn allemaal gericht op kantoormedewerkers. The Challenge was special ontwikkeld voor blue collar, dus echt voor monteurs. Daar zie je een direct gevolg van wat denken in doelgroepen kan toevoegen. Zo leren wij als verzekeraar ook heel veel van het rechtstreekse contact met de leden van WENB. Jullie houden ons scherp, en dat maakt onze samenwerking misschien wel meer dan uniek: een absolute win-win voor alle partijen."

Zo gingen we met andere klanten aan de slag

""

'Fun is ons belangrijkste unique selling point,’

- Jon de Ruijter, directeur van Erasmus Sport
Carin Carpaij

‘Een stoel is een stoel, maar optimaal afstellen voor een gezonde werkhouding is een ander verhaal’

- Carin Carpaij, adviseur GVB Gezond

Sandra de Groot, Dieuwertje Slofstra en Roxane Novák

‘We dachten dat we aan 8 trainingen genoeg hadden, maar de aanmeldingen blijven komen’

- Sandra de Groot, Dieuwertje Slofstra en Roxane Novák, advies- en accountantskantoor Flynth