Zorgpreventie
Samenwerken, regionaal én lokaal
Focussen op zo’n regionale of lokale inkleuring is nodig omdat je binnen een gemeente ook te maken hebt met grote verschillen in gezondheidsproblematiek, populatie, zorginfrastructuur en sociaalgeografische kenmerken. Er is dan ook niet 1 blauwdruk voor de organisatie en inkoop van zorg te geven. Tegelijkertijd is het wél noodzakelijk dat we de complexe zorgvraag van doelgroepen aan kunnen pakken over de volle breedte. Overal.
Uit de praktijk: Krachtige Basiszorg
Krachtige Basiszorg is een integrale aanpak voor inwoners met hoge gezondheidsrisico's en problemen in meerdere leefdomeinen. Het is een manier van kijken, leren en doen, uitgevoerd door álle professionals op het gebied van zorg, sociaal domein, welzijn en preventie in de wijk. Ze delen kennis en informatie en gaan met de inwoner op zoek naar een integrale oplossing van het probleem.
Deze benadering leidt tot de volgende resultaten:
- Professionals kunnen beter hun werk doen en hun werkplezier neemt toe;
- Inwoners/patiënten plukken de vruchten van zorg- en dienstverlening op maat;
- De zorgconsumptie daalt en de zorgkosten verminderen.
De geïntegreerde samenwerking tussen het medische en het sociale domein leidt tot een toename van het aantal mensen dat zijn gezondheid als goed ervaart. Ook wordt er minder dure zorg ingezet. Dit blijkt uit meerdere initiatieven in het land, zoals in de Utrechtse wijk Overvecht. Daar heeft de aanpak een aantoonbaar effect gehad op verlaging van de zorgkosten in de tweede lijn. Meer in het algemeen leidt deze aanpak, ook in potentie, vooral tot een verlaging van de kosten voor de gespecialiseerde GGZ.