Zilveren Kruis: betrouwbare wachtlijstinformatie binnen handbereik Win-win voor iedereen
Verwijsdatum en behandeldatum voldoende voor betrouwbare wachtlijstinformatie
GGZ-aanbieders en ook ziekenhuizen moeten elke maand wachtlijstinformatie aanleveren bij de NZa. Maar niet iedereen doet dat. Het aantal zorgaanbieders dat informatie aanlevert bij de NZa is toegenomen, wat positief is. De informatie is alleen niet altijd compleet of juist. Soms verschilt de informatie die bij de NZa wordt aangeleverd van de informatie op de websites van zorgaanbieders. Sommige zorgaanbieders geven al jaren elke maand exact dezelfde cijfers door, wat opmerkelijk is. Uit onderzoek van de VU en Universiteit Maastricht blijkt bovendien dat er bij het vaststellen van het aantal wachtenden in de GGZ geen rekening wordt gehouden met ‘dubbelwachtenden’ en dat gegevens vaak verouderd zijn omdat mensen elders hulp hebben gevonden of afzien van behandeling.
Zilveren Kruis heeft gekeken naar manieren om betrouwbare informatie over wachtlijsten in de GGZ te verkrijgen. Bijna 2000 GGZ-zorgaanbieders zetten al vrijwillig de verwijsdatum op hun declaratie. Hiermee kunnen we de precieze wachttijden in kaart brengen. Door de tijd tussen verwijsdatum en intake (= aanmeldwachttijd) en de tijd tussen intake en start behandeling (= behandelwachttijd) af te leiden, kunnen we de precieze wachttijden voor onze verzekerden in kaart brengen. Langenbach: “ 2000 GGZ-zorgaanbieders is een groot deel van de GGZ. Kunnen we dat in een volgende fase uitbreiden met vestigingsinformatie? Dan is dat helemaal mooi.”
Capaciteit vrijspelen voor zorgaanbieders
“Naast GGZ-aanbieders noteren ook ziekenhuizen regelmatig de verwijsdatum op de factuur. Als we dit standaard maken, is betrouwbare informatie ook voor ziekenhuisafdelingen dichtbij. ” Zilveren Kruis roept alle GGZ-aanbieders en ziekenhuizen op om mee te doen. Zo boeken we samen sneller vooruitgang. Langenbach daarover: "Voor hen betekent dit dat ze op termijn minder of zelfs geen informatie meer naar de NZa hoeven te sturen. Dit vermindert de administratieve lasten en maakt ruimte voor zorg. Dat is wat ons betreft hard nodig.”
Verzekerden sneller aan de beurt
Vorig jaar zorgde Zilveren Kruis ervoor dat ruim 34.000 verzekerden sneller aan de beurt waren: 10.000 in de GGZ en 24.250 in een ziekenhuis. “Dat is goed, maar kan vaker en beter met betrouwbare wachtlijstinformatie,” aldus Langenbach. “Die informatie maakt daarnaast ook duidelijk in welke regio we meer afspraken met zorgaanbieders moeten maken.”
Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder
