5 punten voor het Regeerprogramma voor het behoud van toegankelijke zorg
De nieuwe bewindspersonen op VWS - minister Agema, staatssecretaris Maeijer en staatssecretaris Karremans - gaan deze zomer aan de slag om het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, Lef en Trots’ 2024-2028 om te zetten in een Regeerprogramma.
Alle partijen in de zorg staan gezamenlijk voor de opgave om de zorg toegankelijk te houden. Zilveren Kruis werkt samen met andere partijen in de zorg aan praktische oplossingen om knelpunten in de eerste lijn, ziekenhuiszorg, ggz en ouderenzorg op te lossen; de gezondheid van mensen te verbeteren en gezondheidsverschillen tussen mensen in Nederland te verkleinen. Dat doen we op basis van onze visie ‘Gezondheid dichterbij voor iedereen’.
5 punten voor het behoud van toegankelijke zorg
Veel knelpunten en kansen voor de verbetering van zorg vragen om een regionale aanpak. Maar er zijn ook vraagstukken waarvoor landelijke afspraken en oplossingen in de sfeer van wet- en regelgeving nodig zijn. Zilveren Kruis reikt graag vijf punten aan die kunnen worden betrokken bij de uitwerking van het Regeerprogramma en toekomstig zorgbeleid.
1. Zet preventie en het verbeteren van gezondheid met volle kracht door
Het verbeteren van preventie en gezondheid is cruciaal om de zorg duurzaam te houden en gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarmee verminderen we de druk op de zorg en verbeteren we de toegankelijkheid. En kunnen mensen gezonder en vitaler blijven deelnemen aan de samenleving.
Meer weten? Lees de volledige versie onder aan de pagina (pdf)
2. Geef ruimte en steun aan keuzes die het zorglandschap toekomstbestendig maken
Een houdbaar medisch zorglandschap begint met een sterke eerste lijn. Voor een houdbaar zorglandschap zijn ook heldere keuzes nodig, in het bijzonder voor de medisch specialistische zorg. Geef ruimte en steun aan de ziekenhuizen om in afstemming met inwoners, patiënten en andere zorgaanbieders keuzes te maken om de zorg toegankelijk en beschikbaar te houden.
Meer weten? Lees de volledige versie onder aan de pagina (pdf)
3. Stimuleer de verschuiving van zorg naar gewoon leven voor ouderen
Veel ouderen willen in toenemende mate zo lang als mogelijk zelfstandig wonen en zelf vormgeven aan hun leven, in een vertrouwde omgeving. Hiervoor zijn meer passende, levensloopbestendige woningen en nieuwe geclusterde woonvormen voor ouderen nodig. Houd voor de meest kwetsbare ouderen voldoende intramurale verpleegzorg beschikbaar.
Veel hulpvragen zijn geen zorgvraag en hoeven niet te worden beantwoord vanuit de professionele zorg. Door ouderen alledaagse taken (weer) zelf te leren (reablement) en te kijken wat de omgeving kan doen, kunnen we de beweging maken van zorg naar leven. Dit is voor mensen fijner en zo houden we de schaarse zorg toegankelijk.
Meer weten? Lees de volledige versie onder aan de pagina (pdf)
4. Verbeter de toegankelijkheid van de GGZ, met oog voor sociaal-maatschappelijk perspectief
Het toegankelijk houden van de GGZ is niet alleen een uitdaging voor de zorg, maar ook een maatschappelijk vraagstuk. Veel GGZ-patiënten kampen met klachten die voortkomen uit sociaal-maatschappelijke problemen, zoals stress door studiedruk of depressie door schulden. Door deze oorzaken bij de bron aan te pakken, kunnen zorgprofessionals zich richten op patiënten met complexere zorgvragen.
Meer weten? Lees de volledige versie onder aan de pagina (pdf)
5. Borg de beweging van het IZA om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden
Met het IZA - in combinatie met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg Ouderen (WOZO) – versnellen en versterken we de beweging om de zorg in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. Het IZA vraagt tijd, inzet en borging om deze beweging richting toegankelijke en betaalbare zorg voort te kunnen zetten. We steunen het kabinet om de lijn van de hoofdlijnenakkoorden, gericht op beheersing van de zorgkosten, voort te zetten. Zilveren Kruis vindt het belangrijk dat er voor een nieuw akkoord integraal wordt gekeken naar de zorg.
Meer weten? Lees de volledige versie in de pdf:
5 punten voor het Regeerprogramma voor het behoud van toegankelijk zorg (pdf)