Passende hospicezorg: welke opties zijn er?

01-04-2025

Er zijn verschillende soorten hospicezorg: de palliatieve unit, het high care hospice en bijna-thuis-huis. Ze zijn allemaal anders georganiseerd en worden op verschillende manieren gefinancierd. Hospicezorg is goed georganiseerd in Nederland. En dat moeten we koesteren. 

""

Een rustige, huiselijke en ondersteunende omgeving

Hospices zijn een prachtige plek om te leven tot het laatst. Of als thuis niet de plek van voorkeur is om te sterven. Bijvoorbeeld omdat iemand een kwetsbaar sociaal netwerk heeft. Het biedt ondersteuning aan mensen met een korte levensverwachting van een paar maanden.

Persoonlijke zorg en ondersteuning 

In een hospice ligt het accent op comfort, pijnbestrijding en ondersteuning. En niet op medische interventies. Waarbij rekening gehouden wordt met de culturele en individuele wensen en behoeften. Vrijwilligers dragen op een waardevolle manier bij aan de kwaliteit van sterven. Ze  ontzorgen niet alleen de cliënt in de algemene ondersteuning, zoals het brengen van koffie en thee en het verzorgen van maaltijden. Ze bieden hen een luisterend oor en ondersteunen naasten en familie.  

1. De Palliatieve Unit 

De Palliatieve Unit is onderdeel van een zorginstelling, met veelal ook een verpleeghuis in hetzelfde gebouw. De zorg wordt verleend door een Specialist Ouderengeneeskunde, verpleegkundigen en verzorgenden. Deze zorg wordt betaald door zorgverzekeraars via de prestatie Eerstelijnsverblijf palliatief terminale zorg.

2. High Care hospice 

Dit is een kleinschalige woonvoorziening met ongeveer 7 tot 9 bedden waar specialistische zorgverleners werken. Er is veel expertise aanwezig op het gebied van complexe palliatief terminale zorg. Er zijn medewerkers in dienst zoals coördinatoren, verpleegkundigen, verzorgenden en soms een geestelijke verzorger. Vaak is er ook een arts in dienst en kunnen andere disciplines worden opgeroepen indien nodig. Daarnaast maakt het High Care hospice voor informele zorg gebruik van vrijwilligers. De zorg én het verblijf in High Care hospices worden gefinancierd door zorgverzekeraars via de prestatie Eerstelijnsverblijf palliatief terminale zorg.

3. Bijna-thuis-huis

Een bijna-thuis-huis is wat kleiner dan een High Care hospice en heeft gemiddeld 3 tot 6 bedden, en geen eigen medisch of verpleegkundig personeel in dienst. Het is officieel geen zorginstelling. Ze werken met deskundige vrijwilligers. Bijna-thuis-huizen huren daarnaast wijkverpleegkundigen in bij een zorginstelling. De medische zorg is in handen van de (eigen) huisarts. Het Bijna-thuis-huis biedt ook de mogelijkheid om de eigen huisarts en hulpverleners te behouden, terwijl de zorg volledig wordt verplaatst naar de woonvoorziening.  De patiënt betaalt zelf voor het verblijf. De medische zorg en wijkverpleegkundige zorg wordt betaald door zorgverzekeraars. Die maken daarvoor een afspraak met de instelling voor wijkverpleging.  Andere kosten worden betaald vanuit donaties, giften en subsidie van het ministerie van VWS. Bijna-thuis-huizen zijn voor hun gebouw, opleidingskosten voor vrijwilligers en kosten van verblijf dus afhankelijk van wisselende en fluctuerende inkomsten. Deze kwetsbaarheid verdient wat Zilveren Kruis betreft brede, maatschappelijke landelijke aandacht en ook een gezamenlijk plan voor de toekomst. Lees hier meer over bijna-thuis-huizen. 
 

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: