Santeon ziekenhuizen ontvangen IZA transformatiegelden voor de opschaling van AI-gedreven zorg op de IC

04-06-2024
Het transformatieplan voor de volgende fase van het project ‘AI op de IC’ van de Santeon ziekenhuizen heeft een positieve beoordeling gekregen van zorgverzekeraars Zilveren Kruis en CZ. Dit innovatieve project draait om de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) voor de intensive care-zorg (IC). Hiermee kunnen zij de schaarse IC-capaciteit beter benutten.
""

"Omdat in de toekomst de zorgvraag toeneemt en het personeelstekort oploopt, moeten we zoeken naar innovatieve oplossingen om de zorg draaiende te houden. Daarbij kan AI een belangrijke rol spelen,” zegt projectleider Roald van Leeuwen van Santeon. “Dit project maakt het mogelijk om in de praktijk te leren hoe we AI op een verantwoorde en structurele manier kunnen inzetten in de zorg. De zorgverzekeraars stellen IZA transformatiegelden beschikbaar om een vervolg te geven aan de ervaringen die we in de eerste fase bij twee Santeon ziekenhuizen hebben opgedaan.”

“We werken met Santeon al langer samen aan de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg, in lijn met het Integraal Zorgakkoord (IZA), zegt Jan Christiaan Huijsman, strategisch adviseur digitale zorg bij Zilveren Kruis. “Daarbij ondersteunen we innovatie en stimuleren we zorgtransformatie. Het project ‘AI op de IC’ is daar een mooi voorbeeld van. De bedoeling is dat dit verder wordt opgeschaald en dat de opgedane kennis landelijk wordt gedeeld.”

Implementeren in 2 ziekenhuizen

Pacmed Critical wordt sinds vorig jaar gebruikt door het Maasstad Ziekenhuis en OLVG. Het Catharina Ziekenhuis en Medisch Spectrum Twente (MST) gaan Pacmed Critical nu ook inzetten op de IC’s. De komende maanden wordt de implementatie bij het Catharina Ziekenhuis en MST voorbereid. De verwachting is dat zij in het najaar met het systeem kunnen gaan werken.

Voorspelmodel

Santeon en de zorgverzekeraars werken samen met softwareleverancier Pacmed, de ontwikkelaar van het programma Pacmed Critical. Dit is een voorspellend computermodel dat IC-artsen helpt antwoord te vinden op de vraag: kan deze patiënt de IC verlaten? Het programma voorspelt voor iedere patiënt wat het risico is op een heropname op de IC of onverwacht overlijden binnen zeven dagen, als de patiënt op dat moment naar een verpleegafdeling zou gaan. Corstiaan den Uil, intensivist in het Maasstad Ziekenhuis, legt uit dat de ‘kennis’ die het systeem opdoet uit eerdere data wordt gecombineerd met de realtime data van de patiënt. “Op basis van die gegevens maakt het programma een voorspelling voor iedere individuele patiënt. Een mens kan nooit al die data en de relaties ertussen overzien. Het systeem is voor intensivisten daarom een waardevolle extra bron van informatie. Je combineert de voorspelling met je medische kennis en dan neem je het besluit. Voor die beslissing blijf je als de arts altijd zelf verantwoordelijk.”


Kijk voor meer informatie en een animatie op de website van Santeon.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met onze woordvoerder

Volg ons

Stel uw vragen en praat met ons mee over actuele onderwerpen.

Volg ons op: