Blog verzekerdenraadslid Marit Baaij

De Verzekerdenraad adviseert over diversiteit en inclusie.

Het onderwerp van de vergadering op 18 juni is diversiteit en inclusie. Medewerkers van Zilveren Kruis willen – namens de werkgroep inclusie – graag ideeën ophalen bij de leden van de Verzekerdenraad. Er zijn ruim 12.000 klantsignalen geanalyseerd en daaruit is een top 3 onderwerpen gekomen: gender, laaggeletterdheid en leeftijd. Na een korte presentatie gaan we in groepen uiteen om deze onderwerpen te bespreken. In mijn groep gaan we in gesprek over 2 van de 3 onderwerpen: laaggeletterdheid en leeftijd.

Aan de slag met stellingen

Laaggeletterdheid

We beginnen met het onderdeel ‘laaggeletterdheid’. Zilveren Kruis legt de stelling op tafel wat belangrijker is: je onderscheiden als merk of begrijpelijk schrijven voor iedereen? Als verzekerdenraadsleden zijn we het behoorlijk met elkaar eens. Iedereen vindt het fijn om begrijpelijke taal te lezen. En je zou je als Zilveren Kruis juist zo kunnen onderscheiden. We geven als suggestie het idee mee om filmpjes te maken waarin belangrijke begrippen worden uitgelegd.

 

Leeftijd

Daarna verhuizen we naar het thema ‘leeftijd’. Is het goed om bij de aanvullende verzekering een persoonlijk aanbod te doen op basis van leeftijd? Er zouden bijvoorbeeld pakketten kunnen komen met valpreventie voor ouderen en fysiotherapie voor jongeren. Of … verliezen we daarmee solidariteit? En meer praktisch: willen klanten van Zilveren Kruis worden aangesproken met u of met jij? En kunnen emoticons helpen in de communicatie of is dat geen goed idee? Deze keer zijn we het minder eens met elkaar. Maar het helpt om juist die verschillende meningen met de werkgroep te delen.

De Verzekerdenraad als afspiegeling van de maatschappij

Als Verzekerdenraad hebben we zelf ook te maken met diversiteit en inclusie. Zo willen we graag een goede afspiegeling zijn van alle verzekerden. Aan het eind van dit jaar verlaten 8 leden, waaronder ikzelf, de Verzekerdenraad. De afgelopen tijd is er veel gedaan om nieuwe leden te werven. Gelukkig zijn er geschikte kandidaten gevonden. Bij de selectie is er gelet op bijvoorbeeld leeftijd, regio en etniciteit. Toch bleek het lastig om op alle punten een goede verdeling te krijgen.

En andere onderwerpen

Wat ook altijd een vast punt is op de agenda: actualiteiten. Die bespreken we met directievoorzitter Georgette Fijneman. Zij gaf ons een update over: 

  • De ontwikkelingen rondom het nieuwe kabinet
  • De ontwikkelingen rondom CoMed
  • De nieuwe campagne die Zilveren Kruis is gestart om het smeren van zonnebrandcrème aan te moedigen

Daarnaast kwam er vanuit de Verzekerdenraad nog een vraag over medicijntekorten. Dan blijkt dat de wereld van zorg en zorgverzekeringen heel ingewikkeld is. Er zitten vaak veel verschillende kanten aan een verhaal. Bij de huidige medicijntekorten speelt van alles mee: het voorkeursbeleid voor geneesmiddelen (dat veel oplevert maar ook nadelen heeft), internationale marktwerking (Nederland is maar een klein land), tekorten aan grondstoffen en het goedkeuringsproces voor nieuwe medicijnen bij het ministerie van VWS. Die ingewikkelde puzzel is moeilijk op te lossen. En nóg moeilijker om goed in de media uit te leggen. Als Verzekerdenraad zijn wij deze vergadering weer wat wijzer geworden. En de medewerkers van Zilveren Kruis hebben weer nieuwe input gekregen om verder mee aan de slag te gaan.