Een positieve organisatiecultuur volgens Robert Kegan

Artikel
25-10-2021
2 minuten leestijd
Stel dat een organisatie kwetsbaarheden inzet als kans waardoor medewerkers én de organisatie groeien? Een organisatie met een cultuur die speciaal is gericht op de groei van álle medewerkers en niet alleen de 'high potentials'.
Robert Kegan

Harvard professor Robert Kegan heeft dit soort organisaties bestudeerd. Hij noemt dit Bewust Ontwikkelingsgerichte Organisaties (BOO’s). Uit zijn onderzoek is gebleken dat dit succesfactoren zijn waardoor zowel medewerkers als een organisatie tot bloei komen.

Angsten omarmen

Volgens Kegan speelt angst een belangrijke rol in de organisatiecultuur. In de meeste organisaties tonen medewerkers alleen wat ze willen laten zien: mensen houden emoties voor zichzelf zodat anderen hun zwakke plekken of tekortkomingen niet kunnen zien. Maar in een BOO is er geen scheiding tussen wie je echt bent en wie je bent op je werk. Een groeicultuur kun je alleen bouwen als er sprake is van transparantie en medewerkers zich vrij voelen om zich kwetsbaar op te stellen. Werk moet een plaats zijn waar je de gelegenheid hebt om je gedachten en je gevoelens te uiten, inclusief je angsten. Volgens Kegan is angst de belangrijkste, minst begrepen persoonlijke emotie in het openbare leven. Terwijl gedrag juist een afgeleide is van diepere emoties van mensen – inclusief hun angsten. In de organisatie waarvoor je werkt, moet je het gevoel hebben dat de ruimte veilig genoeg is, zodat je je 'hele zelf' kunt zijn. Dat is de basis van een groeicultuur waarin medewerkers optimaal tot hun recht komen. Het zorgt voor vitaliteit, wat bijdraagt aan het welzijn van medewerkers. En dat leidt tot een gezonde organisatie.

In de meeste organisaties tonen medewerkers alleen wat ze willen laten zien

- Robert Kegan - Professor Harvard University

Een inspirerende missie of karakter

Sommige organisaties hebben een heel inspirerende missie. Organisaties die de wereld een beetje beter maken. Een inspirerende missie bindt medewerkers en klanten. Het zorgt voor inspiratie, enthousiasme en doelgerichtheid. Maar er zijn ook bedrijven waar de missie niet intrinsiek inspirerend is. Volgens Kegan doen deze organisaties er goed aan om een inspirerend kenmerk of karakter te ontwikkelen. Daarvoor kan de organisatiecultuur als uitgangspunt dienen. Kegan: “Als je werkt voor een organisatie waarvan de missie niet inspirerend is, maar het bedrijf alle medewerkers de ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen tot een betere versie van zichzelf, waar ze steeds weer nieuwe dingen leren en ook in hun privéleven de positieve effecten merkbaar zijn, dan is dat ongelooflijk inspirerend.” In deze organisaties zorgt de positieve organisatiecultuur voor enthousiaste en gemotiveerde medewerkers. Dat werkt door in alle facetten van de organisatie, waaronder de klantbediening, waardoor het bijdraagt aan het succes van de organisatie.

Hoe word je een betere versie van jezelf?

Het begint volgens Kegan met het identificeren van je sterke punten en datgene waar je moeite mee hebt. Kegan: “Aan het laatste ga je werken op je werk, zodat het er onderdeel van wordt. Als je daar door je collega’s in wordt ondersteund en je gaat ermee experimenteren, dan kun je stappen maken naar een betere versie van jezelf. Het werk waarvoor je wordt betaald omvat dan ook persoonlijke groei. Dat is heel inspirerend!”

Lees ook

Welke rol speelt eigen regie in een gezonde organisatiecultuur

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn