Investeer in wellbeing voor het behoud van jouw personeel De Well at Work Monitor verbetert het moreel van het team en de prestaties van de organisatie

Well at Work komt voort uit de samenwerking tussen Deloitte en Zilveren Kruis. De Well at Work Monitor is een baanbrekend instrument om wellbeing op het werk te verbeteren voor individuele medewerkers, teams en organisaties. De voordelen daarvan zien we terug in de gezondheid en het energieniveau van mensen, en daarmee ook in betere prestaties.
""

De businesscase voor investeren in wellbeing op het werk wordt alsmaar sterker. Het positieve effect ervan op het behoud, de betrokkenheid en de productiviteit van medewerkers wordt algemeen erkend. Wellbeing heeft daarnaast een bredere impact op werving, werkcultuur en maatschappelijke bijdrage van een organisatie. Uit een analyse van Deloitte1 in 2022 bleek bovendien dat 57% van de medewerkers serieus overwoog hun baan op te zeggen ten gunste van een werkgever die meer investeert in wellbeing op de werkvloer.

Wellbeing is 1 van de sterkste drijfveren voor organisatiesucces

Nog niet zo lang geleden werd actief managen van de mentale en fysieke capaciteiten van medewerkers beschouwd als een bijzaak. Dankzij het besef dat mensen fundamenteel zijn voor het duurzame succes van een organisatie is die tijd definitief voorbij. We zien nu dat organisaties samenwerken en zelfs concurreren op het gebied van medewerkerswelzijn. Een praktijkvoorbeeld van zo’n samenwerking is de Wellbeing Community, opgericht in 2018 door Deloitte, Zilveren Kruis en TNO. De vooruitstrevende organisaties die deelnemen aan de Community stimuleren elkaar om wellbeing te verankeren in hun strategie en mission statement, onder meer door én best practices te delen én in co-creatie te bouwen aan innovatieve en wetenschappelijk onderbouwde tooling. 

De Community telt nu 17 organisaties. Samen onderzochten ze wat het belangrijkst is voor medewerkers, met als resultaat de grootste meta-analyse ooit op dit gebied. Uit die inzichten is de Well at Work Monitor voortgekomen. De monitor zet de wetenschappelijke analyse om in een praktische tool waarmee individuele medewerkers, teams en organisaties dagelijks aan de slag kunnen.

Investeren in mensen wordt alleen maar belangrijker

De schaarste aan talent is een sterke motivatie voor organisaties om wellbeing op de werkplek serieus te nemen. Investeren in het huidige personeelsbestand voorkomt verloop en maakt organisaties minder afhankelijk van de krappe arbeidsmarkt. 

Uit recent onderzoek blijkt bovendien dat investeringen in wellbeing verder gaan dan vraag en aanbod. Medewerkers die het gevoel hebben dat er in hen geïnvesteerd wordt, zijn meer betrokken en beter gemotiveerd. Zij zetten eerder een extra stap voor het bedrijf, en zijn meer betrokken bij kwesties als productiviteit, doel en de ontwikkeling van hun eigen carrière. Wanneer medewerkers worden gestimuleerd en in staat worden gesteld om hun werkervaring en welzijn te verbeteren, is de kans steeds groter dat ze beter presteren en meer loyaliteit tonen aan hun team en organisatie. Dit centrale principe van de Well at Work Monitor kent dus alleen maar winnaars. Dat is een cruciale voorwaarde om de gewenste mentaliteitsverandering te bereiken voor individuen, teamleiders, HR-managers en organisaties als geheel.

Nisha Alberts

Nisha Alberts - Business Lead Well at Work, Zilveren Kruis

De Well at Work Monitor bewijst zich in de praktijk

De monitor stelt iedereen in een organisatie in staat zich te concentreren op wat belangrijk is. Met zijn toegankelijke ontwerp biedt het gegevens die het verhaal vertellen van wat er echt aan de hand is in het hart van elke organisatie. Dat bevordert gesprekken over wat er beter kan, wat medewerkers daarin zelf kunnen doen en wat managers en organisaties kunnen doen om hen daarin te ondersteunen.

Well at Work gaat ook over praktische stappen, zoals het verbeteren van teaminteractie, leiderschapsprogramma's en job design. De werkervaring van mensen gaat er sterk op vooruit, en dat zorgt voor betere resultaten op het gebied van retentie, verzuimreductie en productiviteit. Het bewijs dat investeren in wellbeing direct bijdraagt aan betere bedrijfsprestaties is overtuigend. Een organisatie die investeert in haar mensen zegt daarmee ook alles over haar kernwaarden en bedrijfscultuur.

Immateriële verbeteringen zijn financieel vaak lastig aantoonbaar. Daarom verschijnt binnenkort de Well at Work Index. Met die indexbenadering kunnen organisaties basismetingen vaststellen voor belangrijke domeinen. De meetresultaten maken inzichtelijk welke stappen het grootste effect hebben op het welzijn en die daarmee de basis kunnen vormen voor een verbetering van bedrijfsprestaties.

De index die binnen een organisatie wordt gebruikt, leent zich bovendien ook voor vergelijkingen met sectorgenoten. Daarmee groeit Well at Work op termijn uit tot een benchmark voor tal van sectoren, tot over de grens.

Het doel is om tot een internationale standaard te komen om wellbeing op het werk te meten. Dit stimuleert bedrijven om zich actief in te zetten voor wellbeing, zodat medewerkers zich goed voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen, zowel op het werk als daarbuiten.  


The C-suite’s role in well-being, Deloitte Insights, June 2022, Deloitte Insights, juni 2022.

Meer weten over de Well at Work Monitor? Neem contact met mij op

Revolutie in Wellbeing op de Werkvloer

Deloitte en Zilveren Kruis werken samen aan de toekomst van wellbeing op de werkvloer met de Well at Work Monitor.
""

Wellbeing in beweging

Wellbeing vormt de kern van een gezonde en toekomstbestendige organisatie. Zonder fitte, vitale en gelukkige medewerkers kan een organisatie niet floreren.