Een revolutie in wellbeing op het werk Deloitte en Zilveren Kruis werken samen aan de toekomst van wellbeing op de werkvloer met de Well at Work Monitor

Het welzijn van medewerkers is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Er is veel aandacht voor in de media en bij grote bedrijven. Welzijn gaat over de dingen die écht verschil maken voor mensen: jezelf kunnen zijn, je goed voelen en waardevol zijn in je werkende leven1. Daarom ontwikkelden Zilveren Kruis en Deloitte de Well at Work Monitor, een tool die alle onderdelen van welzijn op de werkvloer aanpakt. Want als medewerkers zich goed voelen, vergroot dat het succes van elke organisatie.

Wellbeing op de werkvloer loont

De Well at Work Monitor is gebaseerd op onderzoek van TNO. De monitor omvat alle aspecten van wellbeing op de werkvloer. Het uitgangspunt is dat medewerkers gemiddeld 80.000 uur van hun leven aan het werk zijn. En zo’n 60% van alle medewerkers vindt hun baan de grootste factor voor hun geestelijke gezondheid. Daarom is wellbeing op het werk een actueel en urgent thema. Uit onderzoek2 blijkt dat medewerkers meer betrokken zijn als de werkgever aandacht heeft voor hun welzijn. Ze lopen minder risico een burn-out te krijgen en gaan minder vaak op zoek naar een nieuwe baan. Het welzijn van medewerkers en de prestaties van een bedrijf zijn dus nauw met elkaar verbonden. De Well at Work Monitor biedt bedrijven en organisaties de mogelijkheid om het welzijn van medewerkers te vergroten – en daardoor de resultaten te verbeteren.

De Well at Work Monitor helpt mensen en bedrijven vooruit

In de Well at Work Monitor staat de medewerker centraal. En biedt een gebruiksvriendelijke, wetenschappelijk onderbouwde meting voor wellbeing op de werkplek. Bruikbare inzichten maken een gerichte aanpak mogelijk op meerdere niveaus binnen een organisatie. Van het individu tot de teamleider en van de HR-afdeling tot het bedrijfsbrede perspectief. De monitor zet een beweging in gang naar een gezonde, betrokken en duurzaam productieve werkplek. Met een gebruiksvriendelijke, herhaalbare vragenlijst kunnen alle medewerkers bovendien de ontwikkeling van hun welzijn in de loop van de tijd volgen.

De monitor is ontwikkeld na 5 jaar onderzoek door TNO, in samenwerking met de Wellbeing Community. Dat is een groep toonaangevende organisaties die zich inzet voor duurzame verbeteringen rondom welzijn. Het resultaat is een unieke monitor die continu meet hoe mensen hun welzijn én werkomstandigheden ervaren. De monitor stelt bedrijven ook in staat om kennis te delen met andere vooruitstrevende organisaties en de resultaten onderling te vergelijken. Voor iedereen die echt een verschil wil maken in het leven van zijn medewerkers, biedt de Well at Work Monitor een uitgebreide, wetenschappelijk onderbouwde oplossing.

7 domeinen

De Well at Work Monitor verdeelt het welzijn van medewerkers in 7 domeinen. Die vormen samen de sterkste indicatoren van wellbeing op het werk. Elk domein omvat meerdere subdomeinen die de resultaten nog verder specificeren.

illustratie wellbeing op het werk

Afbeelding 7 domeinen van Wellbeing op het werk

De monitor zet een verandering in gang naar een positieve werkcultuur

Dankzij de wetenschappelijke benadering biedt de Well at Work Monitor betrouwbare inzichten in het welbevinden van medewerkers, zowel persoonlijk als in relatie tot de werkomgeving. Deze inzichten geven medewerkers, teams en leidinggevenden concrete handvatten om gesprekken op gang te brengen en omstandigheden te verbeteren – bijvoorbeeld met teambesprekingen, interventies of leiderschapstrainingen, of door de werkorganisatie opnieuw in te richten op basis van employee experience en job design.

In organisaties die al een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek (MBO) uitvoeren, kan Well at Work worden ingezet als actiegerichte aanvulling. Naar verwachting kan de monitor het MBO op termijn zelfs volledig vervangen. Het gebruiksvriendelijke ontwerp van de Well at Work Monitor stelt medewerkers in staat om hun welzijn te volgen en te vergelijken met hun team en de organisatie. De privacy is daarbij te allen tijde geborgd. Voor bestuurders en HR-afdelingen voorziet de monitor in inzichten in het welzijn binnen de organisatie. Leidinggevenden kunnen de monitor gebruiken om te investeren in verbetering van werkomstandigheden, terwijl organisaties als geheel de monitor kunnen gebruiken als katalysator naar een positieve werkcultuur.

Nisha Alberts

Nisha Alberts - Business Lead Well at Work, Zilveren Kruis

Praktijkresultaten vertellen het verhaal

Praktijkstudies en gebruikerservaringen tonen aan dat de monitor medewerkers en managers effectief ondersteunt bij het verbeteren van wellbeing. De gerichte aanpak leidt tot zinvolle gesprekken en strategische veranderingen die een positieve invloed hebben op de werkcultuur en de tevredenheid van medewerkers. Bij een grote financiële instelling hielp de monitor teams bijvoorbeeld om hun gevoel van veiligheid te vergroten door hen aan te moedigen meer te communiceren en meer tijd samen door te brengen. Aan de andere kant kregen HR-managers met teamdialogen op basis van de bevindingen van de monitor beter inzicht in de dagelijkse gang van zaken. De inzichten en concrete acties uit de monitor stelden de HR-managers in staat om welzijnsverbetering effectief door te voeren in hun HR-strategie op alle niveaus van de organisatie.


Niks, I. M. W., Veldhuis, G. A., Van Zwieten, M. H. J., Sluijs, T., Wiezer, N. M., & Wortelboer, H. M. (2022). Individual Workplace Well-Being Captured into a Literature- and Stakeholders-Based Causal Loop Diagram. International Journal of Environmental Research and Public Health/International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(15), 8925. https://doi.org/10.3390/ijerph19158925

2 Harter, J. (2022, 18 March). Percent Who Feel Employer Cares About Their Wellbeing Plummets. https://www.gallup.com/workplace/390776/percent-feel-employer-cares-wellbeing-plummets.aspx

Meer weten over de Well at Work Monitor? Neem contact met mij op

""

5 jaar Wellbeing Community: een toekomstgerichte terugblik

De Wellbeing Community viert haar vijfde verjaardag. Tijd voor een feestje en een terugblik? Egon Hoppe, Peter van Dijken en Jan-Willem Evers willen vooral vooruitkijken, want er is nog een hoop werk te doen.
""

Wellbeing in beweging

Wellbeing vormt de kern van een gezonde en toekomstbestendige organisatie. Zonder fitte, vitale en gelukkige medewerkers kan een organisatie niet floreren.