Thuisplusflat
Alles op 1 plek
De woonvorm biedt verschillende faciliteiten en zorgdiensten om een ondersteunende en dynamische leefomgeving te creëren voor de bewoners. In de gemeenschappelijke ruimtes worden activiteiten georganiseerd, gericht op ontmoeting en vitaliteit. Zoals stoelyoga, creatieve workshops en muzikale bijeenkomsten.
Eén zorginstantie levert alle benodigde zorg binnen het complex. Deze zorgaanbieder heeft een eigen kantoor in het gebouw en werkt met een vast en herkenbaar team. Hierdoor is er veel ruimte voor persoonlijke zorg en een vertrouwelijke band met de bewoners.
Thuisplusflat: voor nu en later
Veel ouderen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Het liefst in een vertrouwde omgeving. De Thuisplusflat maakt dit mogelijk.
De Thuisplusflat is ontworpen voor ouderen met een lichte of matige zorgvraag. Ouderen die op zoek zijn naar een combinatie van onafhankelijkheid en toegang tot benodigde zorgfaciliteiten, voor nu of in de toekomst.
Impact van deze zorginnovatie
De zorg in een thuisplusflat wordt op een efficiënte manier uitgevoerd. Ondersteuning en zorg wordt geleverd vanuit verschillende zorgwetten (Wmo, Zvw en Wlz).
Dit betekent dat bewoners niet alleen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, maar ook kunnen toegang hebben tot een gevarieerd zorgaanbod dat aansluit bij de individuele zorgvraag.
Voordeel voor de patiënt
Bewoners blijven langer zelfstandig wonen en ontvangen zorg op locatie.
Invloed op de wachttijden
Wachttijden voor bewoners van de Thuisplusflat blijven gelijk of nemen af, doordat zorg efficiënter wordt ingericht.
Voordeel voor de zorgverlener
De zorgverleners wordt minder belast doordat deze effectiever en efficiënter met beperkte zorgcapaciteit om kan gaan.
Invloed op de zorgkosten
De kosten per bewoner nemen af, omdat de zorg efficiënter wordt ingezet.
Dit willen we bereiken met de Thuisplusflat
Het Thuisplusconcept wordt per flat op maat ingevuld. Daarbij leggen we afspraken over belangrijke pijlers met zorgaanbieders vast, waaronder:
- De optimalisatie van zorg en ondersteuning, zoals meer aandacht voor preventieve zorg en het tegengaan van eenzaamheid onder de bewoners.
- De ontlasting van mantelzorgers om overbelasting te voorkomen.
- Het handhaven van de capaciteit van zorgpersoneel, bijvoorbeeld door efficiëntere inzet van medewerkers en minder externe inhuur van PNIL.
Zo wordt het Thuisplusconcept betaald
- Zorgverzekeringswet (Zvw): de zorgverzekering dekt zorgdiensten zoals wijkverpleging of fysiotherapie.
- Wet langdurige zorg (Wlz): deze wet dekt zorgverlening in bijvoorbeeld verpleeghuizen of aan huis.
- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): via deze wet wordt ondersteuning geboden door de gemeente, zoals huishoudelijke hulp of dagbesteding.