
Samen kan het beter
Mensen zijn ongerust of de zorg die ze vandaag of morgen nodig hebben er nog wel is en of ze de premie dan kunnen opbrengen. Daarom willen we aantoonbaar impact maken voor verzekerden door het zorgaanbod dichterbij te brengen en toegankelijk te houden. Maar dat vraagt ook om een visie op gezondheid. In onze visie is gezondheid meer dan niet-ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten. Mentaal weerbaar zijn. Bewegen en gezond eten. Kunnen bouwen op de mensen om je heen. Je thuis voelen in je eigen buurt. Veel medische zorgvragen hebben een sociale achtergrond: stress, eenzaamheid, schulden.
Gezondheid vraagt meer dan zorg
Een deel van de vragen van mensen hoort bij het gewone leven, die lost de zorg niet op (vanzorgnaargewoonleven.nl). Dat betekent dat mensen steeds meer zelf regie moeten nemen op hun vragen. Dat is niet altijd gemakkelijk, en daar helpen we hen bij. Dat doen we door samen te werken met werkgevers, gemeenten en zorgpartners.
Aandacht voor werk en leven
Met werkgevers werken we aan gezond leven, aan mentale weerbaarheid. Aan aandacht voor werk-levensbalans zoals medewerkers ruimte geven voor mantelzorg. Of denk aan snelle re-integratie bij verzuim. Met zorgaanbieders en gemeenten werken we aan woon- en leefomgevingen waarin het dagelijks leven een deel van de zorg overneemt, in plaats van andersom. Daarin dragen we bij aan de kracht van het eigen netwerk, buurten en gemeenschappen. Ook cliënten/patiënten versterken in wat zij zelf kunnen leren of door het gebruik van hulpmiddelen of technologie. Zo ontstaat ruimte bij zorgprofessionals voor degenen die hen het hardst nodig hebben.
Zorg nodig? Dan moet die passend zijn
In de curatieve zorg is passende zorg het gemeenschappelijke, leidende principe. Op die manier zetten we het schaarse personeel zo goed mogelijk in. Dat patiënten zorg krijgen die ze daadwerkelijk nodig hebben. En waar ze baat bij hebben. Nu moeten ze soms lang wachten of krijgen zelfs de zorg niet. Of het nu gaat om een huisarts of ouderenzorg bij je in de buurt of een medisch specialist bij ernstigere klachten als je psychische hulp of acuut zorg nodig hebt.
Inzet op 5 belangrijke bewegingen
De zorgvraag neemt al maar toe en er is een arbeidsmarkttekort. Om die zorgkloof op te vangen staat ons samen maar één ding te doen: de zorgvraag afbuigen en het zorgaanbod sneller transformeren om capaciteit vrij te spelen. Dat gaat natuurlijk niet van de een op de andere dag. Maar wel op de middellange termijn als we versnellen. Dat doen we door in te zetten op 5 belangrijke bewegingen.
- Preventie: we maken afspraken met gemeenten over de inzet van het sociaal domein om medicalisering van sociale en financiële problemen te voorkomen. We kopen preventieketens in bij de eerste lijn en buigen de ggz-zorgvraag af door inzet van het Verkennend Gesprek.
- Van zorg naar gewoon leven: we werken aan een samenleving waar iedereen zoveel als mogelijk zelf regie heeft. Steunen we initiatieven die zelfredzaamheid vergroten zoals reablement in de wijkverpleging en ambulantisering van GRZ en ELV.
- Passende zorg op een passende plek: we financieren hulpmiddelen zoals de druppelbril en Adjustable Compression Device (ACD). Ook stimuleren wij aanbieders om zorg in dagbehandeling te leveren i.p.v. klinische opnames en Samen beslissen in te zetten. Voor palliatieve zorg zetten we in op Advanced Care Planning (ACP) en segment overstijgende samenwerking.
- Digitale zorg: het implementeren van de digitale werkagenda's in de regio's zijn voor ons leidend. Hierbij staat het op orde krijgen van gegevensuitwisseling centraal voor de korte termijn. Dit verankeren we in ons inkoopbeleid. Hybride zorgverlening is de basis voor de inkoop. Daarnaast werken we aan het sneller en slimmer inzetten van tools om administratieve lasten te verlichten.
- Effectieve en efficiënte inzet zorgcapaciteit: we stimuleren zorgaanbieders profielkeuzes te maken. Ons beleid helpt om die keuzes sneller te maken. Zo is het voor de ggz-aanbieders aantrekkelijker om complexe ggz te leveren. Voor MSZ zoeken we in de regio's Friesland, Amsterdam en Apeldoorn-Zutphen naar een optimale, toekomstbestendige inrichting van het MSZ-zorglandschap.
Aantoonbaar impact maken
Dat doen we op 3 manieren:
Wij bewaken de toegang tot zorg en lossen knelpunten op
We nemen maatregelen om zorgcapaciteit vrij te maken en de toegankelijkheid te verbeteren. We werken aan betere informatie over wachttijden en stellen hier voorwaarden aan. Deze informatie helpt verzekerden sneller de juiste zorg te krijgen.
We maken scherpe afspraken met aanbieders om doelmatige zorg in te kopen
We stellen met ons inkoop- en contracteerbeleid kaders op voor het inkopen van zorg die betaalbaar, rechtmatig en doelmatig is. We geven aan wie in aanmerking komt voor een overeenkomst, welke tarieven we betalen en of we al dan niet het te leveren volume aan zorg beperken.
Wij stimuleren en organiseren de structurele transformatie van zorg
We richten ons op het maken van impact door regionale transformatie en de uitvoering van ons beleid in de regio's. We ondersteunen transformaties en we nemen belangrijke zaken zoals digitalisering op in ons beleid.