Voorbereiding Laatste Levensfase

Het programma Voorbereiding Laatste Levensfase, is een brede regionale samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen, verpleeghuizen, wijkverpleging, welzijnswerk, hospices, vrijwilligers terminale zorg én patiënten- en ouderenorganisaties binnen Drenthe en Steenwijkerland . Het is een Drents initiatief, dat nu ook in Groningen, Arnhem & de Liemers en de Vitale Gelderse Vallei bestaat. Een aanpak gericht op inwoners én professionals zorg en welzijn.

Eigen regie laatste levensfase

Het doel is dat mensen zelf regie nemen op de voorbereiding van hun laatste levensfase en hun wensen daarin vastleggen. Zodat zorg- en hulpverleners op de hoogte zijn en ook in deze fase passende begeleiding en zorg kunnen bieden. Inwoners en professionals krijgen vanuit het programma op allerlei manieren ondersteuning en informatie.

Kwaliteit van leven én sterven

Kwaliteit van sterven is net zo belangrijk als kwaliteit van leven. Het programma Voorbereiding Laatste Levensfase ondersteunt zorgverleners, patiënten en hun naasten bij het bespreken van deze wensen en het vastleggen hiervan. Zo ervaren patiënten in de laatste levensfase een betere kwaliteit van leven en hebben ze minder kans op niet-passende zorg, zoals ongewenste ziekenhuisopnames.

Samen bruggen bouwen

Deze ‘proactieve zorgplanning’ bouwt een brug tussen wat mensen nu willen en kunnen beslissen en het moment dat anderen bijvoorbeeld voor hen moeten beslissen. Het is een doorlopend proces, met regelmatig contact over de behoeften en doelen van de patiënt. Dit noemen we ook wel proactieve zorgplanning of advance care planning (ACP). Ook de signalen van mantelzorgers zijn hierbij belangrijk. Professionals van verschillende disciplines overleggen met de patiënt wie wat bespreekt en welke taken ieder heeft.

Tools en hulpmiddelen voor het juiste gesprek

Hiervoor hebben een groot aantal organisaties een stappenplan met werkafspraken ontwikkeld, scholing, en allerlei tools en hulpmiddelen voor professionals. Ook is er een publiekscampagne opgezet om inwoners bewust te maken en op weg te helpen het juiste gesprek te voeren, hun wensen vast te leggen. Dit wordt o.a. vormgegeven met de ‘Dood uit de pot bijeenkomsten’. Alle informatie voor inwoners en professionals is beschikbaar op www.voorbereidinglaatstelevensfase.nl

De aanpak helpt zorgverleners het gesprek te voeren over onderwerpen zoals euthanasie, reanimatie en levensverlengende behandelingen. Op die manier wordt zorg en begeleiding geboden die passend is bij de behoeften en wensen van de patiënt en zijn naasten.

""

Voordeel voor patiënt en naasten

Zelfregie op de (voorbereiding van) de laatste levensfase en rust/duidelijkheid voor betrokkenen. Zorg en begeleiding passend bij de wensen en behoeften in de laatste levensfase.

""

Invloed op wachttijden

Dit kan van invloed zijn, maar is geen doel.

""

Voordeel voor de zorgverlener

Voor alle betrokken aanbieders is op elk moment duidelijk welke afspraken met de patiënt zijn gemaakt over diens wensen. Dit scheelt tijd en voorkomt ongewenste zorg.

""

Invloed op de zorgkosten

Dit kan van invloed zijn, maar is geen doel.

Dit kunt u bereiken met het programma

  • Bewustwording en zelfregie voor mensen in de laatste levensfase , als basis voor passende zorg en begeleiding
  • Samenwerking tussen zorgaanbieders, huisartsen en welzijnsmedewerkers op het gebied van proactieve zorgplanning.
  • Verminderen van crisissituaties bij palliatieve patiënten.
  • Voorkomen van onnodige of ongewenste zorg en ziekenhuisopnames.
  • Digitale informatieoverdracht voor proactieve zorgplanning tussen betrokken partijen

Zo is dit initiatief gefinancierd

In Drenthe is het initiatief o.a. mogelijk gemaakt door subsidie vanuit de Provincie Drenthe en Zorginstituut Nederland.

Meer lezen over Voorbereiding Laatste Levensfase?

Ga voor meer informatie naar de website voorberdinglaatstelevensfase.nl. Hier vindt u ook allerlei handige downloads.

Naar de website voorbereidinglaatstelevensfase.nl

De palliatieve kit

De Palliatieve Kit draagt bij aan passende zorg voor patiënten in de stervensfase. Sinds 2024 vergoedt Zilveren Kruis deze kit.

Wegwijzer naar de Wlz

Bij Zilveren Kruis staan we klaar u als zorgaanbieder te ondersteunen bij het vereenvoudigen van de overgang naar passende zorg via de Wlz.

Digitale consultatie in de huisartsenzorg

Een manier waarop u als huisarts digitaal kunt overleggen met andere zorgverleners, via een app of portaal.