Wondzorg volgens het 'Stepped Care' principe
Complexe wondzorg via het Stepped Care model
Stepped Care houdt in dat patiënten met complexe wonden (met een genezingsduur langer dan 4 weken) terecht kunnen bij de wondconsulent of verpleegkundig specialist en niet meteen naar de medisch specialist in het ziekenhuis hoeven. Dat gebeurt pas wanneer er toch een medisch specialistische behandeling of ingreep nodig is.
Transmuraal zorgpad ingericht voor complexe wondzorg
Het transmurale zorgpad richt zich op het delen van informatie en het coördineren van zorg tussen huisartsen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen.
In Friesland werken Ziekenhuizen (MCL, Antonius Ziekenhuis en Tjongerschans) samen met Thuiszorgorganisaties (De Kwadrant Groep, Thuiszorg het Friese Land, Antonius, Quality Zorg), Huisartsenzorg Friesland en Zilveren Kruis aan verbetering van de wondzorgketen.
Stepped Care in de praktijk
Patiënten die zich bij een huisarts melden met een wond, doorlopen een gestructureerd zorgtraject. Indien de wond (naar verwachting) niet binnen 4 weken geneest, verwijst de huisarts de patiënt door naar een wondconsulent in de eerste lijn. Deze wondconsulenten zijn vaak verpleegkundig specialisten met uitgebreide ervaring in wondzorg. Zij stellen een diagnose, stellen een behandelplan op en coördineren de verdere behandeling.
In het geval van een complexe wond die de expertise van een medisch specialist vereist, verwijst de wondconsulent de patiënt door naar het Wond Expertisecentrum (WEC) van een ziekenhuis. Zodra de betrokkenheid van een medisch specialist niet langer nodig is, verwijst deze de patiënt terug naar de wondconsulent of huisarts voor verdere opvolging en nazorg.
Impact van Stepped Care in wondzorg
Voordeel voor de patiënt
De patiënt hoeft niet meer zo vaak naar het ziekenhuis voor een wondbehandeling. Dit kan nu ook in de eigen (woon-)omgeving.
Invloed op de wachttijden
Nemen iets af omdat de patiënt gerichter en efficiënter geholpen wordt.
Voordeel voor de zorgverlener
Door de korte lijntjes tussen de zorgverleners, wordt werkdruk voor medisch specialisten en huisartsen lager.
Invloed op de zorgkosten
De kwaliteit van zorg verbetert, waardoor wonden sneller genezen en de zorgkosten dalen.
Dit kunt u bereiken met het Stepped Care principe
Dankzij Stepped Care komen patiënten eerder in beeld en worden sneller geholpen. De tijd tussen het moment waarop een wond ontstaat en het moment waarop complexe wondzorg wordt ingezet is inmiddels met ruim 30% verminderd. Partijen hopen deze tijd nog verder te verminderen, door de barrière om op tijd hulp te zoeken bij complexe wondzorg te verlagen. Mensen wachten nu vaak nog te lang voordat ze medische hulp zoeken.
Ook de genezingstijd van complexe wonden is afgenomen: van gemiddeld 75 dagen naar slechts 45 dagen. Dit zorgt voor aanzienlijke verbeteringen in de efficiëntie en de kwaliteit van de zorg.
Meer weten over de Stepped Care-aanpak in Friesland?
Lees het behandel- en verwijsschema van het MCC Leeuwarden (pdf) of bekijk de video 'Stepped care wondzorg in Friesland'.