Onze visie op acute zorg

Een groeiend aantal mensen doet een beroep op de acute zorg, terwijl het aantal artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners niet groeit. Daarom moeten we de acute zorg in de hele keten anders organiseren. Alleen zo blijft acute zorg voor iedereen beschikbaar.

De juiste zorg op de juiste plek 

Acute zorg is meer dan alleen een huisartsenpost of spoedeisende hulp (SEH) in het ziekenhuis. Er zijn veel verschillende zorgprofessionals bij betrokken. We willen de gezamenlijke inzet efficiënter maken. Dit kan bijvoorbeeld door een deel van de zorg van de SEH naar de huisartsenpost (HAP) te verschuiven. Ook kan een deel van de acute huisartsenzorg naar de wijkverpleegkundige gaan. Daarnaast is het mogelijk laagcomplexe acute zorg in een nieuwe laagcomplexe zorgvoorziening te leveren zoals een spoedpost in plaats van op de SEH.  Kansen zien we ook in initiatieven zoals het beschikbaar maken van röntgen- en laboratoriumdiagnostiek voor huisartsenposten. We blijven deze mogelijkheden zoeken en aanmoedigen.

Sommige patiënten hebben ingewikkelde acute zorg nodig die niet in alle ziekenhuizen geleverd kan worden. Daarom maken wij afspraken met zorgaanbieders zodat patiënten met een ernstig multitrauma rechtstreeks naar een ziekenhuis met traumacentrum worden gebracht dat gespecialiseerd is om deze complexe zorg te kunnen leveren. 

Zorgcoördinatiefunctie en -verblijf 

We maken afspraken over het inrichten van regionale zorgcoördinatie. Zorgcoördinatie ondersteunt patiënten en zorgverleners bij het snel vinden van de juiste zorg bij acute, niet-levensbedreigende zorgvragen. Zo helpt zorgcoördinatie acute zorg beschikbaar te houden. Bij zorgcoördinatie werken minimaal de huisartsenposten, wijkverpleging, ouderenzorg en ambulancediensten samen.

Lees meer over acute zorg