Innovatieve contractering en bekostiging Om passende zorg te versnellen
Passende zorg is de norm in zorg. Dat is zorg die effectief is waarbij patiënten samen met hun zorgverlener beslissen. Waar mogelijk dicht bij de patiënt georganiseerd. Het gaat hierbij niet alleen over ziekte maar ook over gezondheid en wat er nog wel kan. Onze verzekerde mag rekenen op de juiste zorg op de juiste plek. Om passende zorg te versnellen. Daar maken wij ons hard voor. Dat kan alleen door netwerkzorg tussen zorgaanbieders zoals ziekenhuizen, huisartsen en het sociale domein. We baseren ons hierbij op het ‘kader passende zorg’ van het Zorginstituut Nederland en op het Integraal Zorg Akkoord (IZA ).

Passende afspraken
Met ons inkoopbeleid stimuleren we zorgaanbieders en zorgprofessionals om passende zorg te bieden voor onze verzekerden. Toch komen we ook knelpunten tegen. We zien twee soorten knelpunten en geven voorbeelden hoe we die oplossen.
- Passende contractering: contractafspraken met grotere zorgaanbieders gaan traditioneel vooral over prijzen en volumes van zorg. Tegenwoordig gaat dat ook steeds meer over het voorkomen, vervangen en verplaatsen van zorg. Een knelpunt is dat voor specifieke projecten of innovaties die daaraan bijdragen geen betaaltitels zijn van de NZa waarmee de aanbieder de zorg kan declareren. Dat proberen we op te lossen in de contractafspraken. Dat kan gaan over thuisrevalidatie van ouderen in plaats van in een revalidatie instelling. Of acute zorg waarbij de zorgaanbieder een aanneemsom krijgt en alternatieven zoekt om opname te voorkomen. De kern is dat we gezamenlijk meetbare doelen afspreken. Dat doen we al met Maasstad Ziekenhuis en St. Antonius Ziekenhuis. En met huisartsen voor patiënten met een chronische aandoening zoals COPD en hart- en vaatziekten. Maar denk ook aan thuistoediening chemotherapie bij de ouderenzorg.
- Passende bekostiging: lukt het niet om passende zorg via contracten af te spreken? Dan vragen we samen aan de NZa of een nieuwe betaaltitel een oplossing biedt. Bijna iedere zorgsoort heeft specifieke mogelijkheden om betaaltitels aan te vragen zoals de facultatieve prestatie voor ziekenhuiszorg. Dat doen we bijvoorbeeld bij palliatieve zorg in Haarlem voor een consultatie netwerk. Een ander voorbeeld Bundelbekostiging hand-polszorg . In dit experiment wordt een integraal tarief betaald voor hand-pols chirurgie inclusief paramedische zorg en hulpmiddelen. Het is een experiment om te kijken of de uitkomsten nog verder verbeteren met gelijkblijvende of zelfs dalende kosten. Een laatste voorbeeld is een Kleinschalig Experiment Zorgpadbekostiging in de Mondzorg: Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) voor mensen met extreme tandartsangst.