Medisch-specialistische zorg

De medisch-specialistische zorg (MSZ) staat sterk onder druk. Nu al stijgt de zorgvraag harder dan we aankunnen. Hoe zetten we bestaande capaciteit van mensen en middelen goed in? In onze visie staat passende zorg centraal waar gezamenlijke besluitvorming een onderdeel van is. Uitgangspunt is: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan.

Profielkeuzes staan boven aan de agenda

We verwachten van ziekenhuizen dat ze het voortouw nemen in het maken van profielkeuzes en we stimuleren dat met ons beleid. We verwachten dat zij hun aanbod verschuiven van een breed spectrum naar strategische profielkeuzes die passen binnen regionaal zorgaanbod én landelijke netwerken. Die keuzes moeten zichtbaar worden in bedrijfsvoering en toekomstplannen zoals nieuwbouw. Passende zorg vereist soms meerdere zorgprofessionals en daarom verwachten we samenwerking tussen zorgverleners en instellingen, zodat patiënten soepel door het zorgsysteem bewegen.

Hybride zorg

Daarnaast vraagt de toenemende zorgvraag dat MSZ transformeert naar een hybride zorgmodel, waarin digitale zorg een belangrijke rol speelt. Door digitale oplossingen te integreren, verbeteren we de toegankelijkheid en efficiëntie van zorg en kunnen we beter inspelen op de behoeften van patiënten. Deze beweging is al gaande, maar moet echt versnellen om de toenemende zorgvraag deels op te kunnen vangen.

Ziekenhuizen: maak keuzes

Ziekenhuizen weten dat ze vergaande keuzes moeten maken over hun profiel, maar lijken die keuzes soms nog voor zich uit te schuiven. Het wordt er daardoor niet eenvoudiger op omdat er al allerlei verschuivingen gaande zijn. Wij helpen daarbij en bepalen samen welke plek het ziekenhuis heeft in een regio als onderdeel van een complementair netwerk, met onderscheidende zorgprofielen: gespecialiseerd en excellerend in bepaalde zorggebieden.

We willen naar meerjarenafspraken met ziekenhuizen waarmee deze profielkeuzes gerealiseerd worden. Zo bouwen we samen aan de toekomst van de zorg, tegelijk geven we elkaar ruimte. We komen graag met nog meer ziekenhuizen in onze kernregio's tot een gezamenlijk beeld over hun rol in de regionale en landelijke netwerken en welk profiel daarbij past. En vertalen dat naar een passende meerjarenafspraak.

Electieve zorg

De toegankelijkheid van de MSZ staat fors onder druk en daarom moeten we samen keuzes maken hoe we het beschikbare personeel zo efficiënt mogelijk inzetten voor electieve zorg.  We zien zorgverschuivingen en interacties in keuzes tussen aanbieders, waaronder zelfstandige behandelklinieken. In onze kernregio’s gaan we intensiever in gesprek met zorgaanbieders over verbeteringen in het electieve zorglandschap. Wachttijden zijn cruciaal voor onze beslissingen. Daarom analyseren we deze per regio en per zorgaanbieder en werken aan het oplossen van knelpunten. De IZA-regioplannen zijn nog niet concreet qua zorgprofielen en de verdeling binnen de MSZ, maar we gaan deze concretisering de komende jaren samen met onze zorgaanbieders realiseren, met oog voor de ontwikkeling van zorgvraag en -aanbod.

Lees meer over electieve zorg

Hybride Zorg & Digitalisering

We streven naar 70% hybride zorgpaden met 50% inclusie van patiënten. Om dat te bereiken, spreken we realistische maar wel ambitieuze doelen per ziekenhuis af. Koplopers helpen we om de doelmatigheid van telemonitoring verder te vergroten. We verwachten van zorgaanbieders dat zij deelnemen aan landelijke programma’s voor digitale zorg en data-uitwisseling. Zo kunnen we de toegankelijkheid, veiligheid en transmurale samenwerking tussen zorgverleners verbeteren.

We stimuleren de ontwikkeling van Zorg & Medische Service Centra (ZMSC), maar met enkele daarvan hebben we landelijke dekking. We versnellen de ontwikkeling van hybride zorg door samen met zorgaanbieders transformatieplannen op te stellen. Voorbeelden hiervan zijn Digizorg, Zorg bij Jou en Zorgviewer.

Lees meer over hybride zorg