Selectieve inkoop voor alle laboratoriumdiagnostiek 2024-2025 in 9 kernregio’s
Selectieve contractering voor 2024 en 2025 in onze kernregio's
Zilveren Kruis heeft een selectief inkoopbeleid in 9 kernregio's waar wij marktleider zijn. Wij willen het veld tegemoet komen vanwege de transitie van het ELD-landschap. Daarom bieden wij een contractduur aan van 2 jaar met een optie tot verlenging van 2 jaar. 28 september 2023 wordt de definitieve selectie bekend gemaakt van deze inkoopprocedure.
In Amsterdam, Friesland en Flevoland geldt het regulier inkoopbeleid
In onze kernregio’s Amsterdam, Friesland en Flevoland kopen wij de eerstelijnsdiagnostiek niet selectief in. In deze regio’s wordt de diagnostiek ingekocht bij alle zorgaanbieders die in 2023 actief zijn. Jaarlijks toetsen wij het effect van selectieve inkoop in de selectief ingekochte regio’s en beoordelen of selectieve inkoop ook bijdraagt aan de beoogde doelen voor de 3 niet-selectief ingekochte kernregio’s.
Actieve rol in regio’s waar Zilveren Kruis de grootste zorgverzekeraar is
Eerstelijnsdiagnostiek in de eerste lijn is goed, maar de organisatie hiervan is sterk versnipperd. In veel regio’s worden verschillende logistieke netwerken in stand gehouden, terwijl samenwerking op dit gebied voor de hand ligt om tot een efficiënt systeem te komen. Ook merken wij dat de capaciteitsbenutting van diagnostische centra vaak laag is. Alle ziekenhuizen en zelfstandige laboratoria investeren in steeds modernere apparatuur en kunnen hierdoor steeds meer en efficiënter onderzoeken uitvoeren. Wij denken dat de komende jaren de diagnostiek doelmatiger georganiseerd kan worden voor onze verzekerden door meer focus te hebben op samenwerking in de regio, zonder dat kwaliteit of toegankelijkheid hierdoor wordt verminderd. Voor patiënten is het van belang dat diagnostiek van goede kwaliteit lokaal toegankelijk blijft en dat door verbeterde samenwerking en gegevensuitwisseling dubbele diagnostiek zoveel mogelijk wordt voorkomen. Laboratoriumuitslagen worden dan gebruikt door de verschillende zorgverleners in de eerste en in de tweede lijn.
Wij contracteren één partij per kernregio
Zilveren Kruis ziet mogelijkheden om eerstelijnsdiagnostiek anders te organiseren. In onze kernregio’s willen wij uiteindelijk één partij verantwoordelijk maken voor alle diagnostische dienstverlening. Voor het jaar 2024 en 2025 (en mogelijke verlenging voor 2026 en 2027) hanteren wij daarom een selectieve inkoop voor alle laboratoriumdiagnostiek (klinische chemie, medische microbiologie en pathologie). Met deze selectieve inkoop selecteren wij één partij per kernregio. Deze partij kan samenwerking opzoeken met andere zorgaanbieders in de regio om een volledig aanbod te kunnen doen. Samen met deze partij wil Zilveren Kruis eerstelijnsdiagnostiek in elke regio centraal, integraal én doelmatig organiseren. Dit kan bereikt worden door de integraliteit tussen de eerste en tweede lijn optimaliseren en diagnostiek centraal plaats laten vinden waar het kan en lokaal waar het moet. Ook willen wij met de geselecteerde zorgaanbieders stappen zetten op het gebied van digitalisering.
Samen met de geselecteerde zorgaanbieders willen wij werken aan een toekomstbestendig zorglandschap van eerstelijnsdiagnostiek. Zodat de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg wordt verhoogd en de kosten worden verlaagd.
Mogelijke gevolgen voor huisartsen en verzekerden
Wij vragen huisartsen om voor verzekerden van Zilveren Kruis en de bijbehorende merken door te verwijzen naar de door ons geselecteerde zorgaanbieders. Wij informeren zowel verzekerden als huisartsen om gerichte doorverwijzing mogelijk te maken. U vindt meer over verwijzen naar ELD bij huisartsenzorg.
Reguliere inkoop voor overige regio's en specialismen
Voor de overige regio’s in Nederland en de overige specialismen binnen eerstelijnsdiagnostiek - beeldvorming- en functiediagnostiek - hanteren wij een regulier inkoopbeleid. Dat publiceerden wij uiterlijk op 1 april 2023.