
Voorwaarden overeenkomst
Inkoopbeleid Fysiotherapie 2026-2027
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over onze voorwaarden
Over wie voor een overeenkomst in aanmerking komt. En welke voorwaarden aan u gesteld worden.
Algemene voorwaarden reguliere overeenkomst Fysiotherapie
U komt in aanmerking voor de overeenkomst fysiotherapie als uw praktijk gedurende de gehele looptijd van de overeenkomst voldoet aan de volgende minimale voorwaarden:
- Alle fysiotherapeuten in uw praktijk hebben een BIG-registratie (artikel 3 Wet BIG) en een individuele registratie in een geldend kwaliteitsregister van SKF of het KNGF.
- Alle fysiotherapeuten in uw praktijk meten klantervaringen met de PREM paramedische zorg. We verwachten dat u de PREM uitvraagt bij alle patiënten bij wie dat mogelijk is. U kunt hiervoor een overeenkomst met een meetbureau afsluiten, maar dit is niet verplicht. U kunt de PREM ook in eigen beheer uitvragen. U bewaart de respons op de uitvraag dan zelf in het dossier. Op basis van de uitkomsten voert u waar nodig verbetermaatregelen door.
- Alle fysiotherapeuten in uw praktijk leveren zorg primair op een behandellocatie die voldoet aan de praktijkinrichtingseisen van de beroepsgroep. Deze eisen zijn beschikbaar via de website van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).
- Uw praktijk levert declaraties elektronisch aan bij Zilveren Kruis via de geldende Vektis standaard.
Voor fysiotherapie bij Parkinson, Perifeer Arterieel Vaatlijden en COPD is het noodzakelijk dat u de module Verdiepen & Specialiseren afsluit en aan de voorwaarden daarvoor voldoet. Alleen dan wordt u als gecontracteerde partij aangemerkt.
U kunt geen overeenkomst met ons afsluiten als u een overeenkomst fysiotherapie met Zilveren Kruis heeft gehad die is beëindigd op basis van fraude.
We bieden ook 2 modules en 1 addendum aan
- De module Verdiepen en Specialiseren is voor de praktijken met therapeuten die zich gespecialiseerd hebben in de behandeling van bepaalde patiëntgroepen. Hieronder valt ook de zorg bij Parkinson, Perifeer Arterieel Vaatlijden en COPD. Dat kopen we in onder voorwaarden, zonder opslag op het tarief.
- De module Voortdurend Verbeteren is voor praktijken die vooroplopen in kwaliteitsontwikkeling, transparantie en doelmatigheid. Deze module kent een opslag op het tarief.
- Het addendum Valpreventieve Beweeginterventie is voor praktijken die de valpreventieve beweeginterventie aanbieden binnen de Zorgverzekeringswet als onderdeel van de ketenaanpak valpreventie bij ouderen.
Voorwaarden module Verdiepen en Specialiseren
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat paramedici die onderdeel uitmaken van landelijke netwerken zoals Parkinsonnet en Chronisch Zorgnet significant betere uitkomsten behalen voor hun patiënten. Voor onze verzekerden is deze gespecialiseerde fysiotherapie van meerwaarde. Daarom vinden we het belangrijk dat fysiotherapeuten deze zorg alleen leveren als zij aan onderstaande voorwaarden voldoen. En maken we de praktijken waar deze gespecialiseerde fysiotherapeuten werkzaam zijn zichtbaar in de Zorgzoeker voor onze verzekerden.
Voorwaarden fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson, PAV en/of COPD
Om gecontracteerd te worden voor de behandeling van verzekerden met de ziekte van Parkinson, Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) of COPD Gold stadium II of hoger voldoet u aan de volgende minimale voorwaarde behorend bij de genoemde aandoening:
- Alleen fysiotherapeuten in uw praktijk die zijn aangesloten bij ParkinsonNet leveren zorg aan verzekerden met de ziekte van Parkinson.
- Alleen fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet met specialisatie PAV leveren zorg aan verzekerden met PAV.
- Alleen fysiotherapeuten die zijn aangesloten bij Chronisch ZorgNet met specialisatie longaandoeningen leveren zorg aan verzekerden met COPD Gold stadium II of hoger.
Als u niet gecontracteerd bent voor fysiotherapie bij ziekte van Parkinson, PAV of COPD, maar wel verzekerden met de ziekte van Parkinson, PAV of COPD Gold stadium II of hoger behandelt, ontvangt u de vergoeding behorende bij niet gecontracteerde zorg.
Meerwaarde van scholing voor specifieke aandoeningen
Voor de behandeling van bekkenbodemklachten, oedeem- en lymfevataandoeningen en/of reumatoïde artritis met ernstige functionele beperkingen vragen we fysiotherapeuten om deze patiënten alleen zelf in behandeling te nemen wanneer zij de hieronder beschreven scholing hebben gevolgd.
- Alleen fysiotherapeuten in uw praktijk die zijn ingeschreven als bekkenfysiotherapeut in het geldende individuele kwaliteitsregister van SKF of het KNGF leveren zorg aan klanten met bekkenbodemklachten.
- Alleen fysiotherapeuten in uw praktijk die zijn ingeschreven als specialist oedeem- en lymfevataandoeningen in het geldende individuele kwaliteitsregister van SKF of het KNGF leveren zorg aan klanten met oedeem- en lymfevataandoeningen.
- Alleen fysiotherapeuten in uw praktijk die een door SKF of het KNGF geaccrediteerde basisscholing reumatoïde artritis hebben afgerond leveren zorg aan klanten met reumatoïde artritis met ernstige functionele beperkingen.
Scholing is geen inkoopvoorwaarde. U behoudt de vergoeding van declaraties. Wel monitoren we het aantoonbare effect ervan om in de toekomst deze zorg mogelijk onder voorwaarden in te kopen.
Voorwaarden module Voortdurend Verbeteren
U komt in aanmerking voor de module Voortdurend Verbeteren als uw praktijk gedurende de gehele looptijd van de module voldoet aan alle volgende voorwaarden:
Kwaliteit
- Uw praktijk is aangesloten bij een door Zilveren Kruis erkend praktijkkwaliteitsregister. U vindt deze uiterlijk 1 juli 2025 in het Overzicht erkende praktijkkwaliteitsregisters 2026-2027 op de zorgsoortpagina fysiotherapie.
- Uw praktijk is tenminste 12 maanden ingeschreven bij een erkend praktijkkwaliteitsregister, als aspirant deelnemer of als deelnemer en heeft tenminste één volledige jaarcyclus doorlopen.
- De eerste jaarcyclus is afgesloten met een praktijkvisitatie die beoordeeld is met ‘Voldaan aan alle kwaliteitscriteria en -indicatoren’.
- Uw praktijk ondergaat tenminste 1 keer per 2 jaar een praktijkvisitatie volgens de kaders van het Keurmerk Fysiotherapie Visitatie model. De praktijk dient aan alle eisen van de visitatie te voldoen. Indien nodig wordt een verbetertraject gevolgd volgens de kaders van het Keurmerk Fysiotherapie Visitatie model.
- Alle medewerkers in de praktijk nemen tenminste 4 keer per jaar deel aan peer review bijeenkomsten, waarbij in alle bijeenkomsten het onderdeel ‘inzicht door data verzamelen’ is verwerkt in het thema van de bijeenkomst.
- Uw praktijk past aantoonbaar de verkregen inzichten uit de datarapportage toe middels een PDCA cyclus. De inzichten uit de resultaatindex worden meegenomen in de PDCA cyclus.
Data-aanlevering en -gebruik
- Uw praktijk levert maandelijks data aan, aan de Landelijke Database Kwaliteit van SKF en/of de Landelijke Database Fysiotherapie van KNGF.
- Alle fysiotherapeuten in de praktijk volgen gedurende de looptijd van de overeenkomst tenminste 1 scholing met als thema ‘het gebruik van data in de praktijk’. De scholing dient geaccrediteerd te zijn door SKF of het KNGF met tenminste 2 punten.
Behandelindex
Uw praktijk heeft een behandelindex die op praktijkniveau kleiner dan of gelijk is aan de waarde van het 6e deciel, op basis van de landelijke behandelindex berekend door Vektis. Vektis publiceert in april de landelijke behandelindex over het voorgaande jaar.
- Als u de module afsluit met een ingangsdatum die ligt in contractjaar 2026, geldt de landelijke behandelindex van 2024
- Als u de module afsluit met een ingangsdatum die ligt in contractjaar 2027, geldt de landelijke behandelindex van 2025
De behandelindex van 2025 heeft geen invloed op uw lopende overeenkomst/module op het moment dat u al per 2026 de module Voortdurend Verbeteren heeft afgesloten.
Als Vektis de landelijke behandelindex over 2024 of 2025 dan wel over beide jaren niet oplevert of kan opleveren, dan berekent Zilveren Kruis de behandelindex over het/de betreffende ja(a)r(en) zelf. In dat geval informeren wij u hierover via een servicebericht.
Wij publiceren de waarde van het 6e deciel behorende bij de behandelindex van 2024 uiterlijk 1 augustus 2025 via een nieuwsbericht op de zorgsoortpagina fysiotherapie.
De waarde van het 6e deciel behorende bij de behandelindex van 2025 publiceren wij uiterlijk 1 augustus 2026 op dezelfde wijze.
Patiëntervaringen
- Alle fysiotherapeuten in uw praktijk meten klantervaringen met de landelijk afgestemde PREM paramedische zorg. Ze volgen daarbij de werk- en meetinstructies die staan op de website van Zorgverzekeraars Nederland.
- Uw praktijk heeft een overeenkomst met een door Zilveren Kruis erkend meetbureau om de PREM-vragenlijst uit te zetten onder alle klanten bij wie dit mogelijk is. U vindt deze uiterlijk 1 juli 2025 in het Overzicht erkende meetbureaus 2026-2027 op de zorgsoortpagina fysiotherapie.
- Uw praktijk geeft het meetbureau toestemming om de PREM-gegevens door te sturen naar ZorgkaartNederland ten behoeve van keuze-informatie voor de verzekerde, indien de verzekerde daarvoor toestemming heeft gegeven.
- Uw praktijk geeft het meetbureau toestemming om de PREM-gegevens van verzekerde te delen met de landelijke verwerker (Significant B.V.), indien de verzekerde daar toestemming voor heeft gegeven, voor:
a. het opstellen van een landelijke benchmarkrapportage met casemixcorrectie, en;
b. deze geaggregeerd op praktijkniveau beschikbaar te stellen aan zorgverzekeraars ten behoeve van de zorginkoop.
Transparantie over het voldoen aan bovenstaande voorwaarden vindt plaats middels het portfolio van de praktijk. Uw praktijk geeft daarnaast op verzoek van Zilveren Kruis inzage in het praktijkportfolio en/of de laatste 2 visitatierapporten.
De voorwaarden waaraan een praktijkkwaliteitsregister moet voldoen leest u in bijlage 1. Op basis van de organisatie en inrichting van SKF op het moment van publicatie van dit inkoopbeleid, is SKF door Zilveren Kruis erkend als praktijkkwaliteitsregister. Voor vragen over toetreding tot het praktijkkwaliteitsregister neemt u contact op met SKF. Voor informatie kijkt u op de website van SKF.
Voorwaarden Addendum Valpreventieve Beweeginterventie
De volgende valpreventieve beweeginterventies, zoals beschreven onder paragraaf ‘Vergoeding valpreventieve beweeginterventies vanuit de Zorgverzekeringswet’ op de website van het Loket Gezond Leven, komen in aanmerking voor vergoeding onder de Zorgverzekeringswet indien verzekerde hier aanspraak op heeft:
- Het Otago oefenprogramma: thuisinterventie
- Het Otago oefenprogramma: groepsinterventie (onder voorwaarden)
- In Balans: valpreventie programma voor ouderen (onder voorwaarden)
De zorgaanbieder beschikt over een geldige verwijzing voor de verzekerde met een hoog valrisico en onderliggend psychisch of somatisch lijden.
Voorwaarden aan de uitvoering
- De fysiotherapeuten die de bovenstaande valpreventieve beweeginterventie(s) aanbieden zijn door middel van adequate scholing vaardig om de valpreventieve beweeginterventie(s) aan te bieden.
- Voor het aanbieden van het Otago oefenprogramma: groepsinterventie gelden de volgende aanvullende voorwaarden:
- Borging van minimaal 3 oefenmomenten per verzekerde per week van in totaal ten minste twee uur per week waarvan minimaal 2 keer onder begeleiding in een groep
- Maximale groepsgrootte is 6 personen per begeleider
- Borging van minimaal 3 oefenmomenten per verzekerde per week van in totaal ten minste twee uur per week waarvan minimaal 1 keer onder begeleiding in een groep
- Maximale groepsgrootte is 6 personen per begeleider
- Voor het aanbieden van In Balans: valpreventie programma voor ouderen gelden de volgende aanvullende voorwaarden:
Wij spannen ons in om samen met u, regio-organisaties, huisarts(en) en gemeenten de ketenaanpak in te richten. In het IZA is afgesproken dat borging van de ketensamenwerking onderdeel moet zijn van een stevige (regionale) preventie-infrastructuur. Daarom stellen wij samenwerkingsafspraken als voorwaarde voor de inkoop van de valpreventieve beweeginterventie.
Voorwaarden aan de samenwerkingsafspraken
- Uw praktijk heeft samenwerkingsafspraken gemaakt en deze schriftelijk vastgelegd met de volgende ketenpartners:
- De voor de valrisicobeoordeling verantwoordelijke regio-organisatie(s) of huisarts(en). Voor een omschrijving van de regio-organisaties verwijzen wij naar het inkoopbeleid Organisatie & Infrastructuur 2026-2027. U vindt dit inkoopbeleid op de zorgsoortpagina organisatie & infrastructuur.
- De gemeente(n) in uw werkgebied
- De samenwerkingsafspraken betreffen minimaal afspraken omtrent:
- Taken en verantwoordelijkheden binnen de ketenaanpak
- Vorm en frequentie van samenwerking en overleg
- Gegevensuitwisseling, rekening houdend met privacywetgeving
- De samenwerkingsafspraken met de regio-organisatie(s) of huisarts(en) betreffen ook afspraken omtrent:
- Degenen die mogen verwijzen naar de valpreventieve beweeginterventie binnen de Zorgverzekeringswet.
- De samenwerkingsafspraken met de gemeente(n) betreffen ook afspraken omtrent:
- Borging van beweegaanbod in het sociaal domein na deelname aan een valpreventieve beweeginterventie
- De samenwerkingsafspraken bevatten ook een overzicht van de betrokken stakeholders en partners in de regio.
U legt de samenwerkingsafspraken met uw ketenpartners vast in (een) eigen overeenkomst(en). Deze afspraken moeten voor uw regio goedgekeurd worden door Zilveren Kruis om in aanmerking te komen voor het addendum Valpreventie. U uploadt de ‘Verklaring Samenwerkingsafspraken in de vragenlijst valpreventie in VECOZO. Deze Verklaring vindt u in bijlage 2 van dit inkoopbeleid.
U komt in aanmerking voor het addendum valpreventieve beweeginterventie als uw praktijk bij aanvang en gedurende de gehele looptijd van het addendum voldoet aan alle bovenstaande voorwaarden.
Looptijd
De overeenkomst, de modules en het addendum hebben een looptijd tot en met 31 december 2027. Ook als u deze tussentijds met ons sluit.
De modules en het addendum valpreventieve beweeginterventie kunnen maandelijks worden afgesloten met ingang van de eerste dag van een maand. Vraagt u deze uiterlijk 14 dagen voor het einde van de maand aan? Dan gaat deze de volgende maand in. U leest in het hoofdstuk ‘Contracteerprocedure’ hoe u dit doet.
U komt alleen in aanmerking voor de modules en het addendum als u met ons de overeenkomst Fysiotherapie - Zilveren Kruis 2026-2027 heeft afgesloten. Mocht de overeenkomst (tussentijds) eindigen, dan eindigen de modules en/of het addendum op dezelfde datum.
De contractant voldoet aan de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)
Wij gaan ervan uit dat u aan de vereisten van de Wtza voldoet en blijft voldoen. Mocht u niet (meer) voldoen aan de vereisten van de Wtza, dan kunnen wij besluiten u geen overeenkomst aan te bieden of de overeenkomst met u te beëindigen. Wij zullen de overeenkomst in ieder geval beëindigen indien uw toelatingsvergunning van overheidswege wordt ingetrokken of indien (uiteindelijk) blijkt dat u ten onrechte niet over een toelatingsvergunning beschikt.
Let op! Per 1 januari 2025 is de vergunningplicht onder de Wtza gewijzigd. Dit betekent dat de vergunningplicht vanaf dan ook geldt voor alle zorgaanbieders die met minder dan 11 zorgverleners zorg verlenen op grond van de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg. Zie voor meer informatie de website van het CIBG.