Hoe declareert u paramedische COVID-19 herstelzorg?

Vanaf 18 juli 2020 tot en met 30 juni 2024 was paramedische herstelzorg voor coronapatiënten die ernstige klachten hebben tijdelijk en onder voorwaarden opgenomen in het basispakket. 

Vanaf 1 juli 2024 is er geen vergoeding meer voor Paramedische herstelzorg na COVID-19

De herstelzorg is in 2020 door de minister van VWS in de basisverzekering toegestaan onder de voorwaarde dat er onderzoek wordt gedaan hoe goed deze zorg werkt. Dat onderzoek is nu afgerond. Het zorginstituut Nederland heeft vastgesteld dat deze zorg niet aan de eisen voldoet.

Er komt een overgangsperiode voor lopende trajecten

De overgangsregeling geldt t/m 31-12-2024 en houdt in dat uw patiënt die vóór 1 juli 2024 een behandelperiode startte deze kan afmaken en vergoed krijgen. Het maakt niet uit of dit een 1e of een 2e behandelperiode is.

Patiënten die op of na 1 juli 2024 een nieuwe behandelperiode startten krijgen geen vergoeding meer vanuit de basisverzekering.

De aanspraak had betrekking op

  • Fysiotherapie-oefentherapie: maximaal 50 zittingen voor de duur van 6 maanden na de eerste behandeling
  • Ergotherapie: maximaal 10 uur voor de duur van 6 maanden na de eerste behandeling
  • Diëtetiek: maximaal 7 uur voor de duur van 6 maanden na de eerste behandeling

Voorwaarden zijn een verwijzing door de huisarts of een medisch specialist en deelname aan het retrospectieve deel van het onderzoek naar de effectiviteit van deze zorg door zowel zorgverlener als patiënt. Zes maanden na start van de behandeling kan indien nodig, en op indicatie van de huisarts of een medisch specialist, een beroep gedaan worden op een tweede behandelperiode van 6 maanden.

De aanspraak is gewijzigd per 1 juli 2021 op de volgende punten

  • De termijn tussen het acute ziektestadium en de verwijzing door de huisarts of medisch specialist is verlengd van 4 naar 6 maanden.
  • De huisarts mag ook verwijzen naar herstelzorg voor een tweede behandelperiode. 

Zo declareert u

Gebruik voor het declareren van COVID-19 herstelzorg bestaande prestatiecodes in combinatie met nieuwe CSI codes 020 of 021 én met DCSPH 9363. Wanneer is voldaan aan de voorwaarden van de aanspraak declareert u COVID-19 herstelzorg vanuit de basisverzekering.

Voor het declareren zijn 2 nieuwe CSI codes beschikbaar

Gebruik CSI code 020 voor alle declaraties, tot een maximum van 50 behandelingen, in de eerste 6 maanden van het revalidatietraject.
Gebruik CSI code 021 voor alle declaraties, tot een maximum van 50 behandelingen, in de tweede 6 maanden van het revalidatietraject.

1e 6 maanden: CSI 020 diagnosecode 9363
2e 6 maanden: CSI 021 diagnosecode 9363
De startdatum voor de eerste 6 maanden is de eerste behandeldatum.

U gebruikt de CSI codes in combinatie met een bestaande prestatiecode én met diagnosecode 9363. Andere combinaties worden afgewezen. En het is verplicht de AGB-code van de verwijzer in te vullen.

Hoe declareert u wanneer niet wordt voldaan aan de voorwaarden voor de aanspraak uit de basisverzekering?

De behandelingen komen voor rekening van de patiënt. Heeft de patiënt een aanvullende verzekering met dekkende polisvoorwaarden? U declareert wel met diagnosecode 9363, maar dan in combinatie met CSI code 009.