Het zorgtraject binnen het Zorgprestatiemodel

Lees meer over het zorgtraject binnen het Zorgprestatiemodel. Wat is het? En wanneer eindigt het zorgtraject?

Wat is een zorgtraject?

Een zorgtraject omvat alle zorg (intake, diagnostiek-, behandel- of groepsconsulten bijvoorbeeld) die voor de zorgvraag van de patiënt wordt geleverd binnen de Zorgverzekeringswet (ongeacht diagnose, setting of zorgtypering). De zorg vindt plaats binnen een setting die wordt bepaald op basis van de zorgvraag van de patiënt.

De startdatum van een zorgtraject

  • Een zorgtraject in de GGZ start zodra een patiënt zich met een vraag naar geestelijke gezondheidszorg meldt bij een zorgaanbieder.
  • De startdatum is de datum van de eerste zorgprestatie die bij het zorgtrajectnummer is geregistreerd.

Wanneer het zorgtraject eindigt

  • Een zorgtraject eindigt zodra de zorgverlener en/of patiënt de behandeling afsluiten (binnen de Zvw).
  • Daarnaast kan een zorgtraject gesloten worden vanwege de overgang naar Wlz.
  • Een zorgtraject wordt automatisch afgesloten als er 365 kalenderdagen geen zorgprestatie (consult) is geleverd. Dit geldt ook bij een chronische zorgvraag waarbij de contactmomenten soms verspreid zijn. Dan wordt het traject ook gesloten als er 365 dagen geen consult geleverd is.

Deze regels gelden ook voor de basis GGZ. In de basis GGZ geldt geen maximum aantal behandelingen. Het aantal behandelingen dat een patiënt nodig heeft, wordt bepaald door de ernst van de klachten en de afspraken die u als behandelaar met de patiënt maakt.

Nieuwe software? Neem lopende zorgtrajectnummers hierin mee!

Bij verandering van het zorgtrajectnummer(s) is geen goede controle mogelijk door Zilveren Kruis. In die gevallen waarbij het zorgtrajectnummer gedurende het traject veranderd is, blijkt dat

  • de zorgaanbieder overgestapt is naar een andere softwareleverancier,
  • of dat meerdere zorgaanbieders zijn gefuseerd waarbij ook gekozen wordt voor 1 (nieuwe) softwareleverancier.

Wij adviseren u en uw softwareleverancier daarom om bij overstap of fusie de zorgtrajectnummers van lopende trajecten mee te nemen in de nieuwe software.

Controle achteraf is mogelijk

Bij controle achteraf van een verzekeraar is het belangrijk dat u de afgesloten zorgtrajecten in het voorgaande softwarepakket nog kunt benaderen.

Over het zorgtrajectnummer

Alle prestaties die worden uitgevoerd binnen het zorgtraject worden apart gedeclareerd en aan elkaar gekoppeld via het zorgtrajectnummer.

  • De startdatum is de datum van de eerste zorgprestatie die bij het zorgtrajectnummer geregistreerd is.
  • Het zorgtrajectnummer vervalt/eindigt zodra een zorgtraject/behandeling afgesloten wordt.

Lees meer over het zorgtrajectnummer in de factsheet (pdf)

Weetjes over het zorgtraject

Een medebehandelaar mag meewerken aan het dossier

Een medebehandelaar mag meewerken op het dossier. In het zorgprestatiemodel kunnen behandelaren consulten schrijven en declareren. De behandelaar krijgt betaald op basis van het beroep, de setting en de duur van het consult.

Binnen een traject moeten er wel diagnostiek en/of behandelconsulten zijn geleverd door een geldige regiebehandelaar. Dit is vanzelfsprekend in het licht van het model kwaliteitsstatuut en de taken en verantwoordelijkheden van de regiebehandelaar die hierin staan beschreven. De medebehandelaar moet een beroep hebben dat voorkomt in de lijst met overige beroepen van het zorgprestatiemodel (pdf).

Bij vrijgevestigde behandelaren gaan we er vanuit dat het grootste deel van de behandeling wordt geleverd door de gecontracteerde vrijgevestigde regiebehandelaar zelf.

Blijft de patiënt in zorg? Geen nieuw zorgtraject!

Zolang de patiënt in zorg blijft, is het openen van een nieuw zorgtraject niet mogelijk, maar ook niet nodig. Soms meldt een patiënt zich na het afsluiten van een behandeling opnieuw aan. Het kan hierbij gaan om een nieuwe zorgvraag of een terugval:

  • Bij terugval/recidive binnen een jaar na het laatste geleverde consult moet hetzelfde zorgtrajectnummer opnieuw worden gebruikt.
  • Een nieuwe verwijzing kan een belangrijke indicator zijn dat er sprake is van een nieuwe zorgvraag en een nieuw te openen zorgtraject. U begint dan ook weer met intake en diagnostiek.
Zorgtraject bij meerdere zorgaanbieders is soms mogelijk

Er staat maximaal één zorgtraject per patiënt open bij een zorgaanbieder. Een patiënt kan wel bij meerdere zorgaanbieders een zorgtraject hebben openstaan. Parallelliteit bij een andere zorgaanbieder is dus wel toegestaan, hoewel dit niet de voorkeur heeft.

Als er sprake is van het uitbesteden van een deel van de diagnostiek of de behandeling, bijvoorbeeld een specifiek onderzoek of de farmacotherapie, dient dit via onderlinge dienstverlening te worden verrekend. Het kan zijn dat we dit onderwerp meenemen in onze materiële controles en/of spiegelinformatie.

Wij helpen u graag

Bijvoorbeeld bij vragen over uw overeenkomst, declaratie of machtiging. Neem gerust contact op. Houdt u uw AGB-code bij de hand?

Samen kan het beter

Om gezondheid dichterbij te brengen voor iedereen, hebben we iedereen nodig.