Opschorting overeenkomst Co-Med

Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis hebben vandaag (donderdag 20 juni) de overeenkomst met huisartsenketen Co-Med opgeschort. De huisartspraktijken van Co-Med kunnen de continuïteit van goede huisartsenzorg niet garanderen. Eerder deze week trokken de zorgverzekeraars een grens en werd Co-Med al in gebreke gesteld. Nu volgt deze extra maatregel.

Een alternatieve oplossing voor de patiënten

De zorgverzekeraars zetten per direct een alternatieve oplossing in gang voor patiënten die ingeschreven staan bij de huisartspraktijken van Co-Med.
We adviseren verzekerden die bij een huisartspraktijk van Co-Med zijn ingeschreven gebruik te maken van deze alternatieve oplossingen.

Prioriteit: tijdelijke oplossing voor kwetsbare patiënten

En patiënten met een (urgente) zorgvraag. De komende periode werken de zorgverzekeraars aan een structurele oplossing voor alle patiënten die ingeschreven staan bij een huisartspraktijk van Co-Med.

Informatie voor patiënten via speciale website

Via de speciale website www.cz.nl/co-med worden patiënten van alle zorgverzekeraars op de hoogte gehouden. De informatie kan gedurende de tijd veranderen en per huisartspraktijk verschillen. Deze landelijke informatiepagina wordt bij een verandering direct bijgewerkt.

Verzekerden van Zilveren Kruis en onze labels leiden we vanuit onze website naar deze landelijke informatiepagina. Ook informeren we onze verzekerden die patiënt zijn bij Co-Med per brief.

Zorgverzekeraars voorbereid

Omdat er de afgelopen maanden al eerder zorgen over de continuïteit en kwaliteit van de zorg zijn geweest, hebben de zorgverzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis de afgelopen periode nauw samengewerkt om de mogelijke gevolgen voor de betrokken patiënten op te vangen. Daarvoor is nauw contact geweest met de regionale huisartsenorganisaties en Arene. Alle partijen voelen het maatschappelijk belang. Dankzij deze samenwerking is het mogelijk om patiënten die zorg nodig hebben, toegang tot huisartsenzorg te garanderen.

Tijdelijke oplossing

In een aantal regio’s wordt de alternatieve oplossing voor patiënten die nu een zorgvraag hebben geboden door regionale huisartsen. Daarnaast wordt in een aantal regio’s gebruik gemaakt van een eerste opvang door Arene. De ruim 40 huisartsen van Arene bieden digital first huisartsenzorg en werken daarnaast samen met lokale huisartsen zodat fysieke zorg beschikbaar is wanneer nodig. Verzekerden die patiënt zijn bij een huisartspraktijk van Co-Med vinden op www.cz.nl/co-med informatie waar zij terechtkunnen met een zorgvraag. Deze website wordt dagelijks bijgewerkt en bevat informatie voor verzekerden van alle zorgverzekeraars.

Structurele oplossing

Het is niet nodig dat verzekerden op dit moment zelf op zoek gaan naar een andere huisarts. De zorgverzekeraars werken momenteel aan een structurele oplossing voor alle patiënten die ingeschreven staan bij een huisartspraktijk van Co-Med.

Heeft u vragen?

Op de website www.cz.nl/co-med  is per praktijk informatie te vinden over de oplossing voor alle patiënten van de betreffende praktijk, ongeacht waar ze voor zorg verzekerd zijn. Ook zijn daar de meest gestelde vragen te vinden. Indien nodig kunnen verzekerden ook contact opnemen met onze afdeling Zorgbemiddeling. Onze Zorgcoaches zijn bereikbaar op (071) 364 02 80 van maandag t/m vrijdag 9.00 tot 17.00 uur.