
Bijlage 1: Voorwaarden Plusovereenkomst
Bijlage bij inkoopbeleid Oefentherapie 2026-2027
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees over de voorwaarden bij de Plusovereenkomst
In dit document staan de voorwaarden voor de Plusovereenkomst Oefentherapie 2026-2027 van Zilveren Kruis. De kwaliteitscriteria worden getoetst door het praktijkkwaliteitsregister van de VvOCM. Toetsing door een ander praktijkkwaliteitsregister erkent Zilveren Kruis niet. Naast de kwaliteitscriteria stelt het praktijkkwaliteitsregister normen op om de kwaliteitseisen te handhaven. Zo selecteren we voorloperpraktijken in de oefentherapie.
Artikel 1 Kwaliteitscriteria
1.1: Intervisie
- Alle onder de praktijk vallende oefentherapeuten nemen deel aan een intervisietraject van het Kwaliteitsregister Paramedici.
- De intervisie vindt minimaal 4 keer per jaar plaats in fysieke bijeenkomsten.
- De intervisie vindt in een groep van minimaal 4 tot maximaal 12 oefentherapeuten plaats.
- De intervisiegroep bestaat uit deelnemers van bij voorkeur zoveel mogelijk, maar minimaal 2 verschillende praktijken.
- De intervisie wordt begeleid door tenminste één specifiek daartoe opgeleide procesbegeleider.
- Het intervisietraject wordt jaarlijks door ADAP (Accreditatie van Deskundigheidsbevorderende Activiteiten voor Paramedici) geaccrediteerd.
- De ADAP-accreditatie wordt per medewerker vastgelegd in het jaarplan van de praktijk.
1.2: Visitatie
- Bij het afsluiten van de overeenkomst per 2026 moet de entreevisitatie vóór 1 november 2025 met goed gevolg doorlopen zijn. Bij het afsluiten van de overeenkomst per 2027 moet dat vóór 1 november 2026 het geval zijn.
- Visitatie vindt minimaal 1 keer per twee jaar plaats.
- Visitatie wordt uitgevoerd door een andere oefentherapiepraktijk en een daartoe opgeleide en bevoegde visiteur. De visiterende partij mag niet verbonden zijn aan de praktijk of anderszins een zakelijk belang hebben bij de gevisiteerde praktijk.
- De visiterende partij mag geen deel uitmaken van de intervisiegroep.
- Visitatie houdt in dat er gecontroleerd wordt of de volgende onderdelen aanwezig zijn dan wel goed uitgevoerd worden: verslaglegging (dossiertoets, check op klinisch redeneren), praktijkhygiëne, klachtenregeling, communicatie onderling, kwaliteitsjaarverslag/verbetering, logistiek, ondernemerschap (in welke mate is er structureel overleg met relevante partners, zoals huisarts en medisch specialisten) en een aantoonbaar efficiënt en transparant kwaliteitsbeleid binnen de praktijk.
- Afwijkingen in de outcome indicatoren (o.a. uitkomsten klantervaringsonderzoek, behandeluitkomsten en doelmatigheid) worden toegelicht en aannemelijk gemaakt door de praktijk.
- Het visitatierapport wordt geüpload in het portfolio van het praktijkkwaliteitsregister van de VvOCM waarbij de praktijk is aangesloten.
1.3: Dataverzameling
- De praktijk neemt continu en structureel deel aan de Landelijke Database Oefentherapie (LDO) die door Zilveren Kruis is erkend.
- Vanuit het EPD worden minimaal elke 6 maanden gegevens geüpload naar de LDO.
- Eén maal in de periode januari tot en met juni
- Eén maal in de periode juli tot en met december
- De contractant geeft toestemming aan het praktijkkwaliteitsregister van de VvOCM om desgevraagd kwaliteitsdata op praktijkniveau aan te leveren aan Zilveren Kruis. Hierbij is de inhoud van de intervisiebijeenkomsten uitgesloten, aangezien dit een vertrouwelijk karakter kent.
- De gehele verslaglegging vindt plaats in het EPD en is de basis voor continue en structurele dataverzameling.
- Dossiervoering en verslaglegging vinden per individuele oefentherapeut plaats.
- De registratie van de praktijk in de LDO is voor minimaal 90% gevuld. Dit is inzichtelijk in de benchmark die wordt onderhouden door het praktijkkwaliteitsregister van de VvOCM waarbij de praktijk is aangesloten, zodat de praktijk hierop kan sturen.
1.4: Doelmatigheid
Het kwaliteitsregister geeft in zijn dashboard inzicht in het doelmatig handelen van de praktijk en afzonderlijke medewerkers. Binnen het Plusbeleid heeft de PDCA-cyclus een prominente rol. Het verbeteren op kwaliteit en doelmatigheid is binnen de PDCA-cyclus belangrijk.
1.5: Klantervaringsonderzoek
- Alle oefentherapeuten in uw praktijk meten klantervaringen met de landelijk afgestemde PREM paramedische zorg. Ze volgen daarbij de werk- en meetinstructies die staan op de website van Zorgverzekeraars Nederland.
- Uw praktijk heeft op de ingangsdatum van de overeenkomst met Zilveren Kruis, een overeenkomst met een door Zilveren Kruis erkend meetbureau om de PREM-vragenlijst uit te zetten. Vóór 1 juli 2025 vindt u een lijst met meetbureaus die door Zilveren Kruis zijn erkend op de zorgsoortpagina oefentherapie.
- De praktijk geeft het meetbureau toestemming om de PREM-gegevens van klanten te delen met de landelijke verwerker (Significant B.V.) voor het opstellen van een landelijke benchmarkrapportage met casemixcorrectie en deze geaggregeerd op praktijkniveau beschikbaar te stellen aan zorgverzekeraars ten behoeve van de zorginkoop, indien de klant daarvoor toestemming heeft gegeven.
- De praktijk geeft het meetbureau toestemming om de PREM-gegevens door te sturen naar ZorgkaartNederland ten behoeve van keuze-informatie voor de verzekerden, indien de klant daarvoor toestemming heeft gegeven.
- De praktijk maakt inzichtelijk welk percentage klanten de PREM-vragenlijst heeft ingevuld.
- De praktijk gebruikt de uitkomsten van het klantervaringsonderzoek structureel en aantoonbaar om kwaliteit te verbeteren.
- De praktijk scoort op alle vragen/domeinen uit de PREM-vragenlijst minimaal gemiddeld in de benchmark die wordt uitgegeven door het praktijkkwaliteitsregister en maandelijks wordt geüpdatet.
- De PREM-vragenlijst wordt bij tenminste 70% van de in de praktijk behandelde Zilveren Kruis klanten uitgezet. Zilveren Kruis controleert dit aan de hand van declaraties van in uw praktijk behandelde Zilveren Kruis klanten.
1.6: Individueel Ontwikkel Plan
- Alle onder de praktijk vallende medewerkers stellen jaarlijks een individueel ontwikkel plan (IOP) op. Dit IOP wordt geüpload in het Kwaliteitsregister Paramedici.
- Het IOP wordt continu door alle medewerkers van de praktijk gebruikt om zichzelf te verbeteren en wordt elk kwartaal geüpdatet.
- Het IOP moet helder de visie op de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker bevatten. Deze visie moet ook worden uitgewerkt in één of meerdere concreet omschreven stappen om deze ontwikkeling in gang te zetten.
- De praktijk past functioneringsgesprekken of 360 graden feedback toe, waarin het IOP wordt meegenomen.
- Outcome-indicatoren (uitkomsten klantervaringsonderzoek, behandelgemiddelde van de oefentherapeut, doelmatigheid) vormen input voor het IOP.
Artikel 2 Borging kwaliteit Pluspraktijk
2.1: Transparantie
- Indien gevraagd door Zilveren Kruis moet de contractant kunnen aantonen dat de individuele oefentherapeuten, en de praktijk in haar geheel, aan de Plusvoorwaarden 2026-2027 voldoen.
- Om transparantie naar klanten over Pluspraktijken te borgen geldt dat praktijklocaties met meerdere oefentherapiepraktijken (meerdere praktijken - AGB - codes) op hetzelfde adres zich duidelijk voor de klant moeten onderscheiden. Dit is als volgt geborgd:
- Elke praktijk heeft een eigen inschrijving KvK
- Elke praktijk heeft een eigen ingang
- Elke praktijk heeft een eigen telefoonnummer
- Elke praktijk heeft een eigen website
- Elke praktijk heeft een eigen wachtkamer
- Elke praktijk heeft een eigen receptie
- Elke praktijk heeft een eigen administratie/facturatie
- Elke praktijk heeft een eigen logo en briefpapier
2.2 Controle Plusovereenkomst
Zilveren Kruis ontvangt van het praktijkkwaliteitsregister van de VvOCM een overzicht van alle praktijken die deelnemen en voldoen aan de eisen van het praktijkkwaliteitsregister en aan de Plusvoorwaarden van Zilveren Kruis. Aan de hand hiervan controleren wij of u voldoet aan onze voorwaarden en daarmee of de Plusovereenkomst terecht is afgesloten. Als wij constateren dat de Plusovereenkomst onterecht is afgesloten, kunnen wij de Plusovereenkomst beëindigen.