Kan pgb-formulieren niet ondertekenen wegens lichamelijke gezondheid

Met uw Wlz-indicatie kunt u zorg in natura (ZIN) of een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen. Een combinatie van ZIN en pgb is ook mogelijk. Voor het aanvragen van een pgb is het belangrijk dat u uw (digitale) handtekening zet. En dat u goed begrijpt wat er in deze formulieren staat. Het zorgkantoor begrijpt dat het door uw gezondheid niet altijd mogelijk is om een handtekening te zetten. Begrijpt u het aanvragen van een pgb niet door uw geestelijke gezondheid? Ga dan naar Ik kan mijn pgb-formulieren niet ondertekenen door mijn geestelijke gezondheid.

Heeft een kantonrechter voor u een wettelijk vertegenwoordiger aangewezen?

Een curator, bewindvoerder of mentor neemt dan voor u beslissingen over uw geld, of beslissingen over uw zorg. Meer weten? Lees dan meer over de wettelijk vertegenwoordiger. De wettelijk vertegenwoordiger kan uw pgb beheren en de formulieren voor u ondertekenen.

Heeft u geen wettelijk vertegenwoordiger?

Dan kunt u een pgb-beheerder aanstellen. Samen met uw gevolmachtigde kunt u pgb-zaken regelen. De gevolmachtigde is de persoon die opkomt voor uw belangen bij het regelen van een pgb. Deze persoon wordt ook getoetst of hij of zij het pgb kan beheren. Dat doen wij, omdat de gevolmachtigde namens u een handtekening mag zetten. De gevolmachtigde is uw pgb-beheerder.

Lees meer over de pgb-beheerder

Hoe regelt u een gevolmachtigde?

Bij het aanvragen van een pgb hoort het bewuste keuzegesprek. Onze zorgconsulent komt dan bij u thuis. Samen bespreekt u of een pgb een goede keuze is om de zorg te regelen die u nodig heeft.

Tijdens het bewuste keuzegesprek bespreekt u wat er komt kijken bij het beheren van een pgb en welke zorg u wil regelen. Ook kan de gevolmachtigde worden aangesteld. De gevolmachtigde wordt uw pgb-beheerder. Hoe dat werkt staat hieronder stap voor stap uitgelegd.

  1. U regelt vóór het bewuste keuzegesprek iemand die uw pgb-beheerder wil worden. Deze persoon vult in het digitale aanvraagproces de beheertoets in en ondertekent deze. 
  2. U en uw pgb-beheerder zijn allebei aanwezig tijdens het bewuste keuzegesprek.
  3. U geeft door het zetten van een digitale handtekening akkoord over uw pgb-beheerder.
  4. Onze zorgconsulent bepaalt of uw pgb-beheerder voldoende weet over het pgb. En of deze persoon begrijpt dat bij het beheren van het pgb een aantal rechten en plichten horen. Lees meer over de rechten en plichten van het pgb-Wlz (pdf).
  5. Als onze zorgconsulent akkoord is, heeft u een pgb-beheerder. Samen met deze persoon beheert u het pgb. Uw pgb-beheerder mag uw pgb-formulieren vanaf nu namens u ondertekenen.

Heeft u geen wettelijk vertegenwoordiger of gevolmachtigde?

En kunt u uw formulieren niet (digitaal) ondertekenen? Dan kunnen wij uw pgb-aanvraag niet accepteren. U kunt wel langdurige zorg krijgen. U krijgt dan zorg in natura.

Heeft u al een pgb, maar geen wettelijk vertegenwoordiger of gevolmachtigde?

Mogelijk kunnen we voor u een uitzondering maken. Wij zullen dit met u bespreken. En wij informeren u over de mogelijkheden wanneer dit nodig is.