Wat doet het Zorgkantoor voor u?
Nederland is verdeeld in zorgregio’s. De zorgkantoren voeren in hun zorgregio’s de Wet langdurige zorg (Wlz) uit voor iedereen die langdurige zorg nodig heeft. Zilveren Kruis Zorgkantoor helpt iedereen bij het regelen van langdurige zorg. Dus ook als u geen klant bent van Zilveren Kruis.
We beantwoorden uw vragen over langdurige zorg en geven advies. En helpen u bij het regelen van passende zorg. Of u nu een aanvraag wil doen of van zorgverlener wil wisselen. We helpen u stap voor stap verder.
Bekijk bij welk zorgkantoor u terecht kunt
Over Zilveren Kruis Zorgkantoor
Wat is langdurige zorg?
Langdurige zorg is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Langdurige zorg is zorg voor mensen die langere tijd intensieve zorg nodig hebben. Dat zijn bijvoorbeeld kwetsbare ouderen. En volwassenen of kinderen met een beperking of een chronische ziekte.
Deze zorg hoort bij langdurige zorg:
- Verzorging
- Verpleging
- Begeleiding
- Verblijf in een zorginstelling
- Medische zorg en behandeling (geen ziekenhuis zorg)
- Hulpmiddelen
- Vervoer
- GGZ
- Crisiszorg
Andere zorg nodig dan langdurige zorg? Naar de website van Regelhulp
Langdurige zorg aanvragen
Langdurige zorg regelt u samen met uw Zorgkantoor. We leiden u door de stappen naar de zorgvorm die het beste bij uw situatie past. Gewapend met de juiste kennis vraagt u een indicatie aan bij het CIZ. We adviseren u bij het vinden van een goede zorgaanbieder. En helpen u met de aanvraag van een persoonsgebonden budget.
Het Zilveren Kruis Zorgkantoor:
Geeft u advies bij het vinden van een goede zorgaanbieder
Helpt u bij het regelen van langdurige zorg
Welke langdurige zorg past het beste?
U hebt langdurige zorg nodig. Langdurige zorg uit de Wlz kan uit de volgende 4 zorgvormen bestaan:
- Modulair Pakket thuis (MPT), waarbij u bepaalde zorgonderdelen thuis krijgt
- Volledig Pakket Thuis (VPT) waarbij u dezelfde zorg als in een zorginstelling thuis krijgt van 1 zorgaanbieder
- Persoonsgebonden budget (pgb, officieel heet dit het pgb-Wlz). Hiermee koopt u zelf uw langdurige zorg in
Hoe wilt u langdurige zorg ontvangen? Bepaal welke zorgvorm het beste past
Wat kost langdurige zorg?
Het Zorgkantoor helpt u gratis. Heeft u recht op langdurige zorg uit de Wlz? Dan is de zorg en verpleging die de zorgaanbieder u geeft gratis. De zorgaanbieder declareert de kosten bij het Zorgkantoor of u betaalt de zorg via een persoonsgebonden budget (pgb). U betaalt wél eigen bijdrage als u ouder bent dan 18 jaar. U betaalt een hoge of lage eigen bijdrage voor de zorg die u ontvangt. De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van uw inkomen en hoe u woont. De eigen bijdrage wordt berekend door het CAK. U kunt uw eigen bijdrage berekenen op de website van het CAK. Dit is een inschatting.
Bekijk bij het CAK welke eigen bijdrage u gaat betalen
Wie doet wat bij langdurige zorg?
Buiten het Zorgkantoor zijn er nog heel wat organisaties betrokken bij de langdurige zorg in Nederland. Zeker als u voor het eerst in aanraking komt met de zorg is dat wennen. De ene afkorting na de andere. We leggen hieronder uit hoe het werkt in ons land.