Pgb-beheerder en zorgverlener
Bij het beheren van het persoonsgebonden budget (pgb) mag iemand anders u helpen. Een wettelijk vertegenwoordiger kan u hierbij helpen. De rechtbank stelt de vertegenwoordiger aan als uw bewindvoerder, mentor of curator. Of u stelt een gevolmachtigde aan. Deze persoon helpt u bij het zorgkantoor met het regelen van uw zorg en administratie.
De persoon die uw pgb beheert mag niet zomaar ook uw zorgverlener zijn
Wij vinden het belangrijk dat u de zorg krijgt die u nodig heeft. Het is belangrijk dat de beheerder van uw pgb altijd kiest wat het beste is voor u. Zonder dat iets of iemand anders daar invloed op heeft. We noemen die persoon dan ‘onafhankelijk’. De beheerder van uw pgb mag daarom niet ook uw zorgverlener zijn. Anders bepaalt de beheerder van uw pgb zelf of hij/zij goede zorg levert. En hoeveel hij/zij daarvoor betaald krijgt. De beheerder van uw pgb is dan niet onafhankelijk.
Soms mag de beheerder van uw pgb wél uw zorgverlener zijn
- Het gaat om een wettelijke vertegenwoordiger of gevolmachtigde die familie is in de 1e of 2e graad. Er kunnen mogelijk extra voorwaarden aan verbonden worden.
In de volgende situatie mag uw vertegenwoordiger geen zorgverlener zijn:
- Een professionele wettelijk vertegenwoordiger. Deze persoon mag nooit zorgverlener zijn, bijvoorbeeld een bewindvoerderskantoor.