Eigen bijdrage betalen
Voor de meeste langdurige zorg uit de Wlz moet u een eigen bijdrage betalen. Tenminste als u 18 jaar of ouder bent. Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen eigen bijdrage te betalen.
Hoe wordt de eigen bijdrage bepaald?
Het maakt uit of u thuis woont of in een zorginstelling. Ook is van belang of u jonger of ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd bent. En of u getrouwd, samenwonend of alleenstaand bent.
Uw woonsituatie en uw verzamelinkomen bepalen uw eigen bijdrage. Verzamelinkomen is een belastingwoord. Het betekent een optelsom van de inkomsten van u en uw partner in de belastingboxen 1, 2 en 3.
Hoeveel is uw eigen bijdrage?
MPT heeft een lage eigen bijdrage. Maakt u naast het MPT ook gebruik maakt van het pgb? Dat heeft geen invloed op de eigen bijdrage. U betaalt al eigen bijdrage voor het MPT. Op de website van het CAK vindt u meer informatie over de lage en hoge eigen bijdrage. U kunt er ook zelf uw eigen bijdrage berekenen. Dat is een inschatting van wat u gaat betalen.
De eerste 4 maanden betaalt u meestal de lage eigen bijdrage. Daarna hangt het van uw persoonlijke omstandigheden af of u een lage of hoge bijdrage gaat betalen.
Het CAK berekent uw eigen bijdrage
Het CAK berekent uw eigen bijdrage. Het Zorgkantoor geeft uw gegevens door aan het CAK. U krijgt een rekening van het CAK voor de eigen bijdrage. U betaalt de eigen bijdrage aan het CAK.
Bereken uw eigen bijdrage
Wilt u een schatting van uw eigen bijdrage berekenen? Dat kan met de rekenhulp op de website van het CAK. Daarmee krijgt u een idee hoeveel u per maand gaat betalen.
Ingangsdatum eigen bijdrage
U betaalt de eigen bijdrage vanaf de ingangsdatum van uw pgb. Het is daarom van belang dat u over die ingangsdatum goede afspraken maakt met het Zorgkantoor. Anders betaalt u al een eigen bijdrage over een periode waarin u nog geen zorg ontvangt.
Vraag onze cliëntondersteuners om advies
Iedereen die recht heeft op langdurige zorg uit de Wlz kan hulp krijgen van een cliëntondersteuner.