Meerdere generaties op de werkvloer? Zo laat je ze soepel samenwerken

Artikel
12-08-2019
3 minuten leestijd
Goed samenwerken met je collega’s is niet altijd even makkelijk. Laat staan wanneer ze in een heel andere tijd zijn opgegroeid. Millennials werken bijvoorbeeld heel anders dan een babyboomer. Als leidinggevende heb je op de werkvloer te maken met minstens vier verschillende generaties. Hoe zorg je ervoor dat die soepel samenwerken?
collega's schudden de hand

Terwijl babyboomers steeds langer blijven werken, stroomt generatie Z nu ook de arbeidsmarkt op. Dit heeft tot gevolg dat er soms wel vijf verschillende generaties op de werkvloer staan. En dat kan voor managers best een uitdaging zijn. Waar de ene generatie gewend is dat er naar oudere medewerkers geluisterd wordt, heeft de andere een broertje dood aan hiërarchie. Toch is het belangrijk dat al die generaties goed kunnen samenwerken. Want: hoe meer frustraties er ontstaan op de werkvloer, hoe minder productief mensen zijn. Dus hoe ga je als manager om met al deze generaties?

Millennials

Er is geen generatie waar de laatste jaren zoveel over is geschreven als de millennials. Opgegroeid in tijden van economische weelde, worden ze vaak verwend en lui genoemd. Maar dat klopt niet. Ze willen best hard werken. Alleen niet omdat de baas het zegt, maar omdat ze zelf hart voor de zaak hebben. ‘Het is dus belangrijk dat je als manager de millennials in je team serieus neemt’, zegt generatie-expert Aart Bontekoning. Dat doe je onder andere door ze de kans te geven om zich te blijven ontwikkelen. Hebben ze het gevoel dat ze stilstaan? Dan kijken twintigers en dertigers weer verder naar een volgende baan. Ook is flexibiliteit essentieel voor deze groep, laat ze dus hun eigen werktijden indelen.

Generatie Z

Terwijl de meeste millennials al een tijdje aan het werk zijn, stromen nu ook de eerste medewerkers afkomstig uit generatie Z de arbeidsmarkt op. Deze generatie is opgegroeid met een een smartphone in de hand. Een nieuw systeem of nieuwe update? Daar passen ze zich razendsnel aan aan. Jongeren van deze generatie hebben over het algemeen vertrouwen in hun eigen beslissingen en nemen snel verantwoordelijkheid. Bovendien vinden ze hard werken belangrijk. Maar let op, ze gaan niet harder lopen omdat hun manager het zegt. Net als de millennials vindt ook deze generatie autoriteit op de werkvloer niet vanzelfsprekend. ‘Ze bevragen alles en dwingen organisaties na te denken over waarom ze werken zoals ze werken’, zegt Bontekoning. Het is dus belangrijk om ze als manager mee te nemen in jouw beslissingen.

De pragmatische generatie

En dan is er nog de zogeheten ‘pragmatische’ generatie’, ook wel generatie Y genoemd. Daartoe behoren mensen van midden dertig en veertig. Hun grote frustratie? De traagheid waarmee besluiten binnen veel bedrijven worden genomen. ‘Deze groep heeft het helemaal gehad met urenlang vergaderen’, zegt Bontekoning. Wil je als manager deze generatie tevreden houden? Probeer dan of je bepaalde processen kunt versnellen. De pragmatische generatie voelt zich hierin vaak geremd door oudere generaties. En dat kan nog wel eens leiden tot een hoop frustratie.

De verbindende generatie

De huidige vijftigers behoren tot generatie X, ook wel ‘de verbindende generatie’ genoemd. Terwijl de babyboomers voor hen probeerden het autoritaire juk van zich af te schudden en streden voor vrijheid, is deze generatie juist op zoek naar het verbinden van verschillende mensen en groepen. Volgens Bontekoning zijn ze dan ook bij uitstek geschikt als leider binnen multiculturele organisaties. De kinderen van deze veertigers en vijftigers horen vaak tot de millennials en generatie Z. Maar terwijl generatie X hun kroost thuis doorgaans op een gelijkwaardige manier behandelt, geven ze eenmaal op het werk juist op een hele hiërarchische manier leiding. Niet zo gek, ze hebben zich onbewust namelijk aangepast aan de werkstijl van oudere generaties. Wel jammer, want jongere generaties worden juist heel allergisch van hiërarchie. ‘managers van generatie X zouden hun jongere medewerkers meer moeten gaan behandelen als hun eigen kinderen thuis,’ aldus Bontekoning.

Babyboomers

En dan de babyboomers, geboren na de oorlog. Een deel hiervan is weliswaar met pensioen, maar er is nog een deel dat wil blijven doorwerken. En daar kun je als manager maar beter je voordeel mee doen. ‘Jongeren generaties kunnen namelijk heel veel leren van de babyboomers’, zegt Bontekoning. ‘Het zijn mensen die veel van hun vak weten. Bovendien lijken ze ironisch genoeg erg op millennials. ‘Voor beide generaties is vrijheid belangrijk’, legt Bontekoning uit. ‘Toen de babyboomers de arbeidsmarkt op kwamen, was die nog extreem hiërarchisch ingericht. Daar kwamen zij toen tegen in opstand.’ De millennials op hun beurt willen dingen ook op hun eigen manier doen. Hierin kunnen deze generaties elkaar dus goed vinden. Bontekoning: ‘Koppel millennials en leden van generatie Z aan oudere babyboomers die openstaan voor verandering en hen hierbij kunnen helpen.’

Heeft u vragen? Neem contact op met onze inkomensexpert.

Volg ons op LinkedIn

Laat je inspireren en praat mee over actuele onderwerpen.

Naar LinkedIn