Druppelbril: zelfstandig oogdruppels toedienen

De druppelbril maakt het voor uw patiƫnten mogelijk om zelfstandig hun ogen te druppelen na een oogoperatie of bij glaucoom. Zonder daarbij van u als zorgverlener afhankelijk te zijn.

Als het vasthouden van een druppelflesje lastig is

Dan is de druppelbril handig. Het helpt om makkelijk zelf oogdruppels toe te dienen. Deze bril heeft 3 gaatjes per glas waar een druppelflesje op past zodat de druppels direct in het oog vallen bij een hoek van 90 graden. De bril is zo ontworpen dat vrijwel alle gebruikelijke formaten flesjes en flacons erin passen. Het biedt extra stabiliteit bij het druppelen, wat de bril ook geschikt maakt voor patiënten met trillende handen of beperkte kracht. Zo komt een flesje ook nooit meer per ongeluk in het oog!

De druppelbril biedt controle en zelfstandigheid

Voor patiënten die hulp krijgen bij de zorg van het druppelen van de ogen. Het is vooral handig voor patiënten met trillende handen of beperkte kracht of grip. Door het druppelproces makkelijker te maken en meer controle te bieden, krijgt uw patiënt een stukje zelfstandigheid terug.

De impact van de druppelbril

""

Voordeel voor de patiënt

Met de druppelbril kunnen patiënten zelfstandig oogdruppels toedienen. Hierdoor zijn ze minder afhankelijk van zorgverleners voor deze taak.

""

Invloed op de wachttijden

Door het gebruik van de druppelbril wordt de fysieke belasting van het zorgpersoneel verminderd. Zo komt er extra tijd vrij voor andere patiënten die zorg nodig hebben.

""

Voordeel voor de zorgverlener

De druppelbril vermindert de fysieke inzet van zorgverleners. Zij kunnen nu hun tijd efficiënter besteden aan andere patiënten met een zorgvraag.

""

Invloed op de zorgkosten

Deze gaan omlaag, want het gebruik van een druppelbril is goedkoper dan fysieke zorgverlening.

Dit kunt u bereiken met deze zorginnovatie

Na een oogoperatie moeten patiënten hun ogen wel meer dan 70 keer druppelen. Met 2 verschillende soorten oogdruppels, tot wel 3 keer per dag. Dit zijn een hoop extra zorgmomenten. De inzet van een druppelbril voorkomt zorgmomenten of beperkt de inzet van extra zorgmomenten na een oogoperatie tot een minimum.

Pilot vergoeding druppelbril

De druppelbril maakt het voor uw patiënten mogelijk om zelfstandig hun ogen te druppelen bijvoorbeeld na een oogoperatie of bij glaucoom. Zonder daarbij van u als zorgverlener afhankelijk te zijn. We vergoeden de druppelbril in 2025 tijdelijk voor verzekerden in onze kernregio’s. We hebben de VVT-organisaties, oogartsen, apotheken en huisartsen hierover geïnformeerd. Dankzij een donatie uit ons innovatiefonds SAG kunnen we deze pilot financieren. Vanuit de basisverzekering kunnen we deze druppelbril nu niet vergoeden.

Lees meer over de pilot vergoeding druppelbril

Meer informatie over de druppelbril?

Bekijk de de website van Druppelzorg.nl

Andere goede voorbeelden van zorginnovaties

Medicijndispenser

Met het gebruik van een slimme medicijndispenser kan een patiënt opnieuw zelfstandig medicijnen innemen, zonder afhankelijk te zijn van een zorgverlener.

Keuzehulpen direct in EPD

Keuzehulpen ondersteunen patiënten bij het maken van een afgewogen behandelkeuze over hun diagnose.

Reablement

Reablement is een manier van werken waarmee hulpverleners cliënten helpen hun eigen leven te leiden. Zoals ze dat zelf willen.