Toediening chemo- en immunotherapie thuis of dichtbij huis

De meeste patiënten met kanker krijgen chemo- en immunotherapie op dit moment in het ziekenhuis toegediend. Dankzij goede samenwerking tussen het ziekenhuis en wijkverpleging, kunnen patiënten ook thuis of in de nabije omgeving behandeling ontvangen.

Oncologie vanuit huis

Deze mogelijkheid tot thuisbehandeling is bedoeld voor oncologische patiënten die chemo- en/of immunotherapie krijgen en die graag de behandeling thuis of in de nabije omgeving willen ontvangen.

Het ontvangen van de behandeling in de eigen vertrouwde thuissituatie zorgt voor meer gemak en comfort bij uw patiënten. Ook hoeven zijn minder vaak naar het ziekenhuis. De behandeling is immers al ingrijpend genoeg.

De voordelen van thuisbehandeling

Uw patiënten waarderen de thuisbehandelingen omdat zij op deze manier meer regie, minder stress, minder lichamelijke ongemakken en minder reistijd ervaren. Verpleegkundigen vinden het werk op hun beurt afwisselend en uitdagend.

Zo draagt het uitvoeren van thuistoedieningen bij aan het werkplezier van schaars zorgpersoneel en helpt bij het behoud van gekwalificeerd personeel. De kosten van toediening in de thuissituatie zijn bovendien lager dan de kosten van chemo- of immunotherapie in het ziekenhuis.

Impact van chemo- en immunotherapie thuis

""

Voordeel voor de patiënt

Ervaren meer gemak en comfort en hoeven minder vaak naar het ziekenhuis voor de behandelingen.

 

""

Invloed op wachttijden

Thuistoedieningen kunnen de druk op de dagbehandeling in het ziekenhuis verlichten en de verwachte groei in de zorgvraag (deels) opvangen.

""

Voordeel voor zorgverleners

Verhoogt het werkplezier en draagt bij aan behoud van zorgpersoneel. Zorgt ook voor efficiëntere inzet van personeel in het ziekenhuis.

""

Invloed op zorgkosten

Nemen af, thuisdoeningen zijn goedkoper dan behandeling in het ziekenhuis.

Dit kunt u bereiken met thuistoedieningen

Het aantal patiënten dat chemo- en immunotherapie thuis of dichtbij huis ontvangt neemt toe. Zilveren Kruis ziet dat zorg dichtbij of thuis succesvol kan worden georganiseerd als ziekenhuizen en wijkverpleging hierin de samenwerking aangaan. In sommige regio's is de samenwerking al goed op gang gekomen, in andere regio's staat de samenwerking nog in de kinderschoenen. Het landelijk uitbreiden van deze proefprojecten is nu een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling.

Zo declareert de thuisbehandeling

Zowel de wijkverpleging als het ziekenhuis kunnen dit direct bij Zilveren Kruis declareren:

  1. Voor ziekenhuizen: Facultatieve prestatie Thuistoediening oncolytica en/of immunotherapie - TB/REG-23653-01 
  2. Voor wijkverpleging: Prestatiecode 1121 ‘Gespecialiseerde wijkverpleging ten behoeve van ziekenhuis verplaatste zorg' (onderdeel van prestatie Beloning op Maat van beleidsregel Verpleging en Verzorging).

Andere goede voorbeelden van zorginnovaties

Gedoseerde immunotherapie bij longkanker

Door de dosering van immunotherapie te verbeteren, kunnen de tussenpozen tussen de behandelingen worden verlengd.

Sneller thuis revalideren

Sneller thuis revalideren betekent dat de patiënt het laatste deel van de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) thuis krijgt in plaats van tijdens een opname.

Telemonitoring bij IBD

Met behulp van een thuismonitoring-app, bijvoorbeeld MijnIBDCoach, kunnen patiënten met Inflammatory Bowel Disease (IBD) nu zelf hun gezondheid in de gaten houden.