Telemonitoring bij IBD

De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn chronische darmaandoeningen, die grote invloed hebben op het leven van uw patiënten. Met behulp van een thuismonitoring-app, bijvoorbeeld MijnIBDCoach, kunnen patiënten met Inflammatory Bowel Disease (IBD) nu zelf hun gezondheid in de gaten houden.

Thuismonitoring helpt met monitoren van darmziektes

Voor patiënten met Inflammatory Bowel Disease (IBD), een inflammatoire darmziekte, bestaan er thuismonitoring apps. Deze apps ondersteunen uw patiënten bij het monitoren van de ziekte en de algehele gezondheid.

Met behulp van de app krijgen patiënten meer inzicht in IBD en leren ze hoe ze zelf grip op de ziekte kunnen houden. Door deze actieve betrokkenheid en behoud van de eigen regie verbeteren de behandelresultaten van de ziekte.

Meer inzicht in je gezondheid

Met bijvoorbeeld MijnIBDcoach. Deze app is ontwikkeld door Sananet. Op mijnIBDcoach.nl kan uw patiënt 6 verschillende functionaliteiten inzien: kenniskuren, sessies, reminders, zorgplan, vragen en instellingen.

Sessies kunnen deel uitmaken van kenniskuren of als voorbereiding op een afspraak met de arts. De bevindingen van deze afspraken worden vastgelegd in het zorgplan. Met behulp van reminders kan uw patiënt eenvoudig herinneringen instellen, bijvoorbeeld voor het innemen van medicatie.

Van periodieke controles naar efficiënte telemonitoring

MijnIBDcoach ondersteunt chronisch zieke patiënten bij het monitoren en stimuleren van een gezonde levensstijl. De app signaleert dreigende verslechteringen en complicaties vroegtijdig, waardoor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname kan worden voorkomen. Via de app heeft u gemakkelijk contact met uw patiënten, waardoor er meer tijd vrijkomt voor patiënten met een complexere zorgvraag.

Impact van telemonitoring bij IDB als zorginnovatie

""

Voordeel voor de patiënt

Patiënten krijgen meer regie en hoeven minder vaak naar het ziekenhuis voor controles.

 

""

Invloed op wachttijden

Nemen lichtelijk af doordat er minder herhaalbezoeken worden ingepland.

""

Voordeel voor zorgverleners

Zij worden minder belast wanneer ze minder zorg voor opnames en consulten hoeven te dragen.

""

Invloed op zorgkosten

Zelfmanagement zorgt voor meer betrokkenheid van de patiënt. Dit kan uiteindelijk leiden tot betere behandelresultaten, minder afspraken en lagere zorgkosten.

Dit kunt u bereiken met telemonitoring bij IDB-patiënten

Bij een hoge werkdruk op uw polikliniek biedt telemonitoring bij IBD uitkomst. De voordelen van het gebruik telemonitoring bij IBD uit de praktijk zijn:

  • Minder herhaalbezoeken: Inzet van telemonitoring kan leiden tot een reductie van 19% in herhaalbezoeken aan de zorginstelling. Dit betekent dat patiënten minder vaak terugkeren voor dezelfde kwesties. Hiermee stijgt de kwaliteit van de gezondheidszorg.
  • Afname van ligdagen: het aantal ligdagen in het ziekenhuis is na inzet van telemonitoring met maar liefst met 50% afgenomen. Deze daling in ligdagen wijst op verbetering van de algehele gezondheid van de patiënten.
  • Vermindering van SEH bezoeken: statistieken laten zien dat er een afname van 30% is in het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp. MijnIDBcoach ondersteunt bij een effectieve preventieve aanpak die acute noodsituaties helpt voorkomen en de druk op de spoedeisende zorg verlicht.

Zo declareert u telemonitoring bij IDB

Declaratie van telemonitoring loopt via de OZP (Overig Zorg Product) Telemonitoring.

Andere goede voorbeelden van zorginnovaties

Telemonitoring bij hartfalen

Uw patiënten kunnen hun eigen gezondheid monitoren, zonder dat hiervoor frequent fysieke contactmomenten met u als zorgverlener nodig zijn.

Telemonitoring bij COPD

Als iemand bij de Huisartsenpost (HAP) of Zorgcoördinatie komt, kijkt men hoe urgent de zorgvraag is. Geen levensbedreigende spoed? Dan is het acuut wijkteam één van de mogelijkheden.

Virtual Fracture Care

Patiënten die met een relatief eenvoudige, stabiele breuk of kneuzing op de spoedeisende hulp komen, volgen een speciaal zorgpad.