Telemonitoring bij COPD
Thuismonitoring bij lichte COPD
Voor patiënten met lichte COPD (en een kleine kans op exacerbaties) kan telemonitoring met vragenlijsten worden ingezet om patiënten te helpen bij het monitoren van de ziekte en de algehele gezondheid. Er zijn verschillende apps op de markt, waaronder de SanaCoach en Patiënt Journey App, die hiervoor ingezet kunnen worden.
Met behulp van deze vragenlijsten ontdekken COPD-patiënten meer over hun aandoening en hoe ze deze onder controle kunnen houden. Deze vragenlijsten gaan bijvoorbeeld over: COPD-ken je normaal, Sputum, extra medicatie en kortademigheid (MRC-schaal). Op basis van het wel of niet overschrijden van drempelwaardes, kan er tijdig actie worden ondernomen. Drempelwaardes kunnen per patiënt worden ingesteld.
Thuismonitoring bij zware COPD
Bij patiënten met gevorderde COPD biedt een intensievere vorm van thuismonitoring uitkomst. Naast uitgebreidere vragenlijsten verrichten patiënten zelf verschillende metingen, bijvoorbeeld zuurstofsaturatie, bloeddruk en/of longcapaciteit. Hierdoor hoeven zij voor controles niet meer naar het ziekenhuis. Drempelwaardes kunnen hier ook per patiënt worden aangepast.
Met behulp van een thuismonitoring-app, zoals die van Luscii, Gezondheidsmeter of Patiënt Journey App, delen zij gemakkelijk zelf deze gegevens met u als zorgverlener. Hierdoor kan het aantal exacerbaties (longaanvallen) worden verminderd of zelfs voorkomen.
Thuismonitoring COPD in één transmuraal zorgpad
Goed ingerichte thuismonitoring is een samenwerking tussen de 1e en 2e lijn met bijpassende afspraken en protocollen, zoals bij Rivas en huisartsenvereniging Huisarts en Zorg (HenZ). Daarbij is het zeer wenselijk dat gegevens tussen de zorgverleners uitgewisseld kunnen worden, maar ook dat patiënten niet hoeven te wisselen van platform wanneer zij in de 1e of 2e lijn gebruik maken van telemonitoring.
In dit transmurale zorgpad wordt bepaald wat de juiste plek voor behandeling is: via de huisarts of de specialist in het ziekenhuis. Daarnaast kan de patiënt van behandelaar (en protocol) wisselen wanneer dat nodig blijkt, bijvoorbeeld wanneer de aandoening onder controle lijkt te zijn en de patiënt van de 2e lijn naar de 1e lijn kan gaan.
Luister de Podcast ‘Hybride zorg in de 1e en 2e lijn’
Over hoe Rivas en HenZ nauw samenwerken en hybride zorgpaden ontwikkelen.
Naar de podcast 'Hybride zorg in de 1e en 2e lijn’ (Spotify)
Impact van telemonitoring bij COPD-patiënten
COPD-patiënten krijgen dankzij de thuismetingen meer inzicht in hun aandoening. In het geval dat een specialist hoofdbehandelaar is, zijn er minder fysieke controles in het ziekenhuis nodig. Verslechtering van de gezondheidssituatie wordt vroegtijdig gesignaleerd, waardoor naar verwachting meer exacerbaties (longaanvallen) worden voorkomen.
Voordeel voor de patiënt
De patiënt heeft meer regie en hoeft minder vaak naar het ziekenhuis voor controles.
Invloed op de wachttijden
Nemen lichtelijk af doordat er minder herhaalbezoeken worden ingepland.
Voordeel voor de zorgverlener
De belasting voor zorgverleners neemt af, omdat zij minder zorg voor opnames en consulten hoeven te dragen.
Invloed op de zorgkosten
Zelfmanagement zorgt voor meer betrokkenheid van de patiënt, wat uiteindelijk kan leiden tot betere behandelresultaten, minder afspraken en lagere zorgkosten.
Dit kunt u bereiken met deze zorginnovatie
Telemonitoring bij uw patiënten met COPD zorgt uiteindelijk voor verbetering in de kwaliteit van deze zorg, door:
- regelmatige monitoring door zorgverlener bij gevorderde COPD-klachten - zonder fysieke contactmomenten.
- meer zelfmanagement en betere controle over COPD-symptomen en het voorkomen van verergering van de aandoening.
- meer proactieve zorg en tijdige signalering om complicaties te verminderen en ziekenhuisopnames te voorkomen.
En dit is het resultaat
- 25% minder herhaalbezoeken
- 40% minder ligdagen
- 35% minder bezoeken aan de spoedeisende hulp
Zo declareert u telemonitoring bij COPD
Declaratie van telemonitoring loopt via de OZP (Overig Zorg Product) Telemonitoring.