Domeinoverstijgend samenwerken

Zorg en welzijn hebben verschillende wetten, en daar hebben onze verzekerden last van.

Bekostiging moet integrale aanpak steunen

We streven naar passende zorg die aansluit op de hulpvraag, maar in de praktijk hebben hulpverleners, die onder verschillende wetten vallen, moeite om zelf integrale zorg te leveren en om effectief samen te werken. Dat komt omdat aanbieders die in alle drie de domeinen zorg leveren voor een patiënt daarop verschillende en soms zelfs conflicterende manieren voor betaald worden. Daarom werken we aan afspraken die de betrokkenheid en inzet van al deze domeinen bevorderen, zodat onze verzekerden niet meer het gevoel hebben met allerlei zorgverleners te maken te hebben die langs elkaar heen werken.

We denken mee over oplossingen

Onze strategisch adviseurs gemeente werken in alle regio's aan het versterken van netwerken waarin deze samenwerking mogelijk wordt. We maken afspraken vanuit de Zorgverzekeringswet en vanuit de Wet Langdurige Zorg en stemmen deze steeds meer op elkaar af. Zo hanteren we in de ouderenzorg het principe van zorg naar gewoon leven als gemeenschappelijk vertrekpunt. Dat helpt omdat we elkaar zo kunnen aanspreken of ons inkoopbeleid daaraan bijdraagt en of we elkaar daarbij versterken. Naast het stimuleren van het goede gesprek zijn concrete voorbeelden van deze beweging de inzet van reablement in de wijkverpleging, en de ambulantisering van GRZ en ELV.

Een goed voorbeeld zijn de Optimaal Leven teams die in Drenthe zijn ontwikkeld. Zorg en begeleiding voor mensen met langdurige psychische problemen werden te veel los van elkaar georganiseerd. Met gemeenten hebben we daarom afspraken gemaakt over de inrichting en financiering van integrale teams van waaruit zowel zorg als begeleiding wordt ingezet. De korte lijnen binnen de teams, en met samenwerkingspartners, cliënten en naasten zorgen ervoor dat medewerkers meer voor cliënten kunnen betekenen en dat cliënten zich meer gezien voelen.

De vijf preventieketens zijn een goed voorbeeld van hoe we samen met partners uit zowel de zorg als het sociale domein tot afspraken kunnen komen. In samenwerking met gemeenten maken we afspraken over gelijkgerichte financiering, zodat we de bekostiging van een ketenaanpak mogelijk kunnen maken. Het gaat om: de ketenaanpak overgewicht en obesitas bij kinderen, de gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen gericht op duurzame gewichtsvermindering, valpreventie bij zeer kwetsbare ouderen met een hoog valrisico, Welzijn op Recept om toegang naar het sociaal domein te verbeteren. En Kansrijke start om kinderen het best mogelijke begin van hun leven te geven.

Samen oplossingen zoeken

Helaas is het nog niet zover. Tot die tijd zoeken we samen met aanbieders uit de Zvw, WLz, en Gemeenten naar oplossingen. Door intensieve lobby van Zilveren Kruis is er ruimte gecreëerd om onder voorwaarden de IZA-transformatiemiddelen in te zetten voor het sociaal domein als dat leidt tot substitutie vanuit de ZVW.

Extra middelen beschikbaar

Voor initiatieven die verwachten het gebruik van de Wlz te verminderen, is er de mogelijkheid om middelen aan te vragen. De Specifieke uitkering domeinoverstijgend samenwerken (SPUK DOS) ondersteunt het beleid van langer thuis wonen en het beperken van Wlz-instroom. Lees hierover meer op 'Specifieke uitkering domeinoverstijgend samenwerken | Subsidie | Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen'.