Preventie

Gezondheid dichterbij brengen voor iedereen is onze missie. Daarom willen we iedereen stimuleren actief met een betere gezondheid en mentale weerbaarheid bezig te zijn. Dan voelen mensen zich vitaler en voorkomen we onnodige zorg. Dat is hard nodig want de huidige zorg is niet in staat om de groeiende zorgvraag op te vangen.

5 preventieve ketenaanpakken

We werken aan preventie door de 5 ketenaanpakken die zijn afgesproken in het IZA, beschikbaar te maken in al onze kernregio's. We geven mensen toegang tot vijf preventieve ketenaanpakken: de aanpak overgewicht en obesitas bij kinderen, de gecombineerde leefstijlinterventie voor volwassenen gericht op duurzame gewichtsvermindering, valpreventie bij zeer kwetsbare ouderen met een hoog valrisico, Welzijn op Recept om toegang naar het sociaal domein te verbeteren. En Kansrijke start om kinderen het best mogelijke begin van hun leven te geven.

Maar onze ambitie gaat verder. Ook hier werken we samen met zorgaanbieders en gemeenten bij transformatieplannen in de regio en versterken de samenwerking tussen zorgaanbieders en welzijnsorganisaties. Zo voorkomen we onnodige medicalisering van bijvoorbeeld sociale en/of financiële problemen.

Bouwen aan netwerken

Hoewel we stuiten op uitdagingen rond de implementatie van de ketenaanpakken zetten we mooie stappen samen met gemeenten, zorg en welzijnspartijen in de regionale en lokale uitrol. We werken nauw samen met landelijke partijen om de bestaande knelpunten op te lossen zodat de ketenaanpakken voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar zijn.

Stand van zaken 5 speerpunten

Valpreventie

Valincidenten hebben een grote impact op de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van mensen en leiden jaarlijks tot hoge kosten in de spoedeisende zorg. De ketenaanpak valpreventie bestaat uit verschillende onderdelen binnen de zorg en het sociaal domein. Ouderen met een hoog valrisico, die begeleiding op het niveau van een fysiotherapeut nodig hebben volgens de valrisicobeoordeling, krijgen een valpreventieve beweeginterventie vergoed vanuit de basisverzekering. Voor andere categorieën financiert de gemeente de interventie. Zo maken we de verbinding tussen zorg en gewoon leven. In een aantal kernregio's kopen we valpreventie als ketenaanpak al in, terwijl in de andere regio's hard wordt gewerkt aan de opzet van deze aanpak.

Kansrijke start

Waar je wieg staat, beïnvloedt je gezondheid op latere leeftijd, en dat moet veranderen! Elk kind verdient een kansrijke start en die begint tijdens de eerste 1.000 dagen, die cruciaal zijn voor een gezond leven. Vanaf 2024 richten gemeenten een ketenaanpak voor een kansrijke start in zoals afgesproken in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Deze aanpak biedt handvatten voor (aanstaande) ouders in kwetsbare situaties zodat zij hun kind een goede start kunnen geven.

Wij zorgen ervoor dat verloskundigen en kraamverzorgenden moeder en kind optimaal ondersteunen. In Amsterdam zijn we samen met de gemeente een proeftuin gestart voor sociale verloskunde. Hierbij krijgen zwangere vrouwen meer persoonlijke begeleiding van 1 of 2 vaste verloskundigen, die hen prenataal, postnataal en tijdens de bevalling bijstaan. Dit helpt bij het opbouwen van een vertrouwensrelatie, wat stress kan verminderen en het makkelijker maakt om vrouwen door te verwijzen naar de juiste zorg.

Welzijn op recept

In het GALA spraken we af dat gemeenten de sociale basis versterken. Want we leven in een onzekere tijd en sociale samenhang is niet meer vanzelfsprekend. Denk aan mensen met financiële zorgen of met gevoelens van somberheid. Dan is schuldhulpverlening een betere oplossing dan doorverwijzen naar een ziekenhuis of de GGZ. Meldt iemand zich bij de huisarts met psychosociale klachten door bijvoorbeeld eenzaamheid? Dan kan de huisarts zijn patiënt direct doorverwijzen naar een welzijnscoach (Welzijn op Recept). De coach begeleidt patiënten naar laagdrempelig aanbod in de wijk. Daarbij ligt de focus op wat mensen kunnen en willen. We maken afspraken met huisartsen over (onderdelen van) Welzijn op Recept binnen Meer Tijd voor de Patiënt. We richten samen met de regio-organisatie en de gemeente de ketenaanpak Welzijnop Recept in. Door intensieve lobby van Zilveren Kruis is er ruimte gecreëerd om onder voorwaarden de IZA-transformatiemiddelen in te zetten voor het sociaal domein.

Gecombineerde leefstijl bij volwassenen met overgewicht en obesitas

We dragen actief bij aan gezondheid en zorg. De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor volwassenen is gericht op gewichtsvermindering en gedragsverandering. Het doel is door middel van duurzame gedragsverandering een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. In onze kernregio’s hebben wij steeds meer aanbod voor wie dat nodig heeft. Maar we zien een grote variatie in het uitvalspercentage van deelnemers. Hoe dit komt en welke factoren daarop van invloed zijn onderzoeken we door met de regio's in gesprek te gaan. We willen goede voorbeelden ophalen en deze breed delen en gaan monitoren of uitvalpercentage daalt.

Ketenaanpak zorg en ondersteuning voor kinderen met overgewicht en obesitas

Voor sommige kinderen met overgewicht en obesitas is het mogelijk de ketenaanpak vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering. Als er een matig verhoogd gewicht gerelateerd risico (GGR) of hoger wordt vastgesteld, volgt een verwijzing naar een Centraal Zorgverlener (CZV). De CZV voert een uitgebreide intake uit, onderzoekt de achterliggende problemen en stelt een plan van aanpak op. Als het plan aangeeft dat het kind is aangewezen recht heeft op een Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), krijgt het kind ook recht op verdere begeleiding en coördinatie van de CZV.

Helaas zijn de kwaliteitsregisters voor Centraal Zorgverleners en Kinderleefstijlcoaches er nog niet. Begin maart 2025 is wel al het eerste GLI-programma voor kinderen erkend en goedgekeurd, maar de kwaliteitsregisters zullen nog wat tijd nodig hebben om operationeel te worden. Als zorgverzekeraars werken we nauw samen met verschillende landelijke partners zoals de overheid, beroepsverenigingen, gemeenten en andere zorgverzekeraars om deze invoeringsproblemen zo snel mogelijk op te lossen.


Maak kennis met Actify, de online vitaliteitscoach

Een gezonde leefstijl aanleren is makkelijker dan je denkt. Vooral als je het in kleine stappen doet! De gratis Actify-app van Zilveren Kruis helpt je aan nieuwe gezonde gewoontes te werken. Zo begeleidt Actify je stap voor stap op jouw eigen tempo bij het verbeteren van je gezondheid.

  • Alles-in-1 app: boordevol recepten, meditaties en work-outs
  • Persoonlijk en flexibel: kies zelf jouw gezonde gewoontes en ontdek wat bij je past
  • Bekijk je eigen beweegprestaties: koppel je smartwatch of gezondheidsapp
  • Bewezen effectief: met kennis vanuit de wetenschap

Meer weten over Actify

Gezondheid dichterbij met werkgevers

Een groot deel van de bevolking werkt. Ook buiten de zorg hebben werkgevers in toenemende mate te maken met arbeidsmarktkrapte en een groot belang bij inzetbare medewerkers. Gezondheid is daar onderdeel van.

Lees meer over gezondheid dichterbij met werkgevers