Beleid en contract eerstelijnsdiagnostiek & trombosezorg

Wilt u weten wat er voor u verandert? Lees er meer over in ons inkoopbeleid. U leest er ook wie een overeenkomst kan krijgen. En meer over het proces en de planning van de contractering.

Wilt u een overeenkomst aanvragen?

Ga hiervoor naar 'Aanvragen zorgovereenkomst' en vul het online formulier in. 

Samen kan het beter

Om gezondheid dichterbij te brengen voor iedereen, hebben we iedereen nodig.

Selectieve inkoop voor alle laboratoriumdiagnostiek 2024-2025 in 9 kernregio’s

Wij werken samen met zorgaanbieders aan doelmatige eerstelijnsdiagnostiek met behoud van kwaliteit en toegankelijkheid. Eerstelijnsdiagnostiek wordt voornamelijk aangeboden door zelfstandige laboratoria en ziekenhuizen. Huisartsen en andere zorgverleners in de eerste lijn zijn afhankelijk van goede eerstelijnsdiagnostiek en moeten kunnen vertrouwen op goede dienstverlening en advisering van zorgaanbieders.

Lees meer over de selectieve inkoop

Vragen & antwoorden

In welke regio's geldt de selectieve inkoopprocedure?

De selectieve inkoopprocedure geldt voor de regio’s waar Zilveren Kruis de grootste zorgverzekeraar is. Deze regio’s noemen wij ook wel onze kernregio’s:

  1. Drenthe
    zonder de gemeente Meppel, deze is toegekend aan GHOR-regio Zwolle
  2. Zwolle 
    hier valt ook gemeente Meppel onder, die in de GHOR-regio Drenthe valt, afbakening op kernregio ZK. Geen selectieve inkoop in Deventer en omstreken
  3. Noord- en Oost-Gelderland
    afbakening op kernregio ZK. Geldt voor Noordwest Veluwe, Apeldoorn en gebied ten zuiden van Zwolle
  4. Gelderland-Midden
    afbakening op kernregio ZK. Geldt voor regio rond IJsselmeer
  5. Zaanstreek-Waterland
  6. Kennemerland
  7. Gooi en Vechtstreek
  8. Rotterdam-Rijnmond
    afbakening op kernregio ZK. Geen selectieve inkoop in o.a. Ridderkerk, Spijkenisse, Brielle en Oostvoorne
  9. Utrecht
    hier vallen ook o.a. Vianen, Lexmond en Leerdam onder, die in de GHOR-regio Zuid-Holland Zuid vallen

Binnen onze kernregio’s houden wij zoveel mogelijk de grenzen van de GHOR-regio’s aan (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio).
In het geval een GHOR-regio groter is dan ons marktleiders gebied, heeft de selectieve inkoop alleen betrekking op het deel van de GHOR waar wij markleider zijn.

Waarom geldt de selectieve inkoopprocedure alleen in de kernregio's van Zilveren Kruis?
In regio’s waar Zilveren Kruis de grootste zorgverzekeraar is, ook wel kernregio’s genoemd, kunnen wij de meeste impact hebben. Daarnaast voorkomen wij daarmee dat in regio’s waar Zilveren Kruis een klein aandeel heeft, ander beleid of andere keuzes worden gemaakt dan de grootste zorgverzekeraar in die regio.
Geldt dit beleid ook voor de andere labels van Zilveren Kruis?
Ja, dit beleid geldt voor alle zorglabels die bij Zilveren Kruis horen. Dat zijn FBTO, De Friesland, De christelijke zorgverzekeraar, Interpolis.
Voor welke specialismen binnen eerstelijnsdiagnostiek geldt deze selectieve inkoopprocedure?
Het nieuwe inkoopbeleid voor 2024-2025 geldt voor drie specialismen binnen eerstelijnsdiagnostiek: klinische chemie, medische microbiologie en pathologie. De overige specialismen, beeldvormend- en functieonderzoek, worden op gebruikelijke wijze ingekocht.
Voor hoeveel jaar geldt de gesloten overeenkomst met de geselecteerde aanbieders?
Er wordt een tweejarige overeenkomst voor de jaren 2024 en 2025 gesloten met de optie van een verlening voor de jaren 2026 en 2027.
Wat als een andere zorgverzekeraar een andere aanbieder heeft geselecteerd?
Zorgverzekeraars mogen geen afspraken met elkaar maken over selectieve inkoop en het selecteren van een aanbieder. Wij achten de kans dit deze situatie ontstaat en er een ondoelmatige situatie ontstaat niet erg groot.
Wat moet ik doen als ik als aanbieder niet actief ben in een van de regio’s waar selectieve inkoop plaatsvindt?
Alle aanbieders die voldoen aan onze kwaliteitsvoorwaarden hebben de mogelijkheid om een aanbod te doen voor een of meerdere regio’s. Aanbieders zijn hiervoor niet verplicht. Indien een aanbieder geen ambitie heeft om diagnostiek te verlenen aan onze verzekerden in een van deze marktleidersregio’s, hoeft zij hier ook geen aanbod voor te doen in het inkooptraject. Wij adviseren alle aanbieders wel om de Inkoopleidraad te lezen om kennis te nemen van het selectieve beleid. Voor aanbieders van diagnostiek buiten onze aangewezen regio’s geldt een reguliere inkoop. Hiervoor werd het inkoopbeleid op 1 april 2023 gepubliceerd.