
Voorwaarden overeenkomst
Inkoopbeleid Organisatie & Infrastructuur 2026-2027
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over onze voorwaarden
En wie voor een overeenkomst in aanmerking komt. En welke voorwaarden aan u gesteld worden.
We bieden een 2-jarige overeenkomst aan voor de periode 2026-2027
We willen rust bieden door een meerjarenafspraak te maken. Dit draagt ook bij aan het terugbrengen van administratieve lasten in de zorg. We sluiten alleen overeenkomsten met regio-organisaties (RO’s) in de regio’s waar we de grootste zorgverzekeraar zijn. In regio’s waar Zilveren Kruis niet de preferente zorgverzekeraar is, volgen wij in principe de afspraken die de preferente verzekeraar met aanbieders maakt.
De voorwaarden voor de RO om in aanmerking te komen voor een overeenkomst:
- Bedient een regio met minimaal 100.000 inwoners
De regio is een aaneengesloten gebied dat logisch samenhangt met andere infrastructuren zoals adherentiegebieden van ziekenhuizen en Wmo-regio’s. Zilveren Kruis toetst bij de beoordeling van deze voorwaarde of er geen ongewenste versnippering optreedt. Er is geen maximum aan het aantal inwoners dat de regio-organisatie bedient. Op stadsniveau contracteren we één regio-organisatie.
- Is een rechtspersoon en bevoegd om een overeenkomst met ons te sluiten
Onder de regio-organisatie kunnen meerdere organisaties en netwerken actief zijn. De regio-organisatie heeft een duidelijke governance-structuur, waarin is vastgelegd hoe onderliggende organisaties en aangesloten huisartsen invloed kunnen uitoefenen op het beleid en de plannen. De governance-structuur zorgt ervoor dat het mandaat bij de regio-organisatie ligt, onder meer om afspraken te maken met Zilveren Kruis.
- Vertegenwoordigt tenminste 85% van de huisartsen en 85% van de inwoners in de regio
Wij vinden een brede vertegenwoordiging van zowel de huisartsen als de inwoners belangrijk. Huisartsen sluiten zich aan bij de regio-organisatie en inwoners zijn vertegenwoordigd via de inschrijving bij de huisarts.
- Betrekt andere eerstelijnsdisciplines bij het maken van het regioplan
Organisatie en Infrastructuur (O&I) is bedoeld voor de eerste lijn als geheel en heeft volgens de NZa beleidsregel als doel de (multidisciplinaire) samenwerking tussen zorgverleners te stimuleren en te organiseren. Om de samenwerking met andere disciplines in de eerste lijn te stimuleren betrekt u alle disciplines uit uw zorgprogramma’s. En betrekt u minimaal de wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en apothekers. U beschrijft in het regioplan wie betrokken zijn, hoe de betrokkenheid is georganiseerd en wat hun inbreng is.
Wij gaan ervanuit dat de regio-organisatie voldoet aan de Wtza
Mocht u niet (meer) voldoen aan de vereisten van de Wtza, dan kunnen wij besluiten u geen overeenkomst aan te bieden of de overeenkomst met u te beëindigen. Per 1 januari 2025 is de vergunningplicht onder de Wtza gewijzigd. Dit betekent dat de vergunningplicht vanaf dan ook geldt voor alle zorgaanbieders die met minder dan 11 zorgverleners zorg verlenen op grond van de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg. Zie voor meer informatie de website van het CIBG.