
Vergoeding Praktijkmanagement
Bijlage bij Inkoopbeleid Huisartsenzorg 2026-2027
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees over de vergoeding Praktijkmanagement
Over wat we willen bereiken en wat het voor u betekent, de voorwaarden. Maar ook hoe we de tarieven bepalen en hoe u een aanvraag indient.
Wijzigingen: de praktijkmanager hoeft niet meer voor meerdere praktijken of een grote praktijk (4.500 patiënten) werkzaam te zijn. Deze voorwaarde is geschrapt.
1. Wat willen we bereiken?
Zoveel mogelijk tijd beschikbaar voor patiëntenzorg
Dat is belangrijk voor een huisarts en daaraan willen we bijdragen met deze vergoeding. Een praktijkmanager neemt werkzaamheden – die niet gerelateerd zijn aan zorg – over van de huisarts. Dit zijn vooral facilitaire en managementtaken. Hierdoor kunt u meer tijd besteden aan uw patiënten. In de reguliere financiering van huisartsen (inschrijftarief/consulttarief) zit een component voor het management van de praktijk. De reguliere financiering en deze vergoeding vormen samen de bekostiging van uw praktijkmanager.
Praktijkmanagement kan ook gecontracteerd worden via de O&I regio-organisatie
Voor een goede inbedding van de praktijkmanager is de samenwerking met andere praktijken en de regio-organisatie belangrijk. Praktijkmanagement is dan ook een onderdeel van de organisatie en infrastructuur van de huisartsenzorg.
2. Wat zijn de voorwaarden?
De volgende voorwaarden gelden voor de praktijkmanager
De praktijkmanager:
- doet facilitaire en managementwerkzaamheden voor de praktijk. De huisarts draagt daadwerkelijk managementtaken over aan de praktijkmanager;
- bevordert de onderlinge samenwerking tussen de praktijken;
- heeft een relevante HBO opleiding afgerond en/of een (eenjarige) opleiding tot praktijkmanager afgerond die is geaccrediteerd op HBO-niveau. Aan deze voorwaarden is tevens voldaan als de praktijkmanager aantoonbaar een relevante HBO opleiding volgt of heeft afgerond.
De contractuele uren van een doktersassistent kunt u niet opvoeren als uren praktijkmanagement. Met een doktersassistent die ook werkzaam is als praktijkmanager en vol
3. Hoe bepalen wij de tarieven?
De rekentool publiceren we uiterlijk 1 septemberop onze website
Zodat u een tariefberekening kunt maken voor uw praktijk. Deze rekentool geldt als hulpmiddel en werkt gelijk aan de rekenmethodiek in het Zorginkoopportaal van VECOZO, waar u de vergoeding aanvraagt. Het tarief is uiteindelijk een bedrag per ingeschreven patiënt.
4. Hoe dient u uw aanvraag in?
U vraagt de vergoeding aan via het Zorginkoopportaal van VECOZO
Op 4 momenten per jaar kunt u starten met de vergoeding of wijzigingen doorgeven die kunnen leiden tot aanpassing van het tarief. De startdata zijn: 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Uw aanvraag kunt u uiterlijk 4 weken voor de startdatum van de vergoeding indienen via ons online contactformulier. U krijgt dan opnieuw toegang tot het Zorginkoopportaal. Na toekenning van uw aanvraag krijgt u een nieuwe samenvatting. De nieuwe vergoeding gaat in op de eerste dag van het nieuwe kwartaal.