""

Inkoopbeleid Hulpmiddelen 2026

Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025

Belangrijkste wijzigingen

In dit hoofdstuk hebben wij voor u de belangrijkste wijzigingen en ontwikkelingen in het inkoopbeleid 2026 op een rij gezet. Lees voor alle wijzigingen ook de overige hoofdstukken.

Twee overeenkomsten in 2026 voor Orthopedische schoenen

In het inkoopbeleid 2025 stond het voornemen om per 2026 over te gaan op het aanbieden van 1 overeenkomst, namelijk alleen de overeenkomst Indicatiematrix. Om het afsluiten van de overeenkomst Indicatiematrix te bevorderen en zorgaanbieders voldoende ruimte te geven om hierop aan te sluiten, hebben we twee besluiten genomen. Ten eerste, de bepaling van de budgetneutraliteit zal niet meer in de overeenkomst Indicatiematrix worden opgenomen per 2026. Ten tweede, zorgaanbieders van Orthopedische Schoenen kunnen ook voor 2026 kiezen uit twee overeenkomsten:

  1. De overeenkomst Orthopedische Schoenen Indicatiematrix. In deze overeenkomst is de nieuwe bekostigingssystematiek gekoppeld aan de landelijke Indicatiematrix.
  2. De overeenkomst Orthopedische Schoenen Regulier. Gebaseerd op de voorgaande tariefstructuur die niet is gekoppeld aan de landelijke Indicatiematrix.

De afgelopen jaren is er samen met het zorgveld gewerkt om een nieuwe bekostigingssystematiek te verbinden aan de landelijke Indicatiematrix. De nieuwe systematiek doet recht aan de mate van productcomplexiteit en de benodigde omvang en intensiteit van dienstverlening. Daarnaast zal de bekostigingssystematiek nu en in de toekomst ook recht moeten blijven doen aan het betaalbaar houden van de Orthopedische schoenen. De resultaten van de landelijke Indicatiematrix Orthopedische Schoenen en de daaraan gekoppelde bekostigingssystematiek blijven we monitoren, evalueren en optimaliseren.

Hulpmiddelen ten behoeve van zelfredzaamheid

We onderzoeken hoe hulpmiddelen de zelfredzaamheid van onze verzekerden kunnen bevorderen. En waarmee we arbeidstijd van zorgprofessionals kunnen besparen. We zetten hiermee stappen in de verbetering van de toegankelijkheid van bijvoorbeeld de wijkverpleging. Gezamenlijk kijken we naar bewezen effectieve hulpmiddelen. Het doel is tweeledig: onze verzekerden zijn meer zelfredzaam door de inzet van een hulpmiddel en voor zorgprofessionals realiseren we hiermee significante arbeidsbesparing. Zo dragen we bij aan de kwaliteit van leven én het maatschappelijke probleem van de krappe arbeidsmarkt in de zorg.

Wij geven een aantal voorbeelden. Per 2025 maakten we het voor wijkverpleegkundigen mogelijk om een Adjustable Compression Device (ACD) in te zetten in de acute fase van oedeem in plaats van regulier zwachtelen, bij de inschatting van voldoende zelfredzaamheid en arbeidsbesparing. Momenteel verkennen we de mogelijkheden en aanpassingen die nodig zijn om de inzet van aan- en uittrekhulpmiddelen voor mensen die therapeutische elastische kousen dragen mogelijk te maken. Ook hier kijken we naar het bevorderen van de zelfredzaamheid van onze verzekerden, met als doel minder inzet van de wijkverpleegkundige.

Mogelijk volgen na bovenstaande voorbeelden nog meer initiatieven. Mocht een ontwikkeling concreet worden en leiden tot aanvullende afspraken of aanpassingen in de overeenkomst, dan treden wij in contact met alle gecontracteerde partijen van die betreffende overeenkomst. Ook delen we nieuwe ontwikkelingen op onze website op de pagina Goede voorbeelden.

De behoefte aan wasbaar incontinentiemateriaal wordt steeds groter

Verzekerden en zorgaanbieders willen samen met ons alternatieven voor wegwerp incontinentiemateriaal stimuleren. Als groot voorstander van het duurzamer maken van de zorg omarmen wij deze behoefte. Ook zien we binnen de politiek en in de media dat er aandacht wordt besteed aan de impact van wegwerp incontinentiemateriaal op het milieu. En door vergrijzing neemt de hoeveelheid gebruikte incontinentiematerialen in hoog tempo toe. Dit is het moment om met elkaar te verkennen wat er mogelijk is in relatie tot het vergoeden en aanbieden van wasbaar incontinentiemateriaal. We doen dit stapsgewijs, waarbij eventuele aanvullende afspraken over wasbaar incontinentiemateriaal worden gemaakt naast de huidige contractafspraken over wegwerp incontinentiemateriaal. Zo kan elke verzekerde en zorgaanbieder zelf kiezen wat het best passend is bij de eigen (gezondheids-)situatie.

Zodra we concrete afspraken gaan maken treden we hierover in contact met onze gecontracteerde zorgaanbieders. Daarnaast is het goed om ook zelf onze website in de gaten te houden voor ontwikkelingen hierover.

Uitdagingen op het gebied van diabeteshulpmiddelen vraagt om samenwerking

Het is een grote uitdaging om de hulpmiddelen en technologieën binnen de diabeteszorg toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar te houden. Nieuwe technologieën waarmee verzekerden met diabetes hun bloedglucosewaarde kunnen controleren en insuline kunnen toedienen, komen snel op de markt. En de kosten voor deze hulpmiddelen nemen toe. Medisch speciaalzaken, voorschrijvers, verzekerden en andere betrokkenen in de diabeteszorg hebben hierin, met Zilveren Kruis, gezamenlijk een rol.

Daarnaast blijft het van belang om de meerwaarde van (nieuwe) diabeteshulpmiddelen te toetsen aan de hand van kwaliteits- en doelmatigheidscriteria prominent aanwezig. Wij zullen bij het contracteren van (nieuwe) diabeteshulpmiddelen hier aandacht voor blijven vragen en blijven graag met het veld in gesprek om te kijken op welke manier de meerwaarde inzichtelijk kan worden.