
Wat we willen bereiken
Inkoopbeleid Hulpmiddelen 2026
Versie: 1.0
Datum: 1 april 2025
Download als pdf
Lees in dit hoofdstuk over de kern van ons inkoopbeleid
En wat we met het inkoopbeleid willen bereiken.
Functioneringsgericht voorschrijven is het uitgangspunt
De keuze voor een hulpmiddel moet aansluiten bij het functioneringsprobleem, de behandeling van de stoornis en de beperkingen van de verzekerde. Het juiste hulpmiddel wordt gekozen door de zorgaanbieder in samenspraak met de verzekerde. Dit gebeurt op basis van de specifieke situatie van de verzekerde, zoals leefomstandigheden, persoonlijke kenmerken en mogelijke participatieproblemen. De functionele eisen aan het hulpmiddel geven aan welke criteria het hulpmiddel moet vervullen qua uitvoering en mogelijkheden. Deze functionele eisen zijn merkonafhankelijk. Dit betekent dat er geen specifiek type of merk aan het hulpmiddel is gekoppeld.
Stel kwaliteit en doelmatigheid voorop
Wij willen dat onze verzekerden gebruik kunnen maken van kwalitatief goede hulpmiddelen tegen een reële prijs. Bij gelijke geschiktheid van een hulpmiddel kiest u, ongeacht het merk, voor de laagste prijsvariant. Verzekerden krijgen de hulpmiddelen die zij redelijkerwijs nodig hebben. Deze hulpmiddelen helpen hen optimaal te functioneren in relatie tot hun beperking.
Wij kopen kwalitatief goede zorg in tegen reële prijzen
Wij streven naar maximale gezondheidswinst en optimaal functioneren voor al onze verzekerden. Kostenbeheersing is van groot belang, omdat we onze verzekerden een betaalbare premie willen blijven bieden. Door deze inspanning zorgen we ervoor dat zorg toegankelijk, doelmatig en betaalbaar blijft. Lees zo nodig meer over kwaliteit in het hoofdstuk Zorg die wij inkopen.
Beleid ontwikkelen doen we samen
Voor het vaststellen van het beleid zijn wij in gesprek gegaan met de verzekerdenraden van Zilveren Kruis en De Friesland, met patiëntenverenigingen en met zorgaanbieders. Zo luisteren wij naar verzekerden en zorgaanbieders om ons inkoopbeleid aan te laten sluiten op de dagelijkse praktijk.
Belangrijke aandachtspunten zijn de borging van kwaliteit, goede communicatie, spoedleveringen en aandacht voor de overgang naar een andere zorgaanbieder. Daarnaast nemen we deel aan landelijke werkgroepen. Hierin worden samen met patiënten en zorgprofessionals kwaliteitsstandaarden en protocollen ontwikkeld.
Iedereen in Nederland toegang tot goede zorg voor een betaalbare premie
Daar staan we voor. Maar doen we nu niets? Dan moet in 2040 één op de vier werkenden een baan hebben in de zorg om aan de zorgvraag te voldoen. Het is een grote maatschappelijke uitdaging het tij te keren. Dat kunnen we niet alleen, dat krijgen we alleen samen voor elkaar. Hoe? Door zorg dichterbij mensen te brengen en tegelijk zorgprofessionals te ontlasten. Lees meer over onze aanpak op onze website.